E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıOPEC'in petrol üretimi geçen ay sert düştü---

OPEC'in petrol üretimi geçen ay sert düştü

OPEC'in petrol üretimi geçen ay sert düştü
02 Ekim 2019 - 16:57 borsagundem.com

OPEC'in petrol üretimi geçen ay Suudi Arabisan'a düzenlenen saldırılar ve Venezuela ekonomisindeki çöküşün etkisi ile sert düştü.

OPEC'in petrol üretimi geçen ay, Suudi Arabistan'a düzenlenen saldırılar ve Venezuela ekonomisindeki çöküş gibi bir dizi olumsuz faktörden dolayı sert düştü. Ancak ironik bir şekilde, piyasa üretimin tekrar toparlanmasına ihtiyaç duymayabilir.

Petrol kartelinin üretimi son 10 yılın en düşük seviyesi olan Eylül ayı seviyelerinin yakınında kalsa bile, piyasa 2020 yılının ilk yarısında açık vermeyecek. Bu durum, ülke petrol sanayii tarihinin en büyük krizini yaşamasının ardından üretimi normale döndürmeye çalışan Suudi Arabistan'ın Aralık ayında bir araya geldiklerinde ortaklarını tekrar üretim kısıntısına gitmeye ikna edebileceği anlamına geliyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) 14 üyesi geçen ay günlük ortalama 28.32 milyon varil petrol pompaladı. Bu üretim kısa vadede petrol stoklarındaki fazlanın erimesine neden olacak, ancak Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) tahminlerine göre, bu miktar, gelecek yılın başlarında dünyanın OPEC'ten ihtiyaç duyduğu miktar ile neredeyse aynı.

Suudi Arabistan'ın üretimi Bloomberg'in hesaplamalarına göre Eylül ayı ortalaması olan günlük 8.4 milyon varilden 9.9 milyon varile çıkararak saldırı öncesi seviyelerine çıakrttığını kaydetmesi ile birlikte, piyasalar sıkışıklık durumuna doğru yönelmiyor.

Petrol fiyatları geçen ay Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine düzenlenen saldırılarınhemen ardından gerçekleştirdiği kazançlarını geri verdi ve yatırımcıların dikkatlerinin uzayan ABD-Çin ticaret savaşına ve ABD'de kaya petrolü üretiminde devam eden artışa çevrilmesi ile birlikte, tekrar OPEC üyelerinin bir çoğunun kamu harcamalarını karşılamasına yetecek seviyelerin oldukça altına indi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)