E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMontrö engeli İngiliz medyasında: Ukrayna için büyük aksilik---

Montrö engeli İngiliz medyasında: Ukrayna için büyük aksilik

Montrö engeli İngiliz medyasında: Ukrayna için büyük aksilik
03 Ocak 2024 - 16:26 borsagundem.com

İngiliz hükümetinin Ukrayna'ya hibe ettiği mayın temizleme gemilerine Türk hükümeti tarafından Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni gerekçe gösterilerek Boğazlardan geçiş izni verilmemesi büyük yankı uyandırdı


Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Telegraph, Britanya Donanması'nın Ukrayna'ya verdiği mayın temizleme gemilerinin Montrö Sözleşmesi'ne takılmasını yazdı. "Türkiye, Kraliyet Donanması'nın mayın avcılarının Ukrayna'ya gitmesini engelliyor" başlıklı haberde, Ankara yönetiminin Montrö Boğazlar Sözleşmesi gereğince gemilerin Karadeniz'e geçişine izin vermediği belirtildi.

Haberde, söz konusu gemilerin BK Donanması tarafından geçen ay Ukrayna'ya hibe edildiği hatırlatılarak, bunların Norveç'le oluşturulan denizcilik koalisyonu çerçevesinde Karadeniz'de Rusların döşediği mayınların temizlenmesinde görev yapacağı belirtildi.

Geçen ay oluşturulan BK-Norveç koalisyonunda, mayın yok etme işlemleriyle Ukrayna'nın Karadeniz'deki tahıl ticaretinin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Birleşik Krallık Bakanığı izin verilmeyeceğini biliyor muydu?

Telegraph, BK Savunma Bakanlığı'nın bu gemileri Ukrayna'ya hibe ederken Türk boğazlarından geçişine izin verilmeyeceğinin farkında olduğunu da aktardı.

Ciddi aksilik

Öte yandan sonar teknolojisiyle mayın temizleme işlemi yapan iki geminin geçişine izin verilmemesinin Kiev açısından "ciddi aksilik yarattığı" belirtildi.

BK Savunma Bakanı Grant Shapps, gemilerin Kiev yönetimine hibe edilmesine dair 10 Aralık'ta yaptığı açıklamada, "Bu mayın avcıları, Ukrayna'ya denizde hayat kurtarma ve ihracat yollarını açma imkanı sağlayacak. Ukrayna'nın Karadeniz'de tahıl ihracatına devam etmesini de mümkün hale getirecek" demişti.

Türkiye'nin denge politikası

Ayrıca haberde, "Türkiye'nin savaşta Ukrayna ve Rusya arasında hassas bir denge kurarak, iki ülkeyle de ilişkilerini iyi şekilde sürdürdüğüne" dikkat çekildi.

İletişim Başkanlığı'nın açıklaması

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından Politico da gemilerin durumuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin dün paylaştığı açıklamaya işaret etti. 

Söz konusu açıklamada, gemilerin Karadeniz'e geçişlerine izin verildiğine ilişkin iddiaların doğru olmadığı belirtilerek, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 19. maddesi uyarınca savaş gemilerinin geçişine müsaade edilmediği bildirildi. (Independent Türkçe)

Türkiye'den 'Montrö' engeli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mim cim 04 Ocak 2024 11:15

    BK'nın verdiği bu çatana tahtadan 2. Dünya savaşı sırasında yapılmış olsa gerek. BK'nın amacı Ukrayna 'ya yardım değil fakat, Montrö antlaşmasının delinmesi olsa gerek. Allah'tan Türkiye'de güçlü dış politikası olan bir hükümet var.

  • E.g.04 Ocak 2024 03:08

    İNGİLTERE UKRAYNA'DA KARA YOLU İLE İSTEDİĞİ KADAR SİLAH ASKER GÖNDEREBİLİR

  • baran03 Ocak 2024 17:32

    Aşağıda bir Yahudi Yukarı da bir Yahudi  Dünya yı karıştırmak için yemedikleri halt yok. Ukrayna artık bu Yahudi nin kendilerinin savaşa Amerika adına sokulduğunu anlamış olmalılar. İsrail Pkk daeş Fetoş ve Sosyalist görünümlü işi sadece mevcut otoriteye havlamak olan soytarılar güruhu hepsi Amerikanın köpeği Amerika ise devlet olarak İngiliz Yahudilerine çalışıyor.  Tarihi katliam sömürü ve türlü canavarlıklar ile dolu başta İngiltere ve Amerika sadece  dolar odaklı Dünyalarının başına yıkılacağı gün yakındır. Ancak  İnananlar birlik olmadığı sürece zulüm bitmez.

  • baran03 Ocak 2024 23:13

    Yok canım seni hasta eden zaten onlar.  Biraz kafan çalışsaydı aldıklarının verdiklerinden kat be kat fazla olduğunu görürdün. İlaç ve Kimya sanayi de zaten Yahudilerin elinde  ah garibim ah. İmkanın olsa da bilseydin ağrı kesici den başka çok az ilaç kullandım şahsi olarak.  Yaşı 50 60  70 iı geçmiş kimslerin  kitaplık rafı gibi ilaçlar ı var ama bu ilaçların onlara bir faydası olmuyor. Kısa süre  sonra vefat ediyorlar.  Özellikle kanser ilaçlarının hiç bir faydası yok.  Toplum olarak çok bilinçlenmemiz lazım ama yok ki yok. Sigara ve alkol baş sebep ilaç ise yavaş yavaş iç organları tüketiyor. Bilmen idrak etmen gereken çok şey var ama için kurumadan anlarsın umarım.

  • ejder03 Ocak 2024 19:07

    Avrupa ve abd için kin kusuyorsun ancak hasta olunca onların ürettiği ilaç ve malzemeleri kullanarak tedavi oluyorsun, bu ne yaman çelişki. onların  ürettiği ilaçları protesto et ve kullanma, bunu yapabilir misin.

  • ALİ RIZA GÜZELKALE03 Ocak 2024 17:01

    Acaba bu iktidarın istikrarlı duruşumu bunları sağlamakta eğer bunlar iktidarı kayıp eder ise ne olacak halimiz.

  • Sai03 Ocak 2024 21:50

    ukrayna savaşı öncesi istanbul kanalı için montrodan çıkalım diyen hangi guruhtu? Natodan çıkalım diyen kimdi? :D Döndünüz dolaştınız yine yaladınız.

  • azmi03 Ocak 2024 18:10

    Bu hakkı sağlayanlara minnet borçluyuz..

  • Eren03 Ocak 2024 16:40

    Bu montrö maddeleri yenimi, bu İngiliz kansızları bilmiyormu bunun böyle olacağını, eşşek gibi biliyor, ukraynalılar üzerinde Türklere karşı olumsuz algı yapıyorlar akıllarınca.