E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMetropoll'un anketinden çıkan çarpıcı seçim sonucu!---

Metropoll'un anketinden çıkan çarpıcı seçim sonucu!

Metropoll'un anketinden çıkan çarpıcı seçim sonucu!
16 Nisan 2020 - 08:54 borsagundem.com

Metropoll Araştırma’nın mart ayı anketinde “Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?” sorusuna yanıt verenlerin 55.8’i Erdoğan’ı destekliyor.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde Metropoll Araştırma’nın mart ayı anketine yer verdi. Ankete göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destekte ciddi bir artış var. “Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?” sorusuna yanıt verenlerin 55.8’i Erdoğan’ı destekliyor. Bu soruya ‘Evet’ yanıtını verenlerin oranı şubat ayında yüzde 41.1’di.

İşte Selvi'nin yazısının ilgili kısmı:

Korona virüsün sağlıktan sonra siyaset ve ekonomi üzerindeki etkisi de görülmeye başlandı. Prof. Özer Sencar’in sahibi olduğu Metropoll Araştırma’nın mart ayı anketini biraz da bu gözle inceledim. Anket sonuçlarını kullanmak ve grafiklerini yayınlamak için Özer Sencar’dan izin aldım. Ankete ilişkin yorumlarından yararlandım. Sonuç itibarıyla Metropoll, AK Parti’ye yakın bir araştırma kuruluşu değil.

ERDOĞAN’A DESTEK

Korona virüsle mücadeledeki liderliği nedeniyle Erdoğan’a destekte ciddi bir artış var. “Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?” sorusuna yanıt verenlerin 55.8’i Erdoğan’ı destekliyor. Bu soruya ‘Evet’ yanıtını verenlerin oranı şubat ayında yüzde 41.1’di. İbre 1 ay içinde tersine dönmüş.

MUHALEFET PARTİLERİNDEN DESTEĞİ ARTIYOR

Metropoll, siyasi partilere göre Erdoğan’a olan desteği de araştırıyor. AK Partililerin desteğinin yüzde 86.1’den 92.6’ya çıkması, MHP’lilerin şubat ayında 60.9 olan desteğinin martta 73.3’e yükselmesinin şaşırtıcı bir yanı olmayabilir. Ama Erdoğan nefretinin önemli bir motivasyon kaynağı olduğu muhalefet partilerinde de artışlar var. Şubat ayında CHP’lilerin yüzde 4.3’ü desteklerken, korona virüsle birlikte bu oran mart ayında 19.6’ya yükselmiş. Yine şubat ayında İYİ Partililerin yüzde 9.7’si desteklerken, mart ayıyla birlikte bu oran 23.8’e çıkmış. En yüksek artışlardan biri HDP’de. Şubat ayına ilişkin HDP’lilerle ilgili bir veri yok. O nedenle kıyaslayamıyorum ama mart ayında Erdoğan’a destek yüzde 25.8 olmuş. AK Parti ne yapıp edip Kürt seçmeni kazanmalı.

KRİZ DÖNEMLERİNİN GRAFİĞİ 

Metropoll sadece korona virüsü ölçmemiş. Titiz bir çalışma yapıp kriz dönemlerinin eğrisini çıkarmış. Bu da ikinci grafikte yer alıyor. Kriz dönemlerinde Erdoğan’a olan destek artıyor. Burada hem Erdoğan’ın krizleri yönetim becerisi ortaya çıkıyor, hem de kriz anlarında toplumun en çok ihtiyaç duyduğu kuşatıcı ve kapsayıcı liderliği ön plana çıkıyor. Erdoğan’ın kriz yönetimindeki başarısı sadece korona virüste ortaya çıkmıyor. İlginç bir kriz eğrisi var.


 
EN YÜKSEK DESTEK NE ZAMAN?

