E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiPegasus ve Naturel Enerji sorusu---

Pegasus ve Naturel Enerji sorusu

Pegasus ve Naturel Enerji sorusu
02 Ekim 2023 - 10:20 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...


YOLCU SAYISI YÜZDE 20,73 ARTTI

SORU- Pegasus hissesinde umut var mı?
Yılmaz Eryaman

CEVAP- Pegasus, pandemi sürecinde diğer hisselerle birlikte düşerken çıkışı da içinde yer aldığı sektörün de etkisiyle geriden geldi. Mart 2020’de en düşük 23,56 TL’ye kadar inen hisse, sonrasında toparlansa da bunun ağırdan gerçekleştiğini not etmek gerekiyor. Bununla birlikte Mart 2022’ye gelindiğinde fiyatını 3 kattan fazla artırdığını belirtmek gerekiyor. Asıl çıkışını ise bu tarihten itibaren gerçekleştirdi. Pandemi tedbirlerinin kademeli olarak kalkması ve havayolu kapılarının açılmasıyla birlikte hissenin fiyatında da ciddi bir hareketlenme yaşandı. Ara ara görülen kâr satışlarına rağmen çıkışını korudu. Ağustos 2023’te en yüksek 979,50 TL’ye kadar çıktı. Yaklaşık 1,5 aydır yine kâr satışları gözlenirken fiyatı da esnedi. Şimdilerde de 824,20 TL seviyelerinde bulunuyor. Hisseye yönelik aracı kurumlar olumlu tavsiyelerde bulunuyor. Şirketin mali verileri de bu beklentiyi destekler nitelikte. Son açıkladığı 2023 altı aylık mali tablolarında hasılatını yüzde 92,53 oranında artırırken dönem sonu kârı 1,3 milyar TL’ye çıktı. Son üç yılın ilk ikisinde zarar eden firma, 2022 yılında iyi bir kâr elde etmişti. Veriler kârdaki artışın bu yıl sonunda da devam edeceğini işaret ediyor. Yılın geride kalan sekiz ayında toplam doluluk oranı yüzde 84,2 olurken yolcu sayısında yüzde 20,73 oranında artış kaydedildi. Göstergelerdeki olumlu seyir şirketin gelir ve kârlılığını destekliyor.

KÂRI BÜYÜTEN FİNANSAL YATIRIMLAR

SORU- Naturel Enerji’nin düşüşünün sebebi nedir? Yorumlayabilir misiniz?
Yüksel Gül

CEVAP- Borsada işlem gören hisselerin sürekli olarak yükselmesini beklememeli. Kısa zaman aralıklarında çıkışlar olabileceği gibi düşüşler de olağan bir durumdur. Yatırımcıların bir hissenin fiyatına bakarken asıl önemsemesi gereken husus istikametinin ne yöne doğru olduğudur. Uzun vadede düşen bir yönde mi yoksa düşen bir eğilimle mi hareket ediyor? Bu sorunun cevabı verildiğinde kısa zaman dilimlerindeki iniş ve çıkışlar artık göz ardı edilebilecek ayrıntılar düzeyinde kalacaktır. Naturel Enerji, borsaya geldiği 2019 yılından bu yana sürekli yükselen bir eğilim içinde hareket ediyor. Ağustos 2019’da düzeltilmiş verilerle ilk açılışını 5,72 TL’den gerçekleştirdi. Sonraki zaman diliminde de sürekli yükseldi. 27 Eylül 2023 günü de en yüksek 361,60 TL’ye kadar çıkarken eylül ayının son işlem gününde kapanışını 326 TL’den gerçekleştirdi. Geride kalan dört yılı aşkın zaman diliminde fiyatı 63 kattan fazla arttı. Bu süre zarfında arada uzun zaman dilimini kapsayan sürelerde yatay ya da düşen eğilimi de oldu. Fakat buna rağmen yukarı yönlü istikametinde bir değişim olmadı. Enerji sektöründe faaliyet yürüten şirketin 2023’ün ilk yarısında kârının artmasında yatırım faaliyet kaleminden gelen gelirin etkili olduğu gözleniyor. Bu kaleme daha yakından bakıldığındaysa şirketin finansal yatırımlarındaki değer artışıyla gayrimenkullerin değer artışının etkili olduğu anlaşılıyor.

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (02/10/2023)

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler (02/09/2023)

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (02.10.2023)

 

Endeksten hızlı yükselenler (02/10/2023)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)