E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMiçotakis'ten Türkiye açıklaması: Çok büyük ve öngörülemez bir komşu---

Miçotakis'ten Türkiye açıklaması: Çok büyük ve öngörülemez bir komşu

Miçotakis'ten Türkiye açıklaması: Çok büyük ve öngörülemez bir komşu
07 Haziran 2023 - 16:54 borsagundem.com

Eski Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye'yi kastederek Yunanistan'ın karşısında çok büyük ve öngörülemez bir komşu bulunduğunu, anın şartlarıyla uzun vadeli planlama yapılamayacağını söyledi.

Yeni Demokrasi Partisi Lideri ve eski Başbakan Kiryakos Miçotakis, Yunan Devlet Televizyonu ERT'ye verdiği röportajda, Türkiye - Yunanistan ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Eski Başbakan, Yunanistan'ın ve Türkiye'nin savaş uçağı alımına ilişkin bir soruya, "Yunanistan Silahlı Kuvvetlerini güçlendirmek zorunda zira, karşısında çok büyük ve jeopolitik olarak öngörülemez bir komşu var. Tabii ki anın şartlarıyla uzun vadeli planlama yapamayız." yanıtını verdi.

Yunanistan'ın son dört yılda askeri açıdan kendisini güçlendirecek hamlelerde bulunduğunu dile getiren Miçotakis, Türkiye ile temel anlaşmazlığın çözümü için özlü bir müzakere yapmanın önkoşulunun Yunanistan'ın caydırıcı gücünü artırması olduğunu söyledi.

"Türkiye bugün güçlü ve istikrarlı bir hükümete sahip"

Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlarken, bunun gerçekleşebilmesi için öncelikle 25 Haziran'daki seçim sonucunda partisi Yeni Demokrasi'nin iktidara gelmesi ve başbakan olması gerektiğini belirtti.

Kiryakos Miçotakis, "Bu önemli zira Türkiye bugün güçlü ve istikrarlı bir hükümete sahip, Yunanistan'da ise geçici hükümet var. Eğer birinci partiye fazladan milletvekili veren sistemle yapılmış olsaydı seçimler, bizim de istikrarlı ve tek başına iktidara gelmiş bir hükümetimiz olabilirdi." değerlendirmesinde bulundu.

Son aylarda ikili ilişkilerde iyileşme olduğunu vurgulayan Miçotakis, "Seçimlerin her zaman yeni bir başlangıca vesile olabileceğine inanırım." dedi.

Miçotakis, Erdoğan ile görüşmek istediğini daha önce de kamuoyuna açıkladığını anımsatarak, "Önümüzdeki aylarda üzerinde ilerleme kaydedebileceğimiz yol haritasını tekrar şekillendirmek için Litvanya Vilnius'ta buluşma fırsatımız olacak." diye konuştu.

Türkiye ile Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ve kıta sahanlığı konularını tartışmaya hazır olduğunu aktaran Miçotakis, Yunanistan'ın, adaların silahsızlandırılması ve Doğu Ege adalarının egemenliğine ilişkin konuları tartışmaya açık olmadığını söyledi.

Yeterli milletvekili sayısına ulaşılamadı

Yunanistan'da 21 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerde Yeni Demokrasi yüzde 40,79 ile en yüksek oyu alan parti olmuş ancak tek başına iktidara gelmesini sağlayacak 151 milletvekili sayısına ulaşamamıştı.

Koalisyon seçeneğine karşılık ikinci kez sandığa giderek tek başına iktidar yolunu aramayı tercih eden Miçotakis, ülkeyi 25 Haziran'daki genel seçimlere taşıyacak geçici hükümetin başbakanı Yannis Sarmas'a, 25 Mayıs'ta başbakanlık görevini devretmişti.

Türkiye ve Yunanistan'dan Ege'de pozitif adımlar

 

Yunan basını: Atina Türkiye ile yeni bir başlangıç istiyor

 

Komşu Yunanistan'dan, Türkiye ile ilgili haber

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran08 Haziran 2023 10:58

    Sen Amerika nın kucağına oturmuşsun zaten!  Halkın da perişan olmuş Türkiye ile savaşacak gücün yok. Bizim karşımızdaki Yunanistan değil Amerika hala bunu anlamayan öküzlere önemle duyurulur.  Ne diyor Amerikan köpekleri Adalarımız diyor.  Türkiye nin adası iki adet Lozan dan beri öyle kayalıkların statüsü belli.   Suriye de 30 km içeri girmişiz  gerektiği vakit Yunan adalarına da Amerika ya ve Amerikan itlerine rağmen gireriz!  O zaman sen nerden gelir belli Chp den ve yandaş Hdp den niye başımızı derde soktunuz niye işgal ettiniz derler.  Bunların çoğunun soysuz öpek  misiali dili hep açıktır.

