E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıNFT’lerde getiri yarışı---

NFT’lerde getiri yarışı

NFT’lerde getiri yarışı
20 Mayıs 2021 - 17:54 borsagundem.com

Sanat eserlerinden dijital yarış atlarına, birçok NFT yatırımcılarına yüksek getiriler sağlıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son dönemde kripto para piyasalarındaki düşüşle birlikte, Aquis’te listelenen NFT Investments isimli fonda da düşüş başladı. Bu durum ise “non-fungible tokenlar” yani NFT’lerin geleceğiyle ilgili bazı şeyler anlatıyor. Kripto piyasalarında çılgın bir volatilite görülüyor ve NFT’ler de bu çılgınlığın bir parçası. NFT’ler aynı zamanda sahiplik ve yeniden üretilebilirlik konusunda hukuki zorluklara da sahip.

Blockchain ağı üzerinde bulunan bir “biriciklik” sertifikası olan NFT’ler hem bir sanat eseri gibi bir varlık hem de bu varlığın biricikliğini temsil ediyor. Bu nedenle NFT’ler bir tür dijital güvenlik altında ve varlık başka bir şeyle ya da bir benzeriyle değiştirilemiyor. NFT’ler kolaylıkla gerçek hayattaki fiziki bir objeye de uygulanabilir. Bu ise pul ya da sanat eseri olabilir. Ancak bu varlıklar genellikle dijital sanat eserleri ve koleksiyonluk eşyalar için kullanılıyor.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, en iyi bilinen örneği ise mart ayında dijital sanatçı Mike Winklemann’ın (Beeple) açık artırmayla 69,3 milyon dolara satılan eseri. Sanatçılar yeni bir eser üretebilir ve bunu bir NFT ile eşleştirebilirler. Bu durumda ise bir sahiplik hakkı doğuyor. Aynı zamanda NFT’de belirli kodlar aracılığıyla eserleri üzerindeki dijital hakların kontrolünün bir kısmını da kendilerinde bulundurabilirler.

Ancak NFT’ler sadece sanat eserleriyle ilgili değil. NBA’in Top Shot isimli koleksiyon programı, şimdiden NBA’in tarihindeki özel videoların NFT satışlarından 400 milyon doların üzerinde getiri sağladı. Bununla birlikte oldukça ilginç olan dijital at yarışları da var. Zed Run gibi platformlar, benzersiz algoritmalar taşıyan dijital ortamda yaratılmış atlar satıyor. Alıcılar atlarını yarışa sokmak için bir giriş ücreti ödüyor ve bu ücretler ödül parasını oluşturuyor.

Kullanıcılar aynı zamanda Zed Run’ın “at çiftliğinde” NFT atlarını yetiştirebiliyor. New York Times’ın haberine göre bir kullanıcı yakın zamanda dijital atlarını 250 bin dolara sattı. Başka bir kullanıcı ise tek bir attan 125 bin dolar kazandı. Ancak bu piyasalarda volatilite oldukça yüksek. N

FT piyasalarını takip eden nonfungible.com'a göre, NFT’lerin ortalama fiyatı 2020’nin ekim ayında 142 dolarken, 2021’in şubat ayında 4 bin dolara çıktı. Ancak fiyatlar mart ayında 1,400 dolara geriledi. Yılın ilk çeyreğinde CoinMarketCap tarafından takip edilen 38 NFT’nin piyasa değeri sekiz katın üzerinde yükseliş göstererek 22,5 milyar dolara çıktı.

Dijital üretimlere değer veren ve bu alanda harcama yapmak isteyen birçok blockchain girişimcisi ve yatırımcısı bulunuyor. Kripto alanının erken dönem yatırımcıları aynı zamanda, bazı kurumların kripto paraları bir varlık sınıfı olarak değerlendirme kararından da fayda gördü.

Financial Times’ın haberine göre NFT’ler aynı zamanda erişilebilir, alım satımı ve oluşturulması kolay menkul kıymetleri temsil ediyor. Bu nedenle NFT Investments isimli fonun ilk hamlesi, lüks giyim sektörü için tedarik zinciri teknolojisi geliştiren Aeon International’ı satın almak oldu. Bu tür gelişmeler lüks giyim ürünlerinde taklitçiliğin önüne geçebilir ve ürünlerin “orijinalliğini” güçlendirebilir.

Bitcoin’de düşüş bitti mi?

 

Kripto piyasaları Lale çılgınlığı mı?

 

Bitcoin’de sonun geldiğini söylemek için erken

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)