E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol için kritik seviye!---

Petrol için kritik seviye!

Petrol için kritik seviye!
18 Haziran 2014 - 16:26 borsagundem.com

Irak'taki IŞİD krizi ile birlikte Brent petrolün varil fiyatı 113 dolara yükselince endişeler arttı

Uzmanlar petrolün 120 doların geçilmesi durumunda dünya ekonomik büyümesinin büyük tehlike altına gireceğine dikkat çekiyor.

Irak'ta IŞİD kaynaklı şiddet ve çatışmaların artmasıyla birlikte petrol fiyatları yavaş yavaş artarak 113 dolara kadar yükseldi.

Dünyanın en büyük ikinci petrol üreticisi Irak'ta yaşanan gelişmelerle petrol fiyatları geçtiğimiz sene ABD'nin Suriye'ye müdahalesi gündeme geldiği seviyelere yükselmiş oldu.

Uzmanlara göre petrol fiyatları 120 dolara yükselirse bu seviyenin üstü dünya ekonomisi için büyük tehdit olacak.

Birçok ekonomiste göre petrol fiyatlarında 10 dolarlık artış küresel ekonomik büyümeden 0.2'lik oranı götürüyor. Geçtiğimiz hafta Dünya Bankası global büyüme tahminini yüzde 2.8'e düşürmüş bunun da petrol fiyatları ile ilgili olduğu uzmanlar tarafından belirtilmişti.

VTB Capital marko stratejisti Neil MacKinnon petrol fiyatlarının 120 doların üstüne çıkması durumunda en büyük sıkıntı yaşayacak ülkelerin petrol ithalatçısı ülkeler olacağını, başını da Çin ve Japonya'nın çekeceğini belirtti.

113 DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTI

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Irak'taki gelişmeler doğrultusunda yukarı yönlü çıkışını sürdürüyor. Dün 112,13 dolara kadar gerilemesine karşın gelen alımlarla yeniden 113 doların üzerine çıkan Brent petrolün varil fiyatı, günü 113,42 dolardan tamamladı. Bugün ise terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının ülkenin en büyük petrol rafinerisi Beci'yi ele geçirdiği haberlerinin ardından yükselişi ivme kazanan Brent petrolün varil fiyatı, 113,82 dolara kadar çıktı. Brent petrolün varil fiyatı şu dakikalarda ise analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 113,5 doların hemen altında 113,44 dolardan işlem görüyor.
     
Analistler, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olması nedeniyle Irak'taki gelişmelerin petrol fiyatlarının yönünde temel belirleyici olmaya devam ettiğini belirterek, yukarı yönlü baskının giderek arttığını ve yükselişin devamı durumunda 115-116 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini ifade ediyor. Dün Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) OPEC'e göre dünya petrol arzındaki yükselişe en fazla katkının Irak bölgesinden olduğu ve bölgedeki politik risklerin üretimdeki artışı engelleyebileceği açıklamasına dikkati çeken analistler, arz yönlü endişelerin fiyatları yukarı yönlü baskıladığını kaydediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yılmaz18 Haziran 2014 21:04

    120 dolar mı 150 dolarda olsa bize bişi olmaz önce kırılgan beşil dediler sonra yok artık muhteşem beşlisiniz dediler koltuklarımız kabardı eskisi gibi yola devam ediyoruz...veririz yüksek faizi getirtiriz dolarları alırız petrolümüzü parası el alır dumanı yel alır...