E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPaul Gambles: FED politika faizlerini 5 kez düşürmeli---

Paul Gambles: FED politika faizlerini 5 kez düşürmeli

Paul Gambles: FED politika faizlerini 5 kez düşürmeli
05 Aralık 2023 - 11:10 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Paul Gambles FED’in gerçeklikten koptuğunu düşünüyor. Gambles’a göre FED mevcut durumda ekonomideki gerçeklikten kopmuş gibi gözüküyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimi beklentilerinin artmasıyla birlikte ralli havasına girdi. Ünlü borsa uzmanı Paul Gambles ise FED’in mevcut politika faizlerinin gerçeklikten koptuğu ve ciddi bir faiz indirimi sürecinin gerçekleşmesi gerektiği uyarısında bulundu.

CNBC’nin haberine göre MBMG Group’un kurucusu ve yönetici ortağı olan Gambles, FED’in faiz indirimleri konusunda piyasanın gerisinde kaldığını söyledi. Portföy yöneticisi aşırı ve uzun vadeli bir parasal sıkılaştırma döngüsünden kaçınmak için sadece 2024 yılında en az 5 faiz indirimi yapılması gerektiğini söyledi.

Gambles, “FED politikası artık ekonomik faktörlerden ve gerçeklerden o kadar kopuk ki FED’in ne zaman uyanacağı ve ekonomiye gerçekte verdikleri zararı fark edecekleri konusunda herhangi bir varsayımda bulunamayacağımızı düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’nin mevcut politika faizleri %5,25-%5,50 aralığında 22 yılın zirvesinde bulunuyor. CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar en erken Mart 2024’te 25 baz puanlık faiz indirimi gerçekleşeceğini fiyatlıyor.

FED Başkanı Jerome Powell geçen cuma yaptığı açıklamada enflasyona karşı zafer ilan etmek için henüz çok erken olduğunu söylemiş ve piyasaların gelecek yıl için olan faiz indirimi beklentilerini yavaşlatmıştı.

Powell, "Yeterince kısıtlayıcı bir duruş elde ettiğimize dair güvenli bir sonuca varmak veya politikanın ne zaman gevşeyebileceği konusunda spekülasyon yapmak için erken olur” ifadelerini kullanmıştı.

ABD ekonomisinden gelen son veriler fiyat baskılarının hafiflediğini işaret ediyor. Ancak Powell, FED yöneticilerinin enflasyon %2 hedefine sağlam bir şekilde geri dönene kadar para politikasını “kısıtlayıcı düzeyde tutmayı” planladıklarını vurguladı.

Ancak piyasalar Powell’ın açıklamalarını ‘güvercin’ olarak algıladı ve Wall Street endeksleri Powell sonrası yeni zirvelere ulaştı, tahvil faizleri sert bir biçimde düştü. Yatırımcılar genel olarak FED’in faiz artışlarını fiilen sonlandırdığını düşünüyor.

Enflasyon savaşı bitti mi?

ABD tüketici fiyatları ekim ayında bir önceki aya göre değişmedi. Tüketici fiyat endeksi ise ekim ayında bir önceki yıla göre %3,2 arttı ve aylık bazda ise sabit kaldı. Veriler FED’in faiz artımı döngüsünün enflasyonu düşürmeye başladığına dair yatırımcı umutlarını artırdı.

CNBC haberine göre deneyimli yatırımcı David Roche ABD enflasyonunda enerji ve gıda alanında dış kaynaklı büyük şoklar olmadıkça FED’in faiz artırımlarını bitirmesinin neredeyse kesin olduğunu söyledi. Roche bunun aynı zamanda politika faizlerinin düşeceği anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.

Independent Strategy’nin başkanı ve küresel stratejisti olan Roche enflasyon beklentileri için “Ben %3’e bağlı kalacağım zira bana kalırsa birçok varlığın fiyatı bu orana göre belirleniyor. Bence enflasyonu %2’ye indirmek için daha fazla uğraşmayacağız. Mevcut seviye her alanda ekonomiye çok fazla gömülmüş durumda” açıklamasında bulundu.

Roche, “Merkez bankaları eskisi kadar şiddetli bir şekilde mücadele vermek zorunda değil. Bu nedenle ekonomiye gömüşü enflasyon %2 yerine öncekinden daha yüksek olan %3 seviyesi olacak” dedi. Ekonomi uzmanı 1997’deki Asya Krizi’ni ve 2008’deki Küresel Finans Krizi’ni doğru tahmin etmişti.

Yatırımcılar şimdiyse FED’in 13 Aralık’taki bu yılın son para politikası toplantısına odaklandı. Çoğu piyasa katılımcısı FED’in bu toplantıda faizleri sabit tutmasını beklese de gözler toplantı sonrası karar metninde ve Powell’ın açıklamalarında olacak.

Schwab açıkladı: En çok kazandıran borsa stratejisi

 

FOMO borsalara giriş yaptı

 

Boğa piyasası rallisi nerede tökezler?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kamil05 Aralık 2023 16:54

    Bence Fed bu sefer başarısız oldu. Çünkü Rusya-Ukrayna savaşı ile İsrail-Filistin savaşı sonucunda dünyada kontrol mekanizması kontrolden çıktı(petrol fiyatları ve dogalgaz ekonokileri derinden etkiledi) ve ABD Fed aracılığı ile kendi içinde istikrarı sağlamakta başarıya bence ulaşamadı. Enflasyonu düşürmek için savaşların bitmesi lazım öncelikle. Ama savaşlar uzuyor