E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMoriwaki: Fay hatları harekete geçti, Marmara için risk büyük!---

Moriwaki: Fay hatları harekete geçti, Marmara için risk büyük!

Moriwaki: Fay hatları harekete geçti, Marmara için risk büyük!
25 Haziran 2023 - 13:04 borsagundem.com

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, olası İstanbul depremi hakkında önemli uyarılarda bulundu. Moriwaki, Türkiye'deki fay hatlarının doğudan batıya harekete geçtiğine dikkat çekti.


Japon deprem uzmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, "Kentsel dönüşüm yapılırken yumuşak zeminli yerden başlamak lazım. Zemin sertse bina kötü de olsa fazla sıkıntı olmuyor." dedi.

Moriwaki, Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde faaliyet gösteren bir beton firmasının otelde düzenlediği "Deprem gerçeği: Türkiye ve Japonya arasındaki farklar" konulu sempozyumun ardından basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin olası depremlerden en az hasarla çıkabilmesi için herkesin ortak hareket etmesi, öncelikle mevcut binaların kentsel dönüşümle güçlendirilmesi gerektiğini belirten Moriwaki, "Kentsel dönüşüm yapılırken yumuşak zeminli yerden başlamak lazım. Zemin sertse bina kötü de olsa fazla sıkıntı olmuyor." ifadesini kullandı.Moriwaki, İstanbul'un, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın bir kolu üzerinde bulunduğunu hatırlattı.

Fay hattının kuzey kolunun, İstanbul Boğazı'nın girişinden güneye 20 kilometre ilerideki noktadan Silivri tarafından, Çanakkale tarafından gittiğini aktaran Moriwaki, "Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kuzey kolu var. O kuzey kolunun bu noktasının tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Kimse ne zaman olacağını söyleyemez ama bir gün gelecek bu depremi az hasarla atlatmak için hazır olmak lazım. Hep beraber devlet, hükümet, belediye, okullar ve her aile beraber hareket ederse hasarı yüzde 70 azaltabilir." diye konuştu.

Yoshinori Moriwaki, sempozyumdaki konuşmasında ise geçen yıl aralık ayında Kahramanmaraş'ta katıldığı bir programda, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın kırılmaya başladığını ve bu ili de etkileyebileceğini söylediğini anlattı.

Türkiye'deki fay hatlarının doğudan batıya harekete geçtiğini ifade eden Moriwaki, buna bakıldığında Marmara Bölgesi'nin risk altında olduğunu sözlerine ekledi.

Erdoğan: Depremzede lise öğrencilerine ek kontenjan

 

Adıyaman'da 4,1 büyüklüğünde deprem

 

Kahramanmaraş 4,7'lik depremle sallandı

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tv26 Haziran 2023 12:23

    bizde ada bazında ölümü bekliyoruz  mütahit habugün hayarınderken 8sene geçmiş kaldık mütahitin eline nezaman canı   baklava isterse ozaman yapacak heralde sagolsun bunada  kuçük ve buyuk sehirde gozyumuyor allah hepsinin bela

  • Mucise Reis ;)26 Haziran 2023 09:18

    masa altına saklan, hayat üçgeni oluştur... bu sistemler güçlü ve depreme dayanıklı yapılarda geçerli. Şahsen ben kaçmaktan yana şansımı kullanırım. Çünkü saklansanda hayatta kalmayı başarsanda 24-48 saatte senı çıkartacak ekip olmalı enkazdan. Burada bizlere yapılan bu öğütler yerine, acilen yapılarımızı naısl ki x köprü9şiddetinde çalışır görevini yapar diyoruz, evlerin binalarında 9şiddetinde çökmeden duracağını bilmemiz lazım. Düşünün bir deprem oldu 100 milyar usd üzerinde masraf çıktı.Canları yazmıyorum bile tartışılmaz... şimdi bu binaları güçlendirme, tamirat, özel düşükkrediler vb yapsa idik bu kadar para utmadan çözebilirdik olayı.  bir an önce bina yapıları değişmeli. ama TL kazanan bir millet TL nin eridiği 27 kat bir para birimi ile global fiyatta belirlenene demir,çimento, yakıt, bina malzemeleri... bu ekonomi modeli bina üzerimini kilitledi. değişimleride bitirdi. suçlu bellidir.