E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriOrta Doğu'nun elektriği Türk'e emanet---

Orta Doğu'nun elektriği Türk'e emanet

Orta Doğu'nun elektriği Türk'e emanet
30 Temmuz 2013 - 15:55 borsagundem.com

Enerji gemileri geliştiren ünü Türk şirket, yeni enerji gemisiyle Ortadoğu'da 5 milyon kişinin elektriğini karşılayacak

Enerji gemileri geliştirip işleten Karadeniz Holding 136 MW'lık Orhan Bey gemisinin 5 Ağustos'ta Lübnan'a gönderilmesi öncesinde geminin denize indirilmesi töreni düzenledi. Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Karadeniz törende yaptığı konuşmada, bu gemi ile birlikte filolarının yedi gemiye ulaştığını belirterek, "Bugün Irak'ta Basra'da 2 milyon, Musul'da 1 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılıyoruz. Nisan 2013'te Lübnan'a giden 205 MW kurulu güçteki Fatmagül Sultan'a yeni gidecek Orhan Bey gemisinin eklenmesiyle birlikte Lübnan'da 1.5 milyon insanın elektriğini sağlıyor olacağız" dedi.
LÜBNAN'IN İHTİYACI 3,000 MW
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karadeniz, Lübnan'daki toplam elektrik ihtiyacının 3,000 MW olduğunu ancak sistemlerindeki elektriğin ise 1,300-1,400 MW düzeyinde bulunduğunu belirterek, "Mısır ve Suriye'den bekledikleri elektriği de alamadılar. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde Lübnan'ın elektrik ihtiyacı daha da büyük önem kazanacak ve Mısır ve Suriye'den gelecek elektrik kesilince bizim üzerimize düşen yük daha ağır bir yük oldu" dedi.  Yüzer santraller inşa eden Karadeniz Enerji Grubu'nun son
gemi ile birlikte filosunun toplam kurulu gücü 1,200 MW'a ulaştı. Karadeniz, Pakistan'da iki gemilerinin alıkonulması ile ilgili olarak yürümekte olan tahkim süreci konusunda ise  geçtiğimiz hafta tahkim heyetinin atandığını belirterek, "Tahkim heyeti geçen hafta oluşturuldu. Pakistan kendi tahkim üyesini  atamadı. Mahkeme onların yerine atadı... Uluslararası tahkim sürecinde de pasif ve sonunda cezalı duruma düşme ihtimali  yüksek bir rotada ilerliyor" dedi. Karadeniz Holding'in Karkey şirketine ait iki adet enerji  gemisi Pakistan mahkemelerinin kararıyla bir yıldan uzun süredir alıkonulurken, Karadeniz Holding ABD'de tahkime başvurdu ve 600 milyon dolar tazminat talep etti.
        KARADENİZ HOLDİNG'İN YANINDA OLACAĞIZ
Enerji Bakanı Taner Yıldız ise Karadeniz Holding'in Pakistan'da yaşadığı sıkıntı ile ilgili olarak, "Pakistan'daki bütün girişimlerde bizim yerli sanayimiz olan ve uluslararası arenada bu manada çok ciddi katkılar koyan Karadeniz Holding'in bundan sonraki çalışmalarında da yanında olacağız ve Pakistan'la alakalı görüşmelerde de bizatihi ben de olacağım" dedi. Yıldız, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Türkiye ziyaretinde hangi konuların gündeme geleceği sorusuna ise "Bölge, Irak ve Suriye ile alakalı bir kısım konular gündeme gelecek. Tabi ki enerji bunun ayrılmaz bir parçası, gündeme gelmesi halinde onunla alakalı görüşlerimizi de hep beraber paylaşacağız" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı30 Temmuz 2013 16:46

    Akaryakıtı vergisiz alınca elektrik ucuza üretiliyor olabilir. Karlı bir iş olarak görüyorum. Ama Türkiye'ye elektrik satmaya başlar ise o zaman şaibeli olur.