  • Mucise Reis : )08 Haziran 2023 09:37

    Korktu bizden.. Asın bayrakları , flamaları, çalın mehteri, taplatın 40 pare topları ... titredikçe titriyorlar... işgal ettikleri 10yılda, 10 Türk adasını bırakıp topraklarına geri döniyorlar... İşte bu .. Bu arada acilen komşuların 5 nesşl uçaklarına karşı bizlerin 4ç nesil Özal zamanında ülkemize kazandırılan f16 lara ihtiyacımız var. 2 tane uçak uçurmak ile hava sahamız korunamayacak durumda. olası riskli durumlarda hava gücü açığımız her gün git gide alarm vermeye başlıyor... Bu işide mehter çalmadan, çözmek lazım. uçak sorunu byümeye başlıyor.... eldekilerin ypaılması işleme girmesi, filo kurulup teslimi vb. düşünülünce önümüzdeki 10 yıl problemli durmaya başladı.  keşke hakkımız f35 leri alsa idik 20 tane alsak 30 yıl arkamıza bakmazdık, içeriden üretip zaten modernleştirme ve güncelleme ile risk sıfırlanırdı.

  • IDAM07 Haziran 2023 19:27

    savas olmadan TC hakkini alamaz,,,,,,,ister isinize gelsin veya gelmesin uluslararasi iliskilerde hak istenmez alinir,ozellikle bu hak Turk,un hakkiysa hicbirzaman vermek istemezler ,son ve kacinilmaz secenek tum egeyi ve aksenizi bu rum yunan pisliginden temizlemek,er veya gec bu olacak......neyimis efendim yunanin arkasinda avrupa varmis abd varmis Tarih boyunca bu topraklara Vatan yapan Atalarimizin Izinden git O yeter......ha bunu korkaklar yapamaz ,zaten ulkeyi ilk terkedenlerde onlar olur .saygilar lutfen yayinlayin....

  • baran08 Haziran 2023 11:13

    Avrupa Yunanistan ın arkasında olabilir de Amerika tam da yanında  elbette her şeyin bir vakti var!  Savaşın ve sonuçlarının göze alıp Rusya nın Ukrayna nın durumuna düşmeyi vatandaşın göze alması gerekir.  Kuru gürültüyü bırakalım.  6 ay askerliğe bile bin türlü tafra ile giden rahata alışmış bir güruh var!  Mangalda kül bırakmıyoruz ama ortada ateş yok.  Atanın izinden gittiğini iddia edenler pkk fetoşa af çıkarıp kimleri asıp keseceklerdi?  Suriye de ne işimiz var diyen haysiyet fakirleri Azerbaycan ı es geçen milli  politika kasaplarından ve yalanlarından bıktık!  Şu at gözlüğünü bir çıkarın artık.  Doğu Akdeniz de bile gaz ararken Yunanistan ı haklı bulan şerefsizler yine chp den ve hdp den çıkıyor

  • AHMET ÖZBİLEN07 Haziran 2023 17:48

    Kemal Kılıçtaroğlu gelecek diye dua ediyornuz fakat sizin değil bizim duamız kabul oldu.Artık arkanı iyi kolla mico KAAN , Hava savunma sistemlerini ve Tayfun un balistik füzesini yaptıktan sonra işini çok zor.

  • baran08 Haziran 2023 11:50

    Bütün adaları Yunanistan a İsmet Bey teslim etmiştir!  Yanındaki bir Rum kırması  ile birlikte! Daha sonra bu Rum kırması  Atatürk e olmadık iftiralar atarak Mısır a kaçmıştır!  Daha sonra bu fetoş gurubu Atatürk e atılan bu iftiraları sistemi yıkmak için kin cephesi açmak için kullanmıştı kullanmaktadırlar Şimdi bu itler tarihin sürecinde aynı kba  ....maktadırlar. Hedeflerinde RTE vardır.  Sersem trol biraz tarih öğren!  

  • Trol büken 08 Haziran 2023 08:29

    Evet bütün adaları Yunanlılara teslim eden kıbrista topraklarımızda vazgeçebiliriz diyen İsrail üstün madalyalı Bob projesi eşbaşkanı Kılıçdaroğlu gelsin diye dua ettiler ama olmadı işte kader

  • sözün özü07 Haziran 2023 18:37

    Ahmet Özbilen şu şovenist duygu ve düşüncelerden vazgeçin..... Bütün Avrupa arkasında olur. Aynen Ukrayna gibi...... Yunanistan kendisi hiçbir zaman kaynaşamaz....... Ancak maşa olur. Fransa ve diğerleri kullanır. En güzel tavizsiz Mavi vatanı korumak....... Çoğu kayalıklar gitti zaten.......... Kılıçtaroğlu olsa teslim mi olacak..... Meclis ne güne duruyor....... Dengesiz düşünceleri  dengesizler taşır.