E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMorgan Stanley: FED başladığı işi bitirecek---

Morgan Stanley: FED başladığı işi bitirecek

Morgan Stanley: FED başladığı işi bitirecek
05 Ocak 2023 - 10:51 borsagundem.com

Geçtiğimiz gün yayınlanan FED tutanakları piyasa beklentilerinin aksine FED yönetiminin yıl boyunca faiz indirimine sıcak bakmadığını gösterdi. Morgan Stanley’den Jim Caron yatırımcıları FED’e kulak vermeye çağırıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

19 üst düzey ABD Merkez Bankası yetkilisinin hiçbiri bu yıl faiz oranlarını düşürmenin uygun olacağını beklemiyor. Çarşamba günü açıklanan ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin son toplantı tutanaklarında yatırımcıların en fazla dikkatini çeken gelişme buydu.

FED yetkilileri, aylık bazda düşüş gösteren son enflasyon verilerini memnuniyetle karşıladılar. Ancak tutanaklara göre enflasyonun sürekli bir düşüş yolunda olduğuna ikna olmak için ilerleme kaydedildiğine dair çok daha fazla kanıt görmek istiyorlar. FED yönetimi, piyasaların finansal koşulları hafifletilmeye başlatılması durumunda, FED’in piyasalara gönderdiği mesajın yanlış anlaşılacağını, fiyat istikrarını yeniden sağlama çabalarının ‘karmaşıklaşacağını’ belirtiyor.

Vadeli işlem piyasasında işlem yapan yatırımcılarsa, FED’in bu yaz faiz oranlarını düşürmeye başlamasını bekliyordu. Bloomberg’ün haberine göre Morgan Stanley Yatırım Yönetimi'nden Jim Caron, FED’in enflasyonu kontrol altına almak için daha fazla ileri gitmeye istekli olduğunu ancak piyasaların buna hazır olmadığını söyledi.

FED yetkilileri faiz oranlarının yıl içerisinde %5’in üzerine çıkarmayı öngörse de yatırımcılar gelecekteki faiz artışı ihtimaline düşük fiyat vermeyi sürdürüyor. 

Caron çarşamba günü konuyla ilgili açıklamasında, “Artış döngüsünün yeterince fiyatlandırıldığına inanmıyorum. Fiyatlandırılan şey, insanların faizlerin düşmesini beklemeleri ve bence merkez bankası yetkililerinin söylediklerini dinlememiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

FED yetkilileri, enflasyon kontrol altına alınana kadar daha yüksek oranlara ve daha sıkı para politikasına duyulan ihtiyaç konusundaki şahin mesajlarını güçlendirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta da FED yöneticilerinden gelen mesajlarda, merkez bankasının enflasyonu %2 hedefine geri döndürme taahhüdü ve fiyat baskılarını hafifletmek için net kanıtlara duyulan ihtiyaç vurgulanmıştı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED, 2022’nin son politika toplantısında faizleri yarım puan artırdı ve gösterge faiz oranlarını %4,25 ila %4,5 hedef aralığına getirdi. Gelecek yıla ilişkin FED yetkililerinin projeksiyonlarını gösteren noktasal grafiklerde de faizlerin %4,6'dan %5,1'e kadar olan aralıkta yükselebileceği belirtiliyor. Tüm bu göstergelere rağmen yatırımcılar mayıs toplantısına kadar 50 baz puanın biraz üzerinde faiz artışını fiyatlıyor. Vadeli piyasalardan alınan verilere göre yatırımcılar 2023 sonuna kadar yüzde yarım puanlık faiz indirimi öngörüyor.

Caron çarpıcı bir gelişme olmadıkça FED’in enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını %5,25 seviyesinde tutacağını söyledi. Morgan Stanley stratejisti, “FED’in başladığı işi bitirmesi gerekiyor” dedi.

Amerikan borsalarında FED rüzgarı

 

ABD'de Temsilciler Meclisi'ndeki seçim krizi büyüyor

 

Piyasalarda pozitif hava

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)