E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizOHAL kararı sonrası kurda yükseliş sürebilir---

OHAL kararı sonrası kurda yükseliş sürebilir

OHAL kararı sonrası kurda yükseliş sürebilir
04 Ocak 2017 - 08:43 borsagundem.com

Aralık ayında yükselen enflasyon sonrası gözler 24 Ocak'taki Merkez Bankası toplantısına çevrildi

Yurtiçinden dün enflasyon rakamları gündemdeydi ve piyasalar yoğun veri akışı içerisinde yön bulma çabasındaydı. Enflasyon aylık bazda yüzde 0.93 beklentilerinin oldukça üzerinde açıklandı ve yüzde 1.6 artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 8.53 olarak açıklandı ve önceki döneme göre ciddi bir artış gösterdi. Çekirdek enflasyonda bozulmaya uğrayarak yüzde 7.5'e kadar yükseldi. Geçtiğimiz dönemde iyimser seyrini koruyan çekirdek enflasyon (I endeksi) manşetin gerisinde kalsa da, aradaki farkın da açıldığı bir sürece girmeye başladık. TCMB'nin de yükseliş beklediği Aralık ayında birikimli olarak gıdadan darbe yedik. Son yapılan zamların etkisi ve vergi artışlarının katkısı enflasyonda yukarı yönlü hareketi destekliyor. Gıda fiyatlarında Rusya'dan gelen etkinin de başladığı söylenebilir. Turizm sektörünün hafif toparlandığı süreçte son dönemde gecikmeli etki yapan gıdanın, bu ayki rakamda birikimli ve daha şiddetli bir etki yarattığı görülüyor.

2016 için tahminlerini 6.6 ile 8.4 aralığında orta noktası yüzde 7.5 olacak şekilde tahminin oldukça üzerinde açıklanan rakam merkezin yeniden hedefinden uzakta kaldığını gösteriyor. İlerleyen dönemlerde de ÜFE'de görülen artış maliyetlerin yükselişi ve TL'deki zayıflığın etkisi çift hanelere doğru gidecek seyrin gündemde olduğunu ortaya koyuyor. Her ne kadar iç talebin zayıf seyri olduğu düşünülse de diğer güçlü değişkenler enflasyondaki yukarı yönlü isteği tetikliyor. TCMB'nin Ocak ayındaki ilk toplantı tarihi ise 24 Ocak 2017 olacak. Ayrıca OHAL'in 3 ay daha uzatılmasını öngören tasarı dün gece itibariyle Meclis'te kabul edildi.

ABD'den olumlu veriler gelmeye devam ediyor. İnşaat harcamaları toparlanmasını sürdürürken, ISM imalat datası da beklentilerin oldukça üzerinde bir performans gösterdi. Gün içerisinde iyimser beklentilerle güçlü kalan dolar, akşam saatlerinde bir miktar realizasyona uğrasa da, pozitif tablosunu genel anlamda sürdürdü. Trump'ın ise tweet'leri olay yaratmaya devam ediyor. General Motor's Meksika'da yapacağı yatırımlar için eleştiri de bulundu. Hatta GM'nin mallarını ABD'de üretmemesi halinde sınır vergisi ödemekle mükellef olacağını belirtti. Bu konu üstüne Ford da tasarladığı büyük bir yatırımı Meksika'dan çekti.

EURUSD
Paritede yeni haftaya karmaşık bir seyir ile başlangıç yaptık. ABD'de ISM imalat endeksi 54.7 ile son iki yılın en hızlı büyümesini kaydederken veri beklentilerin ve geçtiğimiz dönem rakamlarının hayli üzerinde gerçekleşti. Veri ile birlikte kuvvetlenen dolar ile fiyatlama 1.0340 seviyelerine kadar gerileme şansı yakaladı. Trump etkisi piyasalarda görülmeye başlandı. ABD'nin en büyük ikinci otomotiv üretici konumunda olan Ford, Meksika'daki 1.6 milyar dolarlık yatırımını iptal edeceğini açıkladı. Yerine Michigan eyaletinde 700 milyon dolarlık bir yatırım ile 700 yeni kişi istihdam edileceği ifade edilirken Trump büyük ABD'li şirketlere gözdağı verdi. Yeni günde ise gözler Avrupa'dan gelecek olan enflasyon rakamlarında olacak. Akşam saatlerinde ise faiz artırımının geldiği FOMC toplantısının tutanakları takip edilecek. Paritede ise teknik olarak eğer fiyatlama 1.04'ün üzerinde kalabilirse biraz daha toparlanma şansı bulabilir. 1.0500 seviyesi ise kısa vadeli direnç konumunda. Sert düşüşlerde ise 1.0320 - 1.0300 bölgesi kuvvetli alışların gündeme gelebileceği önemli bir aralığa işaret etmekte.

