E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNaziler parlamentoda... Protestolar sokağa taştı---

Naziler parlamentoda... Protestolar sokağa taştı

Naziler parlamentoda... Protestolar sokağa taştı
25 Eylül 2017 - 00:14 borsagundem.com

Almanya seçimlerinde korkulan senaryo oldu. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez bir Nazi partisi meclise girdi. Aşırı sağcı AfD'de kutlamalar, dışarıda ise protestolar başladı

Almanya'da oy verme işlemi biter bitmez sandık çıkış anketleri açıklandı. İlk sonuçlara göre Başbakan Merkel'in partisi CDU oy kaybetse de dördüncü kez seçim kazandı. Ülkede en korkulan senaryo da gerçekleşti, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez bir Nazi partisi parlamentoya girdi.

Uluslararası haber ajansları, parti merkezlerinden ilk fotoğrafları geçiyor. Neo-Nazi AfD'liler sonuçlar açıklanır açıklanmaz çılgınlar gibi sevinmeye başladı, sosyal demokrat SPD'de ise büyük bir yıkım var. İlk açıklamasında Almanya'yı değiştirme sözü veren AfD, "Merkel'i avlayacağız. Ülkemizi ve halkımızı geri alacağız" dedi.

‘SÖYLEMLERİ NAZİ DÖNEMİNİ HATIRLATIYOR’

Geçen yıl Berlin’de aldığı yüzde 14.2 oyla, bu yıl Mart ayındaki başarılarıyla eyalet meclislerine girerek Bundestag için ciddi sinyaller veren Almanya için Alternatif (AfD); İslam, mülteci ve yabancı karşıtı bir politika izliyor. 2013’de Euro Bölgesi kurtarma paketlerine tepki olarak kurulan AfD, Avrupa’yı derinden etkileyen mülteci krizini kullanarak güçlendi. Partinin kurucularından Alexander Gauland, son olarak Türkiye kökenli siyasetçi Aydan Özoğuz için “Anadolu’ya gitsin de kurtulalım” ifadesini kullanmıştı. AfD kullandığı söylemin Nazi rejimiyle korkutucu benzerlikler taşıdığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Hatta Eşbaşkan Frauke Petry için ‘Adolfina’ takma adı kullanılıyor.

ESKİ DOĞU ALMANYA'DA DAHA GÜÇLÜ

AfD’nin liste başı adaylarından Alice Weidel ilk sonuçların gelmesinin ardından destekçilerine seslendi. “Yapıcı muhalefet” sözü veren Weidel, “Milyonlarca seçmen Parlamento’da yapıcı muhalefet görevini bize emanet etti” ifadesini kullandı. Alman devlet televizyonu ARD’nin sandık çıkış anketine göre AfD eski Doğu Almanya’da çok daha güçlü. Afd eski Doğu Almanya’da oyların yüzde 21,5’ini, eski Batı Almanya’da ise yüzde 11’ini almış görünüyor. AfD’nin ağır toplarından Alexander Gauland ise ilk sonuçların belli olmasının ardından yaptığı açıklamada “Almanya’yı değiştirme” sözü verdi. Gauland, Başbakan Angela Merkel’den hesap sormaya devam edeceklerini söyledi.


Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından AfD'de parlamentoya 
giriş kutlandı. 

AFD SÖZCÜSÜNDEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Seçimlerde büyük başarı elde eden AfD Avrupa Sözcüsü Dr. Hugh Theodore Bronson “Türkiye’de gazetecilerin ve Alman vatandaşların ‘keyfi tutuklamalara maruz kaldığını” savundu. BBC Türkçe’ye konuşan Bransoni “Türkiye Avrupa’nın parçası değil ama Türkiye ile ilişkilerimiz iyi olmalı” dedi. Türkiye ile Almanya’nın uzun süredir müttefik olduğunu ama liderler arasında bunun geçerli olmayabileceğini belirten Bronson, “Birçok Alman için şu an sorun Erdoğan ve onun sert rejimi. Erdoğan gazetecileri, öğretmenleri ve avukatları tutuklatıyor. Bu demokratik bir yaklaşım değil” diye konuştu. AfD sözcüsü, Türkiye’nin gelecekte öneminin daha da artacağını ifade ederken, “Türkiye ile ekonomik ve finansal ilişkilerimiz iyi olmalı” ifadelerini kullandı.

AFD'YE TEPKİ SOKAĞA TAŞTI

Seçim sonuçlarının netleşmeye başlamasıyla başta başkent Berlin olmak üzere birçok şehirde AfD karşıtları sokağa çıktı. Dayanışma pankartlarının taşındığı gösterilerde ırkçı partiyi hedef alan sloganlar attı.

Alexanderplatz'ta toplanan yaklaşık bin kişi, sandıktan üçüncü parti olarak çıkan aşırı sağcı AfD'yi protesto etti. AfD'nin seçim bürosu olarak kullandığı bir mekanın önünde toplanan göstericiler, "Bir daha asla", "Nazilerin parlamentoda olması utanç verici", "Naziler dışarı" sloganları attı. Gösteri nedeniyle polis bölgede yoğun güvenlik önlemi alırken, bazı AfD'li siyasetçiler de balkona çıkarak cep telefonlarıyla protestocuların fotoğraflarını çekti.

AfD'nin resmi olmayan seçim sonuçlarına göre meclise girmesi Almanya'da büyük yankı uyandırdı. Çığ gibi büyüyen tepkilere Türk nüfusunun yoğun olduğu Frankfurt da katıldı. AfD karşıtı pankartlarla sokaklara dökülen öfkeli kalabalık, slogan atarak yürüyüşe geçti.

Almanya'da erken seçim mi olacak

 

Merkel: Stratejik hedeflere ulaştık

 

Schulz: Seçimi kaybettik, koalisyona girmeyeceğiz

 

Almanya'daki seçimlerde ilk sonuçlar belli oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erol Göy25 Eylül 2017 07:15

    KENDİ MİLLİ TANKLARIMIZI/UÇAKLARIMIZI YAPMA ZAMANI GELDİ/GEÇİYOR DAHA DA FAZLA GEÇ KALINMADAN SERİ ÜRETİM BAŞLAMALI SARAYLARIN TAMİRATINA ÖDENEK AYRILDIĞI GİBİ FARKLI MARKA/SERİ UÇAKLAR/TANKLAR YAPIMI İÇİN ÖDENEK AYRILMALIDIR % 100 milli olmalı şurası/burası motoru/şasisi şu/bu ülke/ülkelerden olmamalı olmamalı

  • Aziz Ünal25 Eylül 2017 07:09

    Türkiye Almanya'dan özür dilemedikçe orada yaşsysn vatandaşlarınızın durumu zorlaşacak. Müthiş bir Etdoğan düşmanlığı var. Oradaki Türkler şu anda sıkıntılı.