Erdoğan’a olan desteğin zirveye tırmandığı kriz anları var. Tabii ki 15 Temmuz bunlardan birisi. Erdoğan, darbeyi püskürttü. En güçlü destek Erdoğan’ın 15 Temmuz’da darbeye karşı verdiği mücadeleyle geldi demeyi çok isterdim ama öyle değil. 15 Temmuz’da Erdoğan’a destek 67.6’ya fırlıyor. Hem de yüzde 27.4 seviyesine düşmüşken. Ama en büyük destek 17-25 Aralık sürecinde geliyor. Toplum Ergenekon sürecindeki FETÖ kumpaslarından bunaldığı için 17-25 Aralık’ta FETÖ’ye karşı mücadelesinden dolayı desteği 71.1’le zirve yapıyor.

SURİYE OPERASYONLARINA DESTEK 

İlk olarak Fırat Kalkanı harekâtında görmüştük. Ancak PKK’ya yönelik Afrin operasyonunda daha yüksek bir dalga oluşmuştu. Hakeza Barış Pınarı’nda aynı tabloyu yaşadık. Sınır ötesi operasyonlarda halkımızın milli duyguları galeyana geliyor. Mehmetçik sınırı aşınca bu millet başka bir millet oluyor. Metropoll bu süreçlerde Erdoğan’a olan desteği ölçmüş. Barış Pınarı’yla birlikte Erdoğan’a destek yüzde 48 olmuş...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (48)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nihat17 Nisan 2020 07:28

    Abdül selvi diyorsa o oran çok daha yüksektir.  Bu işgüzar chp linin  en iyisinin ömrü tatilde geçiyor arada yüksek zeka ürünleri nasihatlerini sallıyorlar! Sonuç tabi ki hava civa  bunlar kendilerinin ne olduklarını çok iyi  bildiklerinden sadece günü kurtarma klşe laflar ile omurgasızlığını gizleme gayretinden ibaret !  Hala İstanbul ve Ankara da  bin bir yalan ile kazandıkları seçimler ile övünüp bir tuğla dahi ilave etmemeyi de marifet bilen zihniyetin sonu çoktan geldi.  Ancak Ak parti de  3 adet habis ur var ki bunlar çok geç olmadan temizlenmez ise  bu ülkenin başına bela olmaya  hatta derin devletin farklı şekil ve kimlik ile tezahür etmesine imkan tanıyacaktır.

  • Misafir cevap.16 Nisan 2020 23:28

    Bu ülkedeki hangi özgürlük ABD ve Avrupa’da var.gid ve gör..bizim ülkede firavun hainlerin özgürlük tarzı.batıya manda olmaktan başka da gayeleri yok.

  • mzd16 Nisan 2020 23:06

    lütfen dalga geçmeyin vatandaşla,dünya gezegeninde yaşıyoz...

  • Nohta16 Nisan 2020 21:00

    Bu virus bitmez seçim meçim yok unutun

  • Secim olsun gorecegiz bu sefer..16 Nisan 2020 20:14

    Biraz sabirli olun ve bekleyin...

  • Sayko16 Nisan 2020 17:37

    Ak partinin en büyük destekçisi kılıştaroğludur. bunu anlamayacak kadar saf insanlar

  • : )16 Nisan 2020 17:05

    millt bahçeleri nerede? seçim  beyannamesinde çay ocakları, kekler ücretsiz vrilecekti. şimdi ne kahvehane var, ne çay bahçei hepsi kapandı. Bu kadar basit bir sözü tutamıyorlar. Sen ne edecek devlete millete? hade bas git. derler anadoluda böylelerine

  • vatandaş16 Nisan 2020 15:36

    kılıçdaroğlu  olsaydı .çoktan bayrağı çekmiştik,adanada hastane yapmış,evlere secim sandıgı ,cadırları kurmuş adı hastane,bu adamın arkasından gidenlere şaşıyorum,ya sizin aklınızdan zorunuz var,yada......

  • akbaba 16 Nisan 2020 15:00

    hepsi  denenmiş  sırada CHP  var onu  denmk  gerekeck denemişi  deneme  artık

  • ali16 Nisan 2020 23:50

    neeeee. yav allahını seversen bi sus..ben 40 yildır CHpliydim hiiiiç umudum olmadı..ama hakiki.bunlar gibi değil..şimdi ha CHP..ha HDP

  • erdi16 Nisan 2020 14:49

    K.daroğlu gitmediği müddetçe Erdoğan kaybetmez.