USDTRY
2016 yılı enflasyonu yüzde 8.53 ile Merkez Bankası'nın beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Zamların etkisi ile birlikte Aralık ayında yükselen enflasyon sonrası gözler Merkez Bankası'na çevrildi. Önümüzdeki ay ÖTV, köprü zamlarının etkileriyle enflasyonda yükseliş devam edebilir. İlk çeyrekte ayrıca petrol ve enerji fiyatlarındaki artış enflasyon üzerinde etkili olacaktır. Şubat ve Mart aylarında baz etkisiyle birlikte enflasyonda yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz. Merkez Bankası'nın Ocak toplantısında alacağı karar önemli olacak. İç talepteki toparlanmanın yanında, kredi talebinde beklenen yükseliş bu yıl için enflasyon üzerinde yukarı yönllü risk oluşturuyor. Merkez Bankası enflasyonda yükseliş beklediğinden Ocak ayını pas geçebilir. Ancak ilk çeyrek rakamlarına göre Şubat veya Mart ayında faiz artırmak zorunda kalabilir. Günün ikinci yarısında ise OHAL uzatılacağının açıklanması ile kurda 3.60 seviyesi görüldü. Kurda 3.55'in üzerinde yukarı hareket devam edebilir. Orta vadeli yeni zirveler için 3.63-3.65'in üzerinde kapanışlar görmeliyiz.

GBPUSD
Bugün gündemde Aralık ayı FOMC toplantısı tutanakları var. FED Aralık ayında beklenen 25 baz puanlık faiz artışının yanında üyeler 2017 için faiz artırımı nokta tahminlerini 3'e çıkarmıştı. Tutanaklarda gelecek Trump yönetimi ile ilgili belirsizliklerin çok olması nedeniyle FED'in nasıl bir tutum izleyeceği konusunda ipuçları bulunmayabilir. Ancak Fed'in yüzde 2'lik enflasyon hedefine yaklaşılırken faizlerin enflasyona nasıl cevap vereceğini konusunda üyelerin ne düşündükleri önemli. Yükselen enerji fiyatları ve kamu harcamalarında beklenen artış ile beraber tırmanacak bir enflaasyon görünümünde FED'in tepkisel mi kalacağı yoksa erken aksiyon alıp almayacağının tutanaklarda yer bulması oldukça kayda değer. Kurda ise dün 1.22 seviyesinin test edildiğini görüyoruz. Bugün de paritede oynaklık yüksek olacaktır. Toparlanmalarda 1.2270-1.2300 seviyeleri hedeflenebilir. Kurda satış baskısının yeniden hakim olması durumunda 1.2200 desteğinin altında kapanışlar 1.2150-1.2120 seviyelerini gündeme getirebilir.

BRENT PETROL
Dünkü hareketlilikten nasibi alan bir diğer enstrüman ise petrol fiyatlarıydı. Aralık ayında OPEC ve OPEC dışı üreticilerin anlaşması ile yükselişe geçen petrol fiyatları Trump'ın twitter üzerinden yaptığı açıklamalar sonrası sert düştü. Yeni başkan açıklamalarında genel olarak ABD'nin büyük şirketlerine, yatırımlarını ve istihdamlarını yurt içine kaydırmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Fakat söylemlerindeki sertlik hem küresel risk algısında bozulmalara sebep olurken hem de seçim öncesi vaat ettiği ABD'li üreticileri destekleme konusundaki kararllılığını ortaya koydu. Oldukça hareketli bir yıl geçireceğimiz 2017'nin ilk günlerinden belli oldu. Petrol piyasalarında ise gözler hem Trump'ta hem de OPEC-OPEC dışı üreticilerin yavaş yavaş yürürlüğe koyduğu üretim kotalarında olacak. Teknik olarak ise 55 dolar desteğine yaklaşan Brent petrolde bu seviyenin oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Buranın altına geçilmesi durumunda düşüş hareketi hızını tekrar artırabilir ve 54.50-54.00-53.60 görülebilir. Yükselişlerde ise 56.00-56.50-56.75 seviyeleri önemli dirençler.

ALTIN
Yeni yıl altında yeni yükselişleri de beraberinde getirdi. ABD'den açıklanan ISM imalat verisiyle hayat bulan dolar yılın ilk haftasına da güçlenerek giriş yaptı. Yılın son gününde değerli metalin gerçekleştirmiş olduğu 1160 dolar atağı geçtiğimiz gün yinelendi. Akşam saatlerinde yeni ABD Başkanı Trump'ın twitter üzerinden yapmış olduğu açıklamalar piyasalarda büyük yankı uyandırdı. Yeni başkanın ılımlı duruşunu terk etmesi önümüzdeki dönem fiyatlamalarında etken rrol oynayabilir. Yeni günde ise Aralık ayı Fed toplantısının tutanaklarını takip edeceğiz. Tutanaklarda 2017 yılına dair herhangi bir ipucu yakalanması hareketliliği artırabilir. Teknik olarak ise yükselişin devamı için 1165 doların geçilmesi gerekiyor. Aksi takdirde ani yükselişler yerini sakin satışlara bırakabilir. 1156 doların altında 1150 ve 1147 Dolar desteklerine dikkat edilmeli.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)