E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMilyarder yatırımcı Bill Ackman açıkladı: Borsada kazanmanın sırrı---

Milyarder yatırımcı Bill Ackman açıkladı: Borsada kazanmanın sırrı

Milyarder yatırımcı Bill Ackman açıkladı: Borsada kazanmanın sırrı
12 Eylül 2023 - 17:26 borsagundem.com

Dünyanın en ünlü hedge fonu yatırımcılarından Bill Ackman borsa yatırımları için basit ama etkili bir kurala inanıyor. Ackman’a göre borsada kazanmanın yolu doğru şirketi seçebilmekten geçiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane hedge fonu yatırımcısı Bill Ackman portföy yönetimi konusunda yatırımcılara önemli tavsiyelerde bulundu. Pershing Square Capital’ın Kurucu CEO’su Bill Ackman onlarca yıllık fon yönetimi kariyeriyle 3,7 milyar dolarlık servet biriktirdi.

Ancak milyarder yatırımcı piyasalardaki yolculuğunun her zaman için sakin bir şekilde gitmediğini belirtiyor. Zira Ackman bu süreçte yaptığı yatırımlarla milyarlarca dolar kazandı ve kaybetti.

Fortune’un haberine göre Ackman yakın zamandaki bir röportajında son yirmi yıldaki kariyerine geriye dönüp baktığında bazı basit temel ilkelere uyulduğu takdirde borsa yatırımlarının oldukça basit hale gelebileceği yönündeki inancının yükseldiğini söyledi.

Ackman, Harvard İşletme Okulu mezunlarına yaptığı konuşmada bu yatırım kurallarına, taş bir tablete kazıtacak ve Pershing Square’in New York merkezindeki çalışma masasına yerleştirecek kadar inandığının altını çizdi.

Ackman geçen hafta verdiği bir röportajda ise stratejisine büyük bir inançla bağlı olduğunu ve odağını uzun vadeli getirilerde olduğunu söyledi.

Milyarder yatırımcı, “Eğer Pershing Square’in grafiklerine zaman içerisinde bakarsanız zorlu zamanların hiçbir şey olmadığını görürsünüz. On veya yirmi yıl içerisinde küçük bir tökezlemeyi fark edemeyeceksiniz ve sadece bu tür bir bakış açısına sahip olmanız gerekiyor” dedi.

Pershing Square’in geçen yılki bilançosu Ackman’ın neden daha uzun vadeli bir perspektifi savunduğunun mükemmel bir örneği olabilir.

2022 yılında küresel borsalar 2008’den bu yana en kötü yılını geçirirken Pershing’in hisseleri %8,8’lik bir düşüş kaydetti. Ancak bu düşüş üç yıl boyunca kaydedilen çift haneli yükselişleri takip ediyor. Pershing Square hisseleri 2021’de %26,9, 2020’de %70,2 ve 2019’da %58,1’lik yükseliş kaydetmişti.

Ackman geçen haftaki röportajında yatırım stratejisinin temel kurallarını da açıkladı. Ackman, “Dünyanın en iyi işletmelerini satın almak istiyoruz” dedi.

Milyarder borsa uzmanı bu firmaları, “Basit, öngörülebilir, serbest nakit akışı olan, dominant şirketler, Warren Buffett’ın ifadesiyle etraflarında hendek olan şirketler” olarak tanımladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Berkshire Hathaway’in efsane CEO’su Buffett’ın ekonomik hendek teorisi, pazar payını ve uzun vadeli finansal görünümünü korumak için rakiplere karşı avantaj sağlama yeteneği olan firmaları ifade ediyor.

Pershin Square CEO’su ayrıca sahip olmak isteyeceği şirketlerin güçlü bilançosu ve iyi bir yönetimi olması gerektiğini söyledi.

Ackman, “İlkelerin kısa versiyonu, muhafazakar bilançolarla bulabileceğiniz en iyi, süper dayanıklı şirketlere sahip olmaktır. Bunları cazip fiyatlarla satın alın ve doğru bir şekilde yönetildiklerinden ve idare edildiklerinden emin olmak için etkinizi kullanın. İşte bu kadar, oldukça basit” dedi.

