E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMichael Burry haklı çıkacak mı?---

Michael Burry haklı çıkacak mı?

Michael Burry haklı çıkacak mı?
02 Ekim 2023 - 16:22 borsagundem.com

‘Big Short’ unvanlı ABD’li yatırımcı Michael Burry, geçen yıldan bu yana hisse senedi yatırımcılarının büyük bir çöküşle karşı karşıya olduğuna inanıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasanın en meşhur düşüş eğilimli yatırımcılarının başında gelen Michael Burry, hisse senedi yatırımcılarını büyük bir çöküşün beklediğini söylüyor. ABD borsalarında rallinin hızının kesilmesi ve düzeltmenin şiddetinin belirsizliği, Burry’yi haklı çıkarıyor olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Michael Burry'nin yıllardır neredeyse tüm varlık sınıflarında oldukça düşüş eğiliminde olduğu bir sır değil. Mayıs 2020'de kontrolden çıkan enflasyon tahmini, neredeyse herkes bunun geldiğini görmeden önce ekonomik döngünün çok başında ve doğru olması açısından son derece dikkat çekiciydi. Bu sefer ise sadece para politikasına, para basımına ve hükümet harcamalarına bakan Burry, gelecekteki kaçınılmaz sonucun büyük bir çöküş olacağı görüşünde.

Yerinde öngörüler

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesine göre, teknoloji ve bilgi endüstrilerindeki beyaz yakalı çalışanların aşırı personel sayısına sahip olduğuna ve bunun işten çıkarmalara yol açacağına ilişkin tahminiyle Burry, silikon vadisinin çoğunda ve çoğu endüstrideki yeni kurulan işletmelerde işten çıkarmaların dramatik bir şekilde başlamasıyla bu öngörüsünde haklı çıktı.

Artık endeks fonlarının bir alt varlık sınıfı olarak kendi başına bir balon içinde olduğuna ve yatırımcıların endeksi oluşturan bireysel şirketlerin temel değerlemelerine çok az önem vererek S&P 500 Endeksi’ne aşırı yüklenmesi nedeniyle, bir çöküşle karşı karşıya kalınacağına inanıyor. Burry, mevcut durgunluğun derinleşmesi ve enflasyonist baskıların tüketicileri ve işletmeleri bunaltması nedeniyle, bir varlık sınıfı olan hisse senetlerinin toplu olarak boşaltılması nedeniyle özellikle hisse senedi endekslerinin çökeceğine inanıyor.

Burry, borsa endekslerinin körü körüne satın alınmasını ve elde tutulmasını yeni bir balon oluşumu olarak görüyor çünkü balonları yaratan temel parametrelerin olmadığını düşünüyor.

Michael Burry'nin Tesla hisseleri ve Cathie Wood'un ARKK ETF'si üzerindeki aşırı düşüş eğilimi konusunda da sonunda haklı olduğu ortaya çıkmış durumda. Ancak bu iki bahisteki uzun vadeli opsiyonları konusunda Burry çok erken davranmıştı ve muhtemelen bir miktar para kaybetti.

Ne tahmin ediyor?

Burry pozisyon zamanlamasında her zaman çok erken haklı olma eğiliminde oluyor. hatırlanacağı üzere Burry, Big Short isimli sinema filmine de konu olan konut piyasasındaki büyük açığı kapatmak için de çok erken davranmış ama yine de büyük bir çıkış yaparak büyük bir servet kazanmıştı. Dolayısıyla önümüzdeki birkaç yıl içinde neyin gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğuna dair bir fikir edinmek için piyasalara ilişkin temel tahminlerini görmek değerli olabilir.

Michael Burry enflasyonun artmaya devam edeceğini öngörüyor. Bu öngörü, çoğu finans uzmanı ve merkez bankasının öngördüğü deflasyonist ortam beklentisine karşı çıkıyor. Burry bu öngörüsünü şu paylaşımıyla destekliyor: “Faiz oranları ve küresel döviz kurları ne durumda, merkez bankaları yaşananları geriden takip ediyor ve savunma modunda görünüyor.”

Burry ayrıca, “1978-79’da artan hız, düşen para arzını gölgede bırakarak enflasyonu daha da yukarıya taşıdı. Ekonomide paranın hızı, para arzındaki düşüşten daha hızlı artıyor” diyerek yüksek enflasyonun devam edeceğine dair sinyal veriyor.

Burry, ayı piyasalarındaki büyük rallilerden pek etkilenmiyor çünkü bunun tarihsel olarak normal olduğunu biliyor ve konuyla ilgili şunları söylüyor: “Ölü kedi sıçramaları en destansı olanları. Nasdaq'ta 1 günlük ilk 20 ralliden 12'si, 2000'deki zirveden yüzde 78'lik düşüş sırasında gerçekleşti. S&P 500'ün 1 günlük ilk 20 yükselişinden 9'u, 1929 zirvesinden yüzde 86'lık düşüş sırasında gerçekleşti. 2000'den sonra Nasdaq, yüzde 78'e inmeden önce ortalama yüzde 22,7 ile yüzde 10'dan fazla 16 ayı piyasası rallisi yaşadı. 1929'dan sonra Dow Jones ise, yüzde 89'a kadar inmeden önce ortalama yüzde 22,8 ile yüzde 10'un üzerinde 10 ayı piyasası rallisi yaşadı.”

