E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin’de düşüş bitti mi?---

Bitcoin’de düşüş bitti mi?

Bitcoin’de düşüş bitti mi?
20 Mayıs 2021 - 17:00 borsagundem.com

Uzmanlara göre, piyasa verileri, Bitcoin’de dibin görüldüğüne işaret ederken, artık normale dönüşün başlayacağını söylüyor.

Bitcoin (BTC) fiyatındaki büyük düşüş 30 bin dolar seviyesine kadar gerilemeye sahne olurken, bugün fiyat yeniden 42 bin dolara doğru hareketlendi.

Piyasa verilerine göre Bitcoin’de dip fiyat 30 bin dolar civarında görüldü ve artık yükseliş sürecine geçmesi gerekiyor.

ELON MUSK, TETHER VE DÜZENLEME SORUNLARI

Bitcoin madenciliği için gerekli olan elektriğin kömür kullanılarak elde edildiği ve çevreye zararlı olduğu hakkında tweet gönderen Elon Musk, BTC fiyatındaki dengesizliğin ilk adımını atmış oldu.

Tether şirketinin USDT rezervlerini New York Başsavcılığına beyan edeceğini duyurması da piyasada etki oluşturdu.

Konu hakkında açıklama yapan Avanti Financial Kurucusu Caitlin Long, Tether'in rezerv açıklamasından kaynaklanan kredi riski göz önüne alındığında, yatırımcıların toplam risklerini azaltmak için kripto para birimlerini satmaya mecbur hissetmiş olabileceklerini belirtti. Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanı Janet Yellen’ın yanı sıra Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler de mayıs başında kripto paralar hakkındaki endişelerini dile getirmiş, yasal belirsizliklerin ortaya çıkmasına zemin oluşturmuştu.

Çin Merkez Bankası da "sanal para işlemlerindeki spekülasyon riskini önlemek" için bildiri yayımladı.

Tüm bunların bir araya gelmesiyle piyasada oluşan panik ile önemli bir değer kaybı yaşanmış olmasına rağmen Bitcoin, tüm bu olumsuzlukları arkasında bıraktı ve yükselişe geçti.

VADELİ İŞLEM

Düşüşe neden olan faktörler, son dokuz günde görülen yüzde 50'lik düzeltmeyi ortaya çıkardı. Bunun vadeli işlem piyasaları üzerindeki etkisi de nihayet sona erme noktasında. Vadeli işlem piyasalarının normal spot borsalara karşı fiyat farkı analiz edildiğinde bu daha iyi anlaşılıyor.

Normal piyasa şartlarında üç ay vadeli işlemler, stablecoin borç verme oranına kıyasla yıllık yüzde 8 ila 15 prim üzerinden işlem yapmalıdır. Satıcılar uzlaşma sürecini erteler ve daha yüksek fiyat talep ederse fiyat farkı oluşur.

Geçtiğimiz haftalarda yüzde 8 seviyesinin üzerinde fiyat farkı gözlendi. Bu güvenin işaretiydi. Ancak 19 Mayıs'ta 30.000 dolara düşüş gelince durum büyük ölçüde değişti. Vadeli işlem piyasaları normal spot fiyatlarının altında işlem görmeye başladı, ki bu çok endişe verici bir durum.

Vadeli işlem primi hızla yüzde 7'lik sağlıklı sayılan seviyeye ulaştı. Bu durumun, fiyatı 30.000 dolara düşüren stop-loss ve likidite emirlerinden kaynaklandığı sonucuna varılabilir.

BİREYSEL YATIRIMCI DURULDU

Sürekli vadeli işlem sözleşmeleri ya da ters takas olarak bilinen türev piyasaları, kur riski dengesizliği olmamasını sağlamak için genellikle her sekiz saatte bir güncellenir.

Balinalar, arbitraj masaları ve piyasa yapıcılar, fonlama oranlarının değişken olmasından dolayı bu sözleşmelerden kaçınırlar. Uzun vadeli ürünler daha fazla kaldıraç talep ettiğinde, ücreti onlar öder. Kısa pozisyonlar daha fazla kaldıraç kullandığında ise tersi geçerlidir ve bu da negatif fonlama oranına neden olur.

Yukarıda gösterildiği gibi, gösterge sürdürülemez seviyelere indi. Zira yüzde -0,20 oranı, kısa pozisyon alan satıcılar tarafından ödenen haftalık yüzde 4,3 ücrete eşit durumda. Haliyle uzun pozisyona girmek daha avantajlı hale geldiği için ancak birkaç gün bu süreç devam edebilir.

Önceki maddelerdeki nedenlerle birlikte, negatif vadeli işlem primi ve sürekli sözleşmelerin fonlama oranı göz önüne alındığında, 30.000 doların fiyattaki en dip nokta olduğu sonucu çıkarılabilir.

Tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 64.900 dolardan yüzde 54 fiyat düzeltmesi gören Bitcoin, spekülasyon sürecine verilen abartılı piyasa tepkisinden etkilenmişe benziyor.

Kripto piyasaları Lale çılgınlığı mı?

Bitcoin’de sonun geldiğini söylemek için erken

Kripto paralar neden düşüyor?

Bitcoin yeniden yükselebilir mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)