  • Misafir16 Nisan 2020 14:23

    Anket şirketinin tarafsız çalıştığını düşünmüyorum ama öylede olsa erdoğan bu ülkede 18 yıldır iktidar da yani halk onu seçiyor sorunda burada zaten yani halk kendisine böyle bir yönetim tarzını layık görüyor hak adalet özgürlük gibi bir derdi yok kısa vadede kendini kazançlı görebilir fakat orta ızun vadede kendi varlığını tehlikeye düşürüyor kendisi için iyiyi kötüyü ayırt edebilme yeterliliğine sahip olmadığını ortaya koyuyor hiç bir partiyi desteklemeden ortak toplum doğrusunu savunmamız gereken bir dönemdeyiz

  • Misafir16 Nisan 2020 21:33

    Misafire cevap rumuzlu güzel insan kimsenin inancını yargılamak gibi bir lükse ve hadde sahip değilim yalnız inancın bireysel olduğunu ve hoşgörü temelinde yeşermesi gerektiğini düşünüyorum ülkemi benim gibi düşünmeyenlerde en az benim kadar sever biliyorum

  • Özgürlük:)16 Nisan 2020 20:35

    Valla ben bu ülkede gayet özgür yaşıyorum bilader bence sen özgürlük kavramı algısında problem yaşıyosun gibi geldi bana

  • Misafire cevap16 Nisan 2020 18:42

    Hadi canım hollandaya. Orda din,inanç,köken gibi prangalar yok. Salt insanlar var yani inançsızlar. Senin burda ne işin var. Harcanıyorsun burda

  • Misafir16 Nisan 2020 17:05

    cansın rumuzlu değerli insan hak adalet özgürlük gibi bir derdi yok derken halktan bahsediyordum erdoğandan değil siz onun bunlar için çalıştığını düşünebilirsiniz işte tam da benim sorun diye bahsettiğm konuya örnek teşkil etmiş oluyorsunuz siyaset, ideoloji ,inanç sistemleri ,etnik köken ,bencil çıkarcı nefis gibi prangalardan kendimizi kurtarıp salt insan olmayı başarabilirsek hepimiz için doğruyu keşfedebiliriz

  • cansın16 Nisan 2020 15:28

    şu gerçekleri bir görmemiz lazım sayın Cumhurbaşkanımız gerçekten liderler içinde fark oluşturan bir yapısı ile öne çıkıyor sevin sevmeyin ama asil duruşu zekası ve otoritesi ile farkındalık oluşturduğunu kabul edelim arkadaşım hak adalet özgürlük gibi derdi olmasa belli bir yaşa gelmiş hala ülkesi için mücadele verir mi.

  • M.Turgut16 Nisan 2020 13:50

         Hiç te inandırıcı olmayan bir haber!!

  • atakan16 Nisan 2020 13:43

    Dokuz gün  oldu e-devletten  maske isteyeli  hala  mesajı gelmedi. Sorsan  geçen  hafta perşembe günü eczanelere gönderildi. Ama 34 ülkenin halkına  gönderilmiş.  Bize  gelince maske yok. 

  • OSMAN16 Nisan 2020 13:34

    GÜNÜMÜZ  İNSANI HERKES DURDUĞU POZİSYONA GÖRE OLAYLARI DEĞERLENDİRİYOR. DOĞRU-YANLIŞ ÖNEMLİ DEĞİL. ÖNEMLİ OLAN BENİM MENFAATİME VE YA TARAFIMA UYGUN OLANI ALIYORUM, DİĞERİNİ TU-KAKA İLAN EDİYORUM.  ALLAH BU MİLLETİN SONUNU HAYIR EYLESİN.

  • AHMET ÖZBİR16 Nisan 2020 12:34

    MİLLET 15 Temmuz'da darbeci hainlerin ülkemizi işgal etmesine ve REİS'imize dokunmasına karşı TOPYEKÛN KIYAMA KALKMIŞ, alçakların işini bitirip VATANIMIZIN İŞGALİNE MÜSADE ETMEMİŞTİR. Bizler o gün REİS'in yanında idik, bugün VİRÜS'ÜN SALDIRISI KARŞISINDA YALNIZ BIRAKACAK KADAR VEFASIZ DEĞİLİZ. Biz Türk Milletiyiz, ZOR GÜNDE DE İYİ GÜNDE DE HEP SENİNLE OLACAĞIZ REİS!..