Bu taktik şu ana kadar işe yaramış gibi görünüyor. Seeking Alpha verilerine göre Peshing Square son yirmi yıldır S&P 500 Endeksi’nin üzerinde bir performans gösterdi ve yıllık ortalama büyüme oranı %16,1.

Yatırım yapmak ‘çok basit’ olabilir

Ackman’ın temel kuralları yeterince basit olsa da tüm bu kriterleri karşılayan şirketler bulmanın zor olduğunu da sözlerine ekledi.

Milyarder borsa uzmanı ne aradığını biliyor olmasına rağmen işletmelerde görmek istemediği bazı karakteristik özelliklere de işaret etti: “Bir iş planını uygulamak için sürekli para toplamak zorunda olan bir şirkete sahip olmak istemezsiniz.”

Ackman kısa vadeli yükselişlerden kaçınmanın ve uzun vadeli kazanımlara odaklanmanın temel stratejisi olduğunu belirtiyor.

Milyarder yatırımcı, “Açığa satışlardan uzak durun, emtia-hassas sektörlerden kaçının ve sonunda başarılı olacaksınız. Yatırımın çok basit olan bir tarafı var. Teknolojinin çok dinamik bir güç olduğu bir dünyada yaşadığımızdan piyasalardaki potansiyel bozulmaları hesaba kattığınızı düşündüğünüzden emin olun” dedi.

Daha önce mentoru olarak gösterdiği milyarder yatırımcı Warren Buffett’tan etkilendiği net bir şekilde görülen Ackman’ın yatırım kuralları da Buffett’ın geçmişte önerdiği ölçüde basit ve etkili.

Omaha Kâhini olarak bilinen efsane yatırımcı Buffett da geçmişteki bir röportajında, “Yatırımın ilk kuralı para kaybetmemektir. Yatırımın ikinci kuralı ise ilk kuralı unutmamak gerektiğidir. Yatırımla ilgili tüm kurallar bundan ibarettir” demişti.

Fon yöneticilerine göre Fed'in faiz artırımları sona erdi

 

Forbes: FED faiz indirmeyecek

 

Fed faiz artırım sürecinde sona mı geldi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AYHAN ŞENTÜRK13 Eylül 2023 17:52

    ADİLİK VE ŞEREFSİZLİK VARDIR GERİSİ YALAN ALLAH C.C. BEYTİNE GİT SONRA YALAN SÖYLE EY ADEMOĞLU KAÇ SENE YAŞAYACAKSIN ZENGİN OLACAKSIN SONRA NE OLACAK ŞEREFSİZ İNSANLAR ATEŞE ATILACAK HARAM KAZANSAM HER TÜRLÜ YOL PARİS SU TESTİSİ SU YOLUNDA BİRİLERİNİN CEBİNDEN BURAYA

  • baran13 Eylül 2023 11:44

    Halt etmişsin!  Kimbilir ne dolaplar çevirmişsindir. 2008 krizinde Amerika da kaç bin şirket battı.  Bunlar hep senin gibi Harward mezunu itlerin  Wall strret teki küçük yatırımcıya ciro edip aradan sıyrılıp o çöküşte topladığın çok ucuz hisselerin toplamasının  sonucudur.  Şimdilerde vampir gibi ortaya  çıkıp hava atıyorlar.  Aslında bir nevi günah çıkarıyorlar. Bazıları da ağzı açık ayran budalası gibi dinliyorlar.   Ne Amerika da ne de başka ülkede sonuç ve sistem hiç değişmez. Özellikle Amerika da ne dolaplar döndüğünü anlamak için biraz araştırın böyle her ortaya çıkan palyaço dolar soytarılarının aslında buzdağının görünen  kısmı olduğunu anlamak zor değil.  Michael Moore n bu krizle ilgili bir belgeseli var. En azından onu bir seyredin. 

  • DIMBIL12 Eylül 2023 19:26

    Bizler gidip mal gibi. ihlas grubu, ittifak honding, bera holding,  cemaş grubu  yeşil grubu  ülker grubu  zorlu grubu hisseleri aldık döviz ve enflasyon bazında battık.

  • borsacı12 Eylül 2023 18:45

    dogru tesbit taktir ediyorum.