İnanılmaz şiddetli düşüş eğilimi

Burry, ekonomideki temel koşulların kötü olduğu dönemde borsadaki büyük yükselişlerden pek etkilenmiyor. Bu onun haklı olduğu durumlarda uzun vadede kısa pozisyonda kalmasını sağlıyor. 30 Eylül 2022'de Michael Burry şu tweeti paylaşıyor: “Hisse senetlerinin yüzde 13,48'i dün 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kapandı. 2009 yılının dip seviyesi yüzde 1,2 idi. 2020'nin en düşük seviyesi yüzde 2,8'di. Şu anda ise endeks, Aralık 2007 seviyelerinde”. Burry daha sonra ise şu paylaşımı yapıyor: “Hisse senetlerinin yüzde 38,43'ü 22 Aralık 2022 Cuma günü 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kapandı.” Yani Burry'nin piyasanın uzun vadeli bir dip noktası oluşturduğuna inanması için fiyat hareketinin daha uzun bir düşüş yolu olduğu görülüyor.

Mayıs ayında Burry, geçmiş yıllardaki çöküşlere dayanarak S&P 500 Endeksi’nin gelecek birkaç yıl içinde 1.862 puana düşebileceğini tahmin etmişti. Bu, piyasa temelleri, enflasyon baskısı, hükümet harcamaları ile ulusal borç ve para politikasına dayanarak benimsediği inanılmaz derecede düşüş eğilimi gösteren bir duruşa karşılık geliyor.

Burry’nin 2023 konut piyasası tahminleri

Michael Burry'nin enflasyonun 2023 yılının ikinci yarısında daha da yükseleceği yönündeki uyarıları aynı zamanda konut piyasası üzerinde artan baskıya da işaret ediyor. Haziran 2022'de Burry, Mayıs 2022 için son 41 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 8,6'lık ABD enflasyon rakamının altını çizen yakın tarihli bir blog gönderisinden alıntı yaparak yüksek enflasyonun ipoteğe dayalı menkul kıymetlere olan talebi ortadan kaldırdığını söylemişti.

Burry'nin alıntı yaptığı blog yazısında konut piyasasına ilişkin bahsetmediği diğer faktörler de yer alıyordu. Burry'nin bu yazıyı yazan emlak uzmanına saygı duyduğunu ve bu noktaların çoğunda hemfikir olduğunu varsayabiliriz. Bu blog yazısında, enflasyondan kaynaklanan sürprizin, 30 yıllık sabit faizli konut kredilerini 2022 başındaki seviyesinin iki katına yükselterek yüzde 6'ya çıkardığı kaydediliyor.

Yazar ayrıca yatırımcıların konut piyasasındaki olumsuz etkileri tam olarak anlamaları halinde borsanın ‘çok daha fazla düşüş yaşayacağını’ ve bunun da sonunda durma noktasına geleceğini söylüyor. Blog yazarı, Fed'in bu kadar hızlı faiz artırımıyla enflasyonist baskıların konut piyasasına doğru itilmesinden Ukrayna işgalini ve enerji fiyatlarındaki büyük yükselişi sorumlu tutuyor.

Burry, ekonomik sıkıntının daha yeni başladığını ve tahminlerinin çoğunun Fed'in yapışkan enflasyon nedeniyle faiz oranlarını düşürme kabiliyetini etkileyeceğini tahmin ediyor. Yüksek faiz oranları, ev ödemelerinin maliyetini önemli ölçüde artırıyor ve daha pahalı evlere olan talebi öldürüyor. Bu da sonuçta ev sahiplerinin satmak istediklerinde fiyatları düşürmelerine neden oluyor.

Burry’nin yatırımları

Burry'nin portföyünün yüzde 60'ı artık gerçek varlık şirketlerini içeriyor. Bu, onun daha dijital platformlara veya bilgiye dayalı şirketlere yaptığı önceki büyük yatırımlarında bir değişikliğe işaret ediyor. Bu, bir bakıma, varlıkları elinde bulunduran, altyapıları olan ve gerçek dünya hizmetleri sağlayan şirketlerle enflasyona karşı korunmanın yolu anlamına geliyor.

Enflasyon zamanlarında sığınacak en kötü yer, satın alma gücü azaldığı için parayı uzun vadede tutmak olarak öne çıkıyor. Burry'nin enflasyon tahminleri, aylarca yüksek kısa pozisyon tutmaya devam etmek veya birkaç yatırımla sadece nakitte kalmak yerine onu 2022 yılının üçüncü çeyreğinde portföyünde pozisyon almaya yöneltti.

Michael Burry'nin portföyünün yarıdan fazlası şu anda hapishane hisse senetlerinde bulunuyor. Tek başına bu bile onun ekonomiye nasıl baktığı hakkında çok şey söylüyor. Burry, hiperenflasyon nedeniyle insanların yemek yemek için çalmak veya suça bulaşmak zorunda kalacağına inanıyor. Burry, “Enflasyon aniden yükselişe geçiyor. Ani yükseliş çözüldüğünde bunun nedeni Biden veya Powell olmayacak. Çünkü enflasyonun özü, doğası budur: Yükseliyor, insanları kandırıyor ve sonra geri dönüyor” diyor.

ABD'de teknoloji hisselerinde ralli beklentisi

 

Mevsimsellik, dördüncü çeyrekte ralliye işaret ediyor

 

Wall Street rallisi alacakaranlık kuşağında

 

Wall Street’te Nvidia rallisi gerçekten balon mu?

 

Mike Wilson: Hisse senetleri ‘araf’ta sıkıştı

 

JPMorgan: Yüksek faizler hisse senetlerinin cazibesini yok edebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)