E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMeta’nın çöküşü küçük yatırımcıyı vurdu---

Meta’nın çöküşü küçük yatırımcıyı vurdu

Meta’nın çöküşü küçük yatırımcıyı vurdu
04 Şubat 2022 - 12:48 borsagundem.com

Geçtiğimiz gün Meta hisselerinde görülen %26’lık düşüş Meta hisselerine ve ABD teknoloji hisselerine ağırlık veren endeks fonlarına darbe vurdu. Varlıklarına göre en büyük kaybı ise küçük yatırımcılar verdi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyonlarca yatırımcı farkında olsun ya da olmasın Facebook’a yatırım yapıyor. Şimdiyse bu yatırımcıların zor bir döneme hazır olması gerekiyor.

Facebook’un çatı kuruluşu Meta Platforms Perşembe günü sert bir çöküşle karşı karşıya kaldı. Teknoloji devinin hisselerindeki 252 milyar dolar buhar oldu ve büyük teknoloji şirketlerinin aşırı değerlemelerinin oluşturacağı riskleri bir kez daha gözler önüne serdi.

23 Mar 2020 tarihinde ABD borsaları pandemi sebebiyle dip noktasına ulaştığında 5 büyük teknoloji hissesi Microsoft, Alphabet, Apple, Amazon ve Meta, S&P 500 Endeksi’ndeki kazançların %27’sini sağlıyordu. Beş yıl öncesine kadar gidildiğinde bu oran %36’ya kadar yükseliyor.

Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Meta’nın Perşembe günkü düşüşü her şeyi değiştirdi. Meta'nın eşi görülmemiş %26'lık değer kaybı Nasdaq 100 Endeksi’nden neredeyse 200 puan sildi. Endeksin %4,2’lik düşüşünün üçte birinden fazlasını tek başına oluşturdu.

ABD borsalarındaki tüm teknoloji hisseleri aynı şekilde düşüş göstermiyor. Bilançosu beklentilerin üzerinde kâr rapor eden Amazon hisseleri Perşembe günü kapanış sonrası vadeli piyasalarda %18’lik yükseliş gösterdi.

Bloomberg International’ın haberinde söz konusu piyasa ortamında borsa yatırım fonlarının ve düşük maliyetli endeks fonlarının performansına dikkat çekiliyor. Mali danışmanlar bu tip fonlara yatırım yapanların sahte bir güvenlik duygusuna sürüklenmiş olabileceği konusunda uyarıyor. Zira endeks fonlarına yatırım yapanlar endekslerdeki büyük hisse senetlerine ne kadar yatırım yaptıklarının farkında olmayabilir.

Yatırım danışmanlığı şirketi Independent Advisor Alliance’ın Baş Yatırım Sorumlusu Chris Zaccarelli, “Perakende yatırımcıların doğrudan veya pasif endeksler üzerinden bu hisselere sahip olduğu ölçüde portföylerinde görecekleri kayıp; kurumsal yatırımcılardan veya portföylerini bu şirketlerden uygun şekilde zayıflatan veya söz konusu hisselere sahip olmayan yatırımcılardan biraz daha fazla hissedilecektir” ifadelerine yer verdi.

Meta bilançosunda, Facebook'un tarihinde ilk kez abone kaybettiği haberi Çarşamba günü geç saatlerde hemen hemen herkesi şaşkına çevirdi. Şimdiye kadar, özellikle küçük ölçekli birçok yatırımcı Meta'yı büyük teknoloji hisselerinin en büyüklerinden biri ve sınırsız potansiyele sahip bir şirket olarak görmeye eğilimliydi.

Bloomberg International’ın haberinde ABD’li bir perakende yatırımcı Tobi Alli’nin korku dolu ifadelerine yer veriliyor. 2019 yılında ilk kez Facebook hissesi satın alan Alli o tarihten bu yana pozisyonunu güçlendirmiş. 34 yaşındaki yatırımcı, “Facebook'un bu gibi durumlara düşmeyen daha güvenli bir hisse senedi olduğunu düşünürdüm. Bu tür hareketleri spekülatif hisselerden beklersiniz ama Facebook’un %25 geri çekilmesini gerçekten de beklemezsiniz” dedi. Portföyünden 1000 dolardan fazla miktarın silindiğini gören Alli Meta’daki hisseleri hakkında kendisine zor sorular yöneltiyor.

FAANG hisselerine yatırım

Meta’nın kayıplarına maruz kalan diğer yatırımcılarsa aktif ya da pasif olarak yönetilen fonlara yatırım yaptıkları için bu düşüşleri tecrübe etti. Zira bol miktarda borsa yatırım fonu son dönemde büyük teknoloji hisselerinde yoğunlaşmıştı.

Yapay zeka fon yönetimi şirketi AlphaTrAI’ın Baş Yatırım Sorumlusu Max Gokhman konuyla ilgili açıklamasında, “Büyük teknoloji hisselerine fazla miktarda piyasa kapasitesi bağlandı. Zira S&P ve diğer endekslerin piyasa kapasitesi değerlendirildi. Emeklilik birikimlerini elinde tutan ve varsayılan seçeneklerde yatırım yapanlar muazzam miktarda teknolojiye ve özellikle de FAANG hisselerine (Facebook’un çatı şirketi Meta, Amazon, Apple, Netflix ve Google’ın çatı şirketi Alphabet) maruz kaldı” görüşlerine yer verdi.

ABD’de emeklilik tasarruf planları alanında görülen en popüler fonların çoğunluğu büyük teknoloji hisselerinde yatırımlara sahip. Bu durum az sayıda hissenin piyasalarda çok daha etkili hale gelmesine neden oluyor. Örneğin, ABD’de emeklilik tasarruf planlarında en popüler 10 fon arasında yer alan Fidelity Contrafund, Aralık 2020 itibarıyla en büyük yatırımlarının %45,9’unu 10 pozisyonda tutuyordu. Bu oran Kasım 2021'de %48,5'e, 2021 sonunda ise %49,1'e yükseldi.

