E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMısır'da kritik saatler---

Mısır'da kritik saatler

Mısır'da kritik saatler
05 Temmuz 2013 - 09:21 borsagundem.com

Mısır'da darbeyle görevinde alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin taraftarları bugün protesto eylemi yapacak

Mısır'da silahlı kuvvetler tarafından görevden uzaklaştırılan cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin taraftarları, bugün ordunun müdahalesini ve liberal muhalifler tarafından desteklenen bir geçiş hükümeti kurulması planlarını protesto edecek. Mısır'da yer yer görülen çatışmalarda çok sayıda yaralı olduğu bildirildi.
Ancak ordunun bu tür olaylarla nasıl baş edeceği, ABD ve diğer büyük devletlerin Mısır'a olan desteğine göre yön bulacak. Ordunun serbest seçimle iktidara gelmiş ilk cumhurbaşkanına karşı bir "darbe" yapmış olduğu kaygısı karşısında ABD, Mısır'a her yıl verdiği 1.5 milyar dolarlık askeri ve sivil yardımı gözden geçirmek zorunda kalabilir.
Bugün için planlanan protestolara "Ret Cuması" adı verildi.Bir askeri kaynak, "Mursi yanlısı ve aleyhtarı göstericiler yüz yüze gelmesin diye gösteri noktalarını askerle ve gerekirse jet uçaklarıyla takviye edeceğiz. Herkese kendi gösterilerini yapıp istedikleri yere gitmelerine izin vereceğiz" dedi.
Mursi karşıtları yaşananların bir "darbe" olmadığını, sadece ordunun  "halkın isteklerine kulak vererek" Mursi'yi görevden uzaklaştırdığını savunuyor.
Silahlı kuvvetler dün gece geç saatlerde bir yazılı açıklamayla, gösteri ve özgür ifade hakkının güvence altında olduğu ve hiçbir siyasi gruba karşı keyfi bir önlem alınmayacağı taahüdünü verdi.
Ancak son 24 saatte generallerin anayasayı askıya alarak Mursi'yi tutuklamaları ve yerine anayasa mahkemesi başkanını geçirmeleri bu vaadi yalanlıyor. Güvenlik kaynakları Mursi'ye yakın isimlerin de tutuklandığını söylüyorlar.
Müslüman Kardeşler hareketine ait ya da yanlısı olan televizyon kanalları dün kapatılmıştı. Mursi'nin memleketi olan Nil Deltası'ndaki Zagazig kentinde dün Mursi yanlısı göstericilere bir grubun bıçaklar ve sopalarla saldırması üzerine çıkan çatışmalarda 80 kişi yaralandı. Geçici yönetimin de Dışişleri Bakanı olan Muhammed Kemal Amr, dün başta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry olmak üzere,uluslararası liderleri telefonla arayarak  Mısır'da bir "darbe" olmadığını, ordunun yalnızca halkın iradesine kulak verdiğini anlattığını ve ordunun temel amacının artık güvenliği korumak olduğunu belirttiğini söyledi.
Amr, "Kerry doğal olarak kaygılıydı. Cezalandırma, intikam eylemleri olmayacağı ve hiç kimseye kanunsuz muamele yapılmayacağı konusunda kendisine güvence verdim. Geçiş sürecine herkesin katılmasını istiyoruz" dedi.
Dün geçici cumhurbaşkanı olarak yemin eden Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur da benzer görüşler ifade etti. Ancak önde gelen bir Müslüman Kardeşler yetkilisi, "gaspçı makamlar" ile işbirliği yapmayacaklarını söyledi. Bir başka isim de Müslüman Kardeşler hareketi olmasa da başka grupların Mursi'nin devrilmesi üzerine şiddet eylemlerine yöneleceklerini iddia etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)