  • Hainci darbecilere16 Nisan 2020 14:49

    çocuk yaşımda bu fettullaha küfrederken, "hoca efendi" diyen, onun adamlarını devletin en yüksek kademelerine getirenler kim sevgili Ahmet? 

  • Buffet16 Nisan 2020 12:20

    Koç koç güldürdün bizi.İŞ kurun önünde mi yaptın anketi yoksa kanal a damı.

  • Hayat17 Nisan 2020 02:36

    Anketi a haber binasında yapmışlar

  • gobel6616 Nisan 2020 12:18

    Anket şirketleri, Muhalefete oy verenlere; oy verdiğiniz lider kesinlikle devlet başkanı olacak olsa hangi partiye oy verirsiniz sorusunu sorarsa asıl asıl cevapları o zaman alır. Muhalefete oy verenlerin çoğu partinin birinci parti olmayacağını düşündüğü için oy veriyor. Biliyorlar ki ülke yönetimi emin ellerde. Bakınız Kemale oy verirseniz kesin devlet başkanı olacak dense kim oy verir. Adam parti liderine parti oyunun azaltmasına neden oluyor diyor gene aynı partiye oy veriyor.

  • Ali Taş16 Nisan 2020 12:11

    Allah chp ve hdp nin ortak olduğu garabet bir hükmeti asla başımıza getirmesin Hayal edemiyorum titriyorum

  • Nedim 16 Nisan 2020 14:36

    İstanbulda yaşayan Kürt kökenli vatandaşlar size değilde İmamoğlu’na oy verdi diye hem CHPye oy veren insanları hem de bu ülkedeki milyonlarca Kürt kökenli vatandaşı PKKlı yaptınız. Öcalan’ı TRT’ye çıkartırken,Habur’da teröristleri davul zurna ile karşılarken iyi,İmamoğlu Kürt vatandaşlardan oy alınca PKKlı he mi?? Yatacak yeriniz yok.

  • battal boy16 Nisan 2020 11:53

    Anket falan bi tarafa.. Sn Erdoğan giderse yerine gelebilecek kişi göremiyorum..

  • mıysız16 Nisan 2020 19:07

    85 milyonluk bir memleket için büyük bir hakaret dediğiniz

  • astor16 Nisan 2020 14:24

    mansur yavaş

  • ve16 Nisan 2020 11:44

    seçimlerden yüksek başarı elde edeceklerini bilseler, erken seçim yaparlar. böylece bir çok belediyeyi yeniden parti olarak ele alırlar.ama istanbul denendi, başaramadılar. kaybettiler 2 kere... Aynı anketleri belediyelerde yapıyor. Yaptıkları anketlerde başarıları artıyor. çünkü, akepe li bazı ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımlar ile, hem oy elde ediyorlar, hemde akpe oy kaybediyor. yani x 2 kazanç oluyor. Akp atıyorum 500 bin oy kaybederken eksi.. chpe +500 bin oy alıyor fark aslında 1 milyon oluyor 500+500 bin.. basit maketamık. Anketler faso fiso

  • : )16 Nisan 2020 11:32

    Anketlere fazla inanma... kaybedince, " hiç bir şey olmamış olsa bile kesinlikle bir şeyler oldu" diyerek seçimleri yeniliyorsun :D anketlere fazla kapılıp gitmeyin. İnsanların anketlere bile doğru cevap veremediğini herkes biliyor. aman evladımın başı yanmasın, aman çocuk işe girecek, aman evlat memuriyeti gidecek, yok torun sorun yaşar, yok işimden olurum, malum sosyal medyadan 2 satır yazan 2 yıl mapus aldı ve aflada çıkamadı. sosyal medyada resim paylaşan, işinde iş hayatında baskı alıyor. sosyal yarıdm kesiliyor, .yada bir olumsuz yasan kişi görevinden dahi alınabiliyor. Böyle bir ortamda yapılan anketin ne kadar sağlıklı olduğu? ne kadar güvenilir olduğu =İSTANBUL SEÇİMLERİNİN SONUCU +800,000  ... İstanbul anketlerindede yüzde 58-51 arası hep kazanıyordu. Bir çok ankette hemde. 

