E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMusul'da DEAŞ'tan Irak askerlerine pusu---

Musul'da DEAŞ'tan Irak askerlerine pusu

Musul'da DEAŞ'tan Irak askerlerine pusu
07 Kasım 2016 - 06:13 borsagundem.com

Musul kent merkezine giren Irak ordu güçlerine DAEŞ karşı saldırı ile yanıt verdi. Gökçeli bölgesinde Altın Birlikler desteğinde ilerlemeye çalışan ordu güçleri pusuya düşürüldü

Musul operasyonu kapsamında Tıkrit ile Musul arasında yer alan, petrol rafinerisinin bulunduğu Hamam Ali kasabasında DEAŞ’e yönelik devam eden operasyonda sonuca ulaşıldı. Irak ordusu dün ilçede kontrolü tamamen sağlayarak bayrak astı. Irak Ordusu, Gökçeli’den sonra Musul’un ikinci mahallesi İntisar’da da kontrolü sağladı.

Musul’un doğusunda üç mahalleye giren Altın Birlikler desteğindeki Irak ordusu, önceki gün DEAŞ’in karşı saldırısında büyük kayıp verdi. Musul kent merkezine yakın mesafede bulunan Bertella kasabası ile Hamdaniye, Bazevaya, Gökçeli ve Kerema mahallelerini kontrol altına alan Irak ordu güçlerine DEAŞ önceki gün karşı saldırı başlattı. Gökçeli’den İntisar mahallesine hummer ve zırhlı savaş araçları ile girmeye çalışan ordu güçlerine DEAŞ gruplarının saldırması üzerine üç mahallede şiddetli çatışmalar yaşandı. Musul’dan kaçmaya çalışan siviller de çatışma arasında kaldı.

100’den fazla ölü

Saatlerce süren çatışmalarda 100’ü aşkın Irak askeri ile sivil yaşamını yitirdi. Çatışmalarda 37’si Hummer 100’e yakın zırhlı ve askeri araç vuruldu. Çatışmalarda Gökçeli bölgesindeki onlarca ev hasar gördü. DEAŞ gruplarının birkaç koldan saldırıya katılması sonrasında Irak ordu güçleri geri çekildi. Kereme, Gökçeli, Bazava ve Hamdaniye mahalleleri DEAŞ tarafından geri alındı. Irak ordusu, Erbil’den gelen ek takviye güçler ve zırhlı savaş araçları ile karşı saldırı başlattı. Saldırı sonrasında Gökçeli, Kereme, Bazava ve Hamdaniye bölgesi yeniden Irak ordu güçlerinin denetimine geçti. DAEŞ’in Irak güçlerine karşı havan ve uçaksavarın yanı sıra Milan füzesi de kullandığı, zırhlı araçların füze ile vurulduğu bildirildi. Çatışmalarda Irak’ın seçkin birliği Altın Birlikler büyük kayıp verdi.


Dün ise DEAŞ üyeleri İntisar Mahallesi’nden çekildikten sonra sivillerin bulunduğu noktalara havan ve top atışıyla saldırdı. Irak ordusunun ilerleyişi ise DEAŞ tarafından insansız hava araçları (İHA) ile izlendi. İHA, fark edilmesi üzerine düşürüldü.

Haydar El Abadi bölgede

DEAŞ’a karşı Musul operasyonu tüm hızıyla devam ederken önceki gece ABD’nin Ortadoğu ilişkilerini yürüten ve DEAŞ’a karşı Küresel Koalisyonun Başkanlık Elçisi olan Brett H. Mcgurk, Erbil’de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve Irak Başbakanı Haydar El Abadi ile bir araya geldi. Mcgurk, bu buluşmayı önceki akşam Twitter’dan duyurdu. Mcgurk’un ilk tweet’ini, Irak Başbakanı Haydar El Abadi’nin askeri üniformalarıyla, Musul’un Gökçeli Mahallesi girişindeki fotoğrafını da ekleyerek atması dikkat çekti. Abadi’nin gövde gösterisi mesajı da içeren bu fotoğrafına ek olarak ABD’li elçi tweet’inde, “Bugün erken saatlerde Abadi Musul’da. Şimdi IKR Başbakanı Mesut Barzani ile Erbil’de görüşme. DAEŞ’i kalıcı olarak yenmek için” dedi. Mcgurk daha sonra gece 00.00 sıralarında ise Erbil’de gece Abadi, Barzani ve komutanlarla birlikte operasyonun bir sonraki adımını konuşmak için önemli bir buluşma gerçekleştirdiklerini yazdı.

Kürt yönetimine yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Mcgruk, Barzani ve Abadi arasında yapılan toplantıda, Musul operasyonunun detayları, kaydedilen ilerleme ve DAEŞ’le mücadelede karşılaşılan yeni problemlerin masaya yatırdığı öğrenildi. Ayrıca görüşmelerde ABD ve koalisyon güçleri ile Iraklı milislerin koordinasyonunun ele alındığı, son bilgiler ışığında yeni yol haritasının da belirlendiği öğrenildi. Musul operasyonunun ilk günlerinde Mcgurk ve Barzani, Erbil’de yine bir araya gelmişti. (Milliyet / Namık Durukan)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)