E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPatates vurgununa büyük baskın---

Patates vurgununa büyük baskın

Patates vurgununa büyük baskın
28 Haziran 2014 - 09:50 borsagundem.com

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 800 bin ton patatesi depolara gizleyen spekülatörlere göz açtırmadı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ramazan öncesi gıda fiyatları üzerinde baskı oluşturmak isteyen gıda spekülatörlerine karşı harekete geçti. Daha önce üretilen 800 bin ton kadar patatesi depolarında gizleyerek kışın patates fiyatlarının 5 liraya kadar fırlamasına neden olan spekülatör tüccarın, ramazanda da boy göstereceği belirlendi. Tüccara "Depolardaki patatesi piyasaya sürün, yoksa patates ithal ederiz" resti çekildi. Bu yıl ramazanda ve yıl genelinde vatandaşın ucuza patates yemesi garanti altına alındı. 

BASKI YAPILIYOR 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Sabah'a yaptığı açıklamada, bugün başlayan ramazan ayı için aldıkları tedbirleri anlattı. "Ramazan çığırtkanlarına fırsat vermeyeceğiz" diyen Mirmahmutoğulları, kamuoyunda basın yoluyla bir zam dalgası olduğu algısı yaratılmaya çalışıldığının ve fiyatlar üzerinde ister istemez yukarı yönlü baskı oluşturulduğunun altını çizdi. Mirmahmutoğulları, gıda fiyatlarının ramazanın ikinci haftasından sonra olması gereken seyrine dönmesini beklediklerini söyledi. 

DEPOLARDA YAKALADI 
Gıda spekülatörlerinin ramazan öncesi yine sahneye çıktıklarını ifade eden Mirmahmutoğulları, bunun önüne geçebilmek için 81 ilde tüm ekiplerini seferber ettiklerini söyledi. Mirmahmutoğulları, süreçle ilgili şu bilgileri verdi: "Geçen yılın sonunda patates 5 liraya kadar çıktı. Patates üretiminin yeterli olduğunu biliyoruz. Ayrıca yıl içinde 319 bin ton ihracat yaptık. Fiyatların neden arttığını araştırdık. Aldığımız bilgiler doğrultusunda Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nden uzmanları Nevşehir'e gönderdik. Dağların altına gizlenmiş depoları bastık. Sadece Nevşehir'de 700 bin ton patatesin depolarda bekletildiğini gördük, 100 bin ton da diğer illerde tespit ettik. 'Ya bu patatesi piyasaya sürün ya da patates ithal ederiz' dedik. Tüccar da bunun üzerine anında ürünü piyasaya sürdü ve fiyatlar dengelendi." 2013'te Türkiye'de 4 milyon ton patates üretildiğini söyleyen Mirmahmutoğulları, "Türkiye'nin aylık patates ihtiyacı 250 bin ton. Patateste bu yıl yine üretimimiz iyi. Spekülatörlere fırsat vermeyeceğiz, geçen yıl patateste karşılaşılan durumla bu yıl vatandaşı karşı karşıya getirmeyeceğiz" dedi. 

ÇİFTÇİ ÖRGÜTLÜ DAVRANSIN
Mirmahmutoğulları, fiyatların tüccar ve perakendeci tarafından yükseltildiğini söyledi. Mirmahmutoğulları, "Örneğin, tüccar bu yıl üretimi az olduğu halde kayısıyı 2-2.5 liradan alıyor, fakat piyasada bu 8-10 liraya kadar çıkıyor. Burada da çiftçinin örgütlü davranması gerekir. Aracılar ve spekülatörlerin ortadan kalktığı bir düzen oluşturulmalı" diye konuştu. Taklit ve tağşiş ürünleri üreten ve piyasaya süren firmaları ramazanda da açıklamaya devam edeceklerini söyleyen Mirmahmutoğulları, "İnternet sitemiz üzerinden yine firmaları deklare edeceğiz" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • akrep28 Haziran 2014 21:03

    yazıda 'Bu yıl ramazanda ve yıl genelinde vatandaşın ucuza patates yemesi garanti altına alındı.'denmekte ben busene 2,5 Tlden düşük fiyattan patetes hiç yemedim.sizin ucuzluk anlayışınız bumu anlamadım

  • adalet28 Haziran 2014 13:36

    müslüman ülkede mübarek ramazanda vatandaşına kazık atan tüccar ve tacir spekülatöre yazıklar olsun.kul hakkı elbette bir yerlerinden çıkacak iananıyorlar sa tabi ki

  • bu yazıyı yayınlayın28 Haziran 2014 11:18

    bir tek patates mi herşey de tüm yiyeceklerde aynı ? bu olayları yakından inceleyin gerekirse her şirkete sorumlu yerleştirin..

  • yaktu28 Haziran 2014 11:13

    acaba o tüccar geçinen itlerin yatacak yerı varmı..

  • mali28 Haziran 2014 10:47

    Bu ne ihtiras, hak ve hukuk tanımazlık. Hükümet geç bile kaldı. Vatandaş, tarım ülkesinde patatesi 2 liradan fazla satın almak zorunda kaldı.