E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemObama'dan 5 kişiye yaptırım kararı---

Obama'dan 5 kişiye yaptırım kararı

Obama'dan 5 kişiye yaptırım kararı
14 Mayıs 2014 - 07:15 borsagundem.com

ABD Başkanı Obama'dan Orta Afrika Cumhuriyeti’nde şiddete karışan 5 kişiye yaptırım kararı aldı

ABD Başkanı Barack Obama, yayınlanan başkanlık emrinde, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) yaklaşık iki yıldır devam eden şiddette, kanun ve düzenin bozulması, geniş çaptaki zulüm ve çocukların asker olarak kullanılmasının sadece bu ülkenin güvenliğini tehdit etmediğini, aynı zamanda komşu uluslar için de tehlike oluşturduğunu kaydetti.

Obama, ülkedeki mezhepsel şiddete karıştıkları belirlenen eski OAC Devlet Başkanı François Bozize, eski Kamu Güvenliği Bakanı ve Müslümanların oluşturduğu Seleka örgütü lideri Nureddin Adam, Hristiyanlar tarafından oluşturulan Anti-balaka örgütü lideri Levy Yakeya, eski OAC Geçici Devlet Başkanı ve Seleka liderlerinden Michel Djotodia ile OAC Halkı Demorkatik Cephesi lideri Abdoulaye Miskine’ye yaptırım uygulanmasını kararlaştırdı.

Yaptırım uygulanan Bozize, Adam ve Yakeya’ya yönelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de geçtiğimiz günlerde yaptırım kararı almıştı.

Beyaz Saray’dan yaptırımlara ilişkin yapılan açıklamada da, 5 kişiye yönelik uygulanan yaptırımların, "şiddete bulaşanların cezasız kalmayacağı ve OAC’in istikrarını tehdit edenlerin yaptıklarının sonuçlarına katlanmaları gerekeceğine güçlü bir mesaj gönderdiği” kaydedildi.

OAC'de, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka isyancılarının, dönemin Hristiyan Devlet Başkanı François Bozize'yi devirmesiyle başlayan olaylar ve ardından Hristiyan nüfus tarafından oluşturulan Anti-balaka örgütünün öç almaya yönelik katliamları, ülkedeki Müslümanların kitleler halinde göç etmesine neden oluyor.

Aralık 2012'de başlayan OAC'deki kriz, binlerce insanın ölümüne, yaklaşık bir milyon kişinin yerlerinden olmasına ve 2 milyon 200 bin kişinin insani yardıma muhtaç duruma düşmesine neden oldu.

BM Güvenlik Konseyi de geçen ay, OAC'ye yaklaşık 12 bin kişilik BM barışgücü birliği gönderme kararı almıştı. BM barışgücü birliğinin eylül ortalarında ülkede konuşlanması ve halen ülkede bulunan Afrika barışgücü birliğinden görevi devralması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)