31 Kasım itibariyle Meta, %9,3 ile Contrafund'un en büyük yatırımı oldu. Amazon, Microsoft, Apple ve Alphabet eklendiğinde, beş hisse senedi %33,6’lık oranla fonun üçte birinden fazlasını oluşturdu.

Facebook bu noktada fonun getirilerine önemli bir darbe vurmuş oldu. 2021 yıl sonunda, Contrafund'un yatırımcılar için yaptığı çeyrek yorumunda, "Fonun açık ara en büyük tek hisselik kaybı, son üç ayda -%1 geri dönen Meta Platforms (eski adıyla Facebook) oldu" ifadesi yer aldı. Fon o dönemde dahi hala Meta hisselerini destekliyordu. 31 Aralık fon şirketinden yapılan açıklamada Meta’nın en fazla yatırım yaptıkları hisse olduğu belirtilerek, "şirketin çok sağlıklı faaliyet marjları ve serbest nakit akışı oluşturma yeteneğini seviyoruz" ifadelerine yer verildi.

Emeklilik yatırımlarının favorisi

Bir diğer emeklilik yatırım planı olan “T.Rowe Price Blue Chip Büyüme Fonu” dev sermayeli teknoloji hisselerine daha büyük yatırımlarda bulundu. Fonun en büyük 10 yatırımı 31 Aralık itibariyle toplam yatırımların %57,5’ini oluşturdu. 31 Ocak 2020 tarihinde ise bu oran %49,2’ydi. 2021 sonu itibariyle 5 dev sermayeli hisse senedi fonun %45’inden daha fazlasını oluşturuyordu. Fon portföyünde Microsoft %11,1, Alphabet %10,2, Amazon %9,8, Apple %7,8 ve Meta %6,6 ağırlığı oluşturuyordu.

28 yaşındaki Amerikalı bir işletme sahibi olan Carl Marcel hem Meta hisse senetlerinden hem de endeks fonlarından gelen kayıplarla karşı karşıya. Marcel portföyünün yaklaşık %70'ini hisse senetlerinde, %24'ünü S&P ve Nasdaq gibi endeksleri izleyen borsa yatırım fonlarında ve geri kalanını kriptoda tutuyor. Perakende yatırımcı Meta’nın düşüşü nedeniyle 20 bin ila 30 bin dolar kaybettiğini hesaplıyor.

Marcel kayıplarını anlatırken, “Böyle bir şeyi asla beklemiyordum. Bir önceki bilanço raporunda her şey pozitif görünüyordu. Genelde bizi hayal kırıklığına uğratmazlardı. Bu sebeple piyasa bu olaya nasıl yaklaşacağını yeniden düşünüyor” dedi.

Perakende yatırımcı uzun vadede şirkete ilişkin hala iyimserliğini koruduğunu ve daha fazla hisse almayı planlarken aynı zamanda portföyünü çeşitlendirmeye çalışacağını söyledi.

AlphaTrAI'den Gokhman, riski azaltmak için yatırımcıların paralarını tahsis ederken teknoloji odaklı endekslerin ötesine bakmaları gerektiğini belirtiyor. Borsa uzmanına göre küresel piyasalardaki hisse senetlerine daha fazla yönelmek ve bilançolarına göre değerinin altında olan hisselere odaklanmak teknoloji hisselerine aşırı ağırlık verme tehlikesinden kurtulmaya yardımcı olabilir.

Gokhman, “Bir yatırımcının yapabileceği en kötü şey, büyük bir hamlenin yönlendirdiği bir yatırımcı duyarlılığına tepki vermektir. Zira bu hareket artık çoktan gerçekleşti. Meta yakın zamanda kaybolmayacak. Ama siz yine de varlık tahsisinize gerçek anlamda bir göz atın” uyarısında bulundu.

Facebook'un hisse başı kârı 3.67 dolara geriledi

 

ABD borsaları günü sert düşüşle kapadı

 

Küresel piyasalarda belirsizlik hakim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • spox05 Şubat 2022 12:14

    2008  de çok ağır darbe yedi Wall streer!  Tabi daha öncesi de var 19329-30 lar.

  • Sporx 05 Şubat 2022 20:17

    Sırıtkan soytarı yazıların içeriği önemli sanki dangalak kendi ismini kullanıyormuş ta güya delikanlılık yapıyor!  Soytarı bak kimin neyi kaç defa yazdığı değil ne yazdığı önemli!  Burada kripto jeton reklamı vs. züppeliklerin reklamını yapıp zeytinyağı gibi üste çıkmaya kalma!  Abuk subuk zırvalayıp ta saçma sapan siyasi yorumlar yapmaya kalkarsan   .....çının üzerine oturursun!  Üstelik bütün cahilliğin ile ve iyi niyetten de uzaksın!  

  • zyx05 Şubat 2022 13:49

    hayır, bizler aynı modemden bağlanan 3 kardeşiz :D Baran abim, xyz kardeşim, spox emmi oğlum  Mucizereis ; )   

  • Mucise Reis ;)05 Şubat 2022 13:47

    aaa Baran, aa xyz   :D Borsagündem site açıklarınızdan rahat ulaşılaibliyor aynı server bağlantısı yapmış :D neyse görmedim.. ; ))   sanırım "street"  yazmak istemiş. stereoo gibi bişeler yazmış :D  nedense küfür göremedim :D hep küfürlü konuşur evinde mahallesinde, forumda çok efendi gördüm maşallah bu yazısını :D  . 

  • Mehmet 05 