E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMevleviler yürüyüş yaptı---

Mevleviler yürüyüş yaptı

Mevleviler yürüyüş yaptı
06 Ocak 2014 - 01:11 borsagundem.com

Edirne caddeleri dün ilginç bir yürüyüşe sahne oldu. Bir grup Mevlevi kapalı bulunan Muradiye Mevlevinanesinin açılması için sema kıyafetiyle yürüdü

Edirne'de bir grup Mevlevi, çeşitli nedenlerden dolayı kapalı bulunan Muradiye Mevlevihanesi'nin açılması için yürüyüş yaptı.

Bursa Karabaş-i Veli Kültür Merkezi'nden gelen 60 semazen ve 60 ilahizen, Eski Cami'de kıyafetlerini giydikten sonra, ilahiler söyleyerek Muradiye Camisi'ne kadar yürüdü.

Karabaş-i Veli Kültür Merkezi Mevlevi üstadı Mustafa Özbağ ve mevleviler, Muradiye Camisi'nin bahçesinde gülbank okudu ve dua etti.

Özbağ, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Muradiye Mevlevihanesi'nin Osmanlı Padişahı II. Murat tarafından 1436'da yaptırıldığını söyledi.

Mevlevihanenin çeşitli nedenlerden dolayı kapatıldığını belirten Özbağ, şunları kaydetti:

"Muradiye Camisi'nin bulunduğu yerde daha önce Muradiye Mevlevihanesi vardı. Mevlevihane kapatıldıktan yıkıldıktan sonra içerisindeki tarihi eserler ucuza satıldı. O yüzden gönlümüz bu noktada sızıntılı, yaralı. Muradiye Mevlevihanesi Trakya'daki ilk mevlevihanesinnden birisidir. Sultan 2. Murat Han, Mevlana'nın torunlarından Celalettin Efendi ile kardeşini savaş meydanında görür ve Tatar komutanla savaş yapmamasını söylerler padişaha. Padişah ve Tatar komutan mevlevilerden etkilenir ve savaşmazlar. Yani iki Müslüman taraf savaşacakken güzel bir şey olur ve kardeş kanı dökülmez. Padişah daha sonra buraya bir mevlevihane yaptırır. Buraya camisi, hamamı, zaviyesi ve tekkelerini yaptırır. Ve Konya'dan Mevlevihane Celaalettin kardeşleri buraya davet eder. Mevlevihanenin başına getirir. Trakya'da Balkanlarda Mevleviliğin temeli, hazreti Mevlana'nın sevgisi hoşgörüsü ve dine bakış açısının temeli olmuş olur. Bu mevlevihanenin açılması için buraya geldik."

Mevleviler camide namaz kıldıktan sonra, Selimiye Camisi'ni de ziyaret etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)