E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNail Olpak, Borsa Gündem’e konuştu---

Nail Olpak, Borsa Gündem’e konuştu

Nail Olpak, Borsa Gündem’e konuştu
20 Kasım 2014 - 13:55 borsagundem.com

MÜSİAD Başkanı Olpak, uluslararası 15. MÜSİAD Fuarı’nın tanıtım toplantısında sorularımızı yanıtladı…

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM

15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı bu yıl 500 yerli ve yabancı katılımcı firmayı, 102 ülkeden 7 bin seçkin işadamını, 200 bin yerli ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanıyor. 26 Kasım Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak olan fuarla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, fuar kapsamında düzenlenecek olan 18. Uluslararası İş Forumu Kongresi (International Business Forum – IBF) hakkında da bilgi verdi. 100 bin metrekare alana yayılan, 8 salonda 1000 standın açılacağı fuarı tanıtan Olpak, “Bu organizasyona Asya’dan Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Afrika ülkeleri ve Türkî Cumhuriyetlere kadar uzanan bir coğrafyadaki yabancı şirketler ve işadamları katılacak. 22 ülkenin bakanını konuk edeceğiz.  Ankara’da 20 bakanımızla görüştüm, programlarında bir aksilik olmazsa onları da ağırlayacağız” dedi.
 
BORSA GÜNDEM’İN SORULARINI YANITLADI

Basın toplantısının ardından Borsagundem.com’un sorularını yanıtlayan MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, çift haneli rakamla gündeme oturan işsizlik konusunda, “Biz bugüne kadar kendimizi Avrupa Birliği ile kıyasladık. Bugün Avrupa Birliği’nde ortalama işsizlik yüzde 12-13 bandında. Biz hala Avrupa Birliği’nden belirli standartlarda geri olmakla eleştirilen bir ülkede yüzde 10’larda tutabiliyorsak bir başarı vardır” dedi. Olpak Hükümet’in yeni ekonomide dönüşüm programı için de şunları söyledi: “Ben bunları son derece önemli görüyorum. Ama uygulamada tek taraflı değildir. Kamuya ve hükümet tarafına düşenler vardır. Bize de düşen görevler de vardır. Herkes görevini yaparsa heyecanlı olacaktır.”

“OTURUP AĞLAYACAK DEĞİLİZ Kİ…”

İşte MÜSİAD Başkanı Nail Olpak’ın Borsagundem.com’a verdiği yanıtlar.

-Son açıklanan işsizlik rakamlarını (10.1) nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce bu rakam ne olmalı? Hükümet işsizlikle mücadele nasıl bir yol izlemeli, MÜSİAD olarak öneriniz nedir?
Nail Olpak: İşin bir kere psikolojik sınırı var. Biz 10.1’i psikolojik anlamda olumlu bulmadık. 9.9 ile 10.1’in büyük bir farkı yoktur ama keşke 9.9’da kalsaydı. Ancak oturup ağlayacak değiliz. İki şekilde değerlendiriyoruz. Birincisi, kötümser olmamak adına söyleyeyim bunu. Biz bugüne kadar kendimizi Avrupa Birliği ile kıyasladık. Bugün Avrupa Birliği’nde ortalama işsizlik yüzde 12-13 bandında. Biz hala Avrupa Birliği’nden belirli standartlarda geri olmakla eleştirilen bir ülkede yüzde 10’larda tutabiliyorsak bir başarı vardır. Ama bu şu demek değil. Neden ben yüzde 10’u başarı gibi göreyim ki? Niye 8 değil, 5 değil. Bu da iş adamının daha iyyii isteme anlamındaki her zaman arzusudur. Yüzde 3’e düşünce de ‘niye yüzde 2 değil’ diyeceğiz. Bu güzele teşekkür, ama daha iyi için de bir eleştiridir. Onu söylemek isterim.
İkinci bir detay da işsizlik rakamının oraya çıkmasının altında iş gücüne katılım oranı arttığını görüyoruz. Bu da pozitif bir şeydir. İstatistiki anlamda 10.1’i etkilemiştir ama, o güne kadar işe girme konusunda umudu olmayan birileri yeni oluşturulan istihdam alanlarından cesaret alarak tekrar iş aramaya başlamışlardır. Biz bunu olumlu görüyoruz. Buna rağmen de düşürmek hedefimiz.
 
“BİZE DE DÜŞEN GÖREVLER VAR”

-Hükümetin açıkladığı ekonomide dönüşüm programı ile ilgili görüşünüzü alabilir miyim?
Nail Olpak: Tabi bunu çok uzun konuşmak gerekir. Ama kısaca MÜSİAD’ın ortaya koyduğu önceki görüşlerden bakalım. Biz orta gelir tuzağı dedik. Büyümenin finansmanı dedik. Cari açığa karşı KOBİ’ler ve tarım dedik. Sağlık turizmi dedik. Bunu bütün raporlarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu arada Sayın Davutoğlu görevi aldığı gün 7 maddelik MÜSİAD beklentilerini sıralamıştık. Onların içerisinde çözüm sürecinin devamı vardı. Onların içerisinde insan odaklı kalkınma modeli vardı. Onların içerisinde reel sektöre daha fazla önem veren bir ekonomik yaklaşım vardı. Bu haliyle Sayın Başbakan neleri açıkladı dedik? 5 maddeyle özetledi. Bunların içinde bizim şu beklentilerimiz vardı. Devamında birebir aşağıya inildiğinde 9 maddelik eylem planını söyledi. Ben bunları son derece önemli görüyorum. Ama açıklamak işin bir kısmıdır. Ondan sonra uygulama vardır. Uygulama da tek taraflı değildir. Kamuya ve Hükümet tarafına düşenler vardır. Bize de düşen görevler de vardır. Herkes görevini yaparsa heyecanlı olacaktır diye diyorum.
 
-26 Kasım’da başlayacak olan fuara dünya çapında katılım nasıl olacak?
Nail Olpak: Şu ana kadar 22 ülkeden bakan konumunda 80 bakan katılacak. Türkiye’den de şu ana kadar 20 bakanımızla görüştüm. Programlarında bir aksilik olmazsa fuar açılışına, yemeğe, aralara katılacaklar. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)