E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPetrol boruya giremiyor!---

Petrol boruya giremiyor!

Petrol boruya giremiyor!
27 Aralık 2013 - 14:36 borsagundem.com

Kuzey Irak'ın petrolünü engellemek için Irak Merkezi Hükümeti ihraç ettiği petrol oranını artırdı

Merkezi Irak Hükümeti, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin yeni boru hattından petrol akışını engellemek için Kerkük-Yumurtalık hattına ihraç ettiği petrol miktarını artırdı. Boruda Kuzey Irak petrolüne yer kalmadı.

Vatan Gazetesi'nden Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin test amaçlı olarak iki hafta önce kurduğu yeni boru hattı üzerinden test amaçlı ham petrol akışını engellemek için Merkezi Irak Hükümeti, Kerkük-Yumurtalık hattında bastığı petrol miktarını artırdı. Son 3 günden bu yana Merkezi Irak Hükümeti, günlük 1.5 milyon varil kapasiteye sahip Kerkük-Yumurtalık Hattı’nı neredeyse tam kapasite kullanmaya çalışarak, Kuzey Irak’ın bu boru hattına petrol basmasını engellemeye çalışıyor. Kuzey Irak’ın Türkiye sınırına yakın bir yerde Kerkük-Yumurtalık boru hattına bağladığı yeni boru hattı günlük 300 bin varil kapasiteye sahip.Kerkük-Yumurtalık Hattı daha önce Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın açıkladığı verilere göre, ortalama 400 bin varil kapasite ile çalışıyordu.

Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin inşa ettiği 300 bin varil kapasiteli yeni petrol boru hattı, Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı’nın 40 inçlik bölümüne eklendi. Hattan, 2 haftadır test amaçlı olarak petrol akıyor. Test akışı tamamlandı. Hattan, ticari amaçlı petrol sevkiyatı başladı. Bu konuda resmi ilk açıklama, Bakan Taner Yıldız’dan hafta başında gelmişti. Bakan Yıldız, Kuzey Irak’tan test çalışmaları kapsamında gönderilen petrolün, Ceyhan’a kadar geldiğini bildirmişti.

Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı, ABD’nin Irak işgalinin izleyen dönemde bombalı saldırıların da etkisiyle uzun süredir eksik kapasite çalışıyor. Bu nedenle hattan, ortalama günlük 350-400 bin varil petrol taşınıyor. Hattın, tam kapasitesi günlük 1.5 milyon varil. Irak’ta iş yapan bir kaynağın verdiği bilgiye göre halen Kuzey Irak’tan günlük 20-30 bin varil arasında petrol Ceyhan’a geliyor.

30 bin varil geliyor

Kuzey Irak petrolünün yakın bir dönemde günlük 150 bin varile kadar çıkması bekleniyor. Kuzey Irak’tan Kerkük-Yumurtalık üzerinden gelen petrol, Ceyhan’da BOTAŞ’ın tankında depolanıyor. Ceyhan’daki tankın dolması ve petrolünü uluslararası pazarlara ihracatının 1.5 ay alabileceği belirtiliyor.

TEC satacak

Irak'ta iş yapan bir kaynak, Ceyhan’da depolanan petrolü BOTAŞ’ın alt şirketi Turkish Energy Company’nin (TEC) uluslararası pazarlara satacağını vurgulayarak, “Bu petrol Türkiye’ye bağlı TEC şirketi tarafından ihaleye çıkarılacak. Merkezi Irak ile iş yapmayan firmalar bu petrolü alır. 14 aydan bu yana kamyonlarla gelen 10 milyon varillik petrol 20 gemiye yüklendi. Satış sürecinde en az 5 şirket ihalelere katılıyor. Bunun parasal değeri de 1 milyar doların üzerinde” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)