  • İmamoğlu istifa16 Nisan 2020 11:30

    Herkes biliyor ki bu ülkenin bütünlüğünü sağlayacak, iş yapacak biri varsa o da Tayyip Erdoğan'dır. Otobüs hizmetini beceremeyen, millte virüs bulaştıran, hastane yolunu yapamayan, belediyeye zekat, fitre isteyen adamlardan bu ülkeye hayır gelmez...

  • Zyx16 Nisan 2020 22:58

    Senidemi işten çıkardı.akp den nemalanamamışsın anlaşılıyor

  • Mehmet16 Nisan 2020 11:26

    Metropol denilen anket şirketi tekrarlanan İstanbul seçimlerini açık farkla Binali Yıldırım’ın kazanacağını söylüyordu. Ne olduğunu gördük. Halk işsiz,ekonomi dönmüyor. Virüsle mücadele korkunç derecede başarısız. Her geçen gün türlü istatistik oyunlarına rağmen enfekte olan ve ölenlerin sayısı artıyor. Birde üstüne yetmezmiş gibi cezaevindeki ne kadar hırsız,dolandırıcı,gaspçı ve katil varsa sokaklara salındı. Hangi seçim anketi? Hangi halk onayı?? Gelin girin gerçek sokaklara sorun bakalım,halk ne düşünüyor. Hayal aleminde yaşıyorsunuz,hayal!

  • Yumurta gelince16 Nisan 2020 11:19

    iş ciddiye binince millet gene Tayyibe sarılıyor çünkü biliyor ki diğerlerinden bi şey çıkmaz, sevmesede bi dengede tutuyor , bi yönetim kabiliyeti var

  • Bahadır16 Nisan 2020 11:06

    Her zaman tek geçerim seni reis. Senin kadar büyük adam gelmedi bu memleketin başına 200 yıldan beri.

  • Xyz16 Nisan 2020 22:56

    Beynin gezintiye çıkmış yakala koy yerine

  • ÇOK ÇARPICI16 Nisan 2020 10:55

    saray ahalisi ile mi yaptınız bu anketi...

  • UYDURMA16 Nisan 2020 10:31

    uydurma anketlerle kendilerini teselli ediyorlar...

  • ali16 Nisan 2020 10:24

    şu durumda   yüzde 70 iktidar ..helal olsun her durumda çalıştılar

  • Eski akpli16 Nisan 2020 09:51

    Yandaşları yapilan anket tır demek yandaşlar in yüzde 40 ı da anladı artık yeni yüz gerektigini

  • Metehan16 Nisan 2020 11:05

    Lan eski akepeli. Yeni yüz dediğin davudun oğlu mu, kıraliçesinin gülüsü mü?

  • ..16 Nisan 2020 09:46

    Evet. Doğru seçim, doğru karar, bu millet her şeyin en iyisine layik. Corona olmasa idi, kanal istanbul kazılacak. milletimiz ve ekonomisi şahlanacaktı... gemiler geçecek devletimizin kasası dolacaktı :D 

  • : )16 Nisan 2020 09:37

    İnanıyorum. Aynı, maskelerin dağıtılıp bizlere  hafta önce denildiği gibi dağıtıldığı gibi... Çok inanıyorum...

  • Sunny funny16 Nisan 2020 09:29

    Bir secim koyun bakalim yil sonuna gorelim yuzde 55i..bu anket nasil yapilmis; Birebirmi (koronadan öturü zor) sms veya kisinin kimligini ortaya koyan benzeri yöntemlerlemi? En onemli kisim orasi.

  • astor16 Nisan 2020 09:22

    at yalanı dikeyim inananı.

  • Doğrucu davud16 Nisan 2020 09:08

    İçinden geçenleri yazmış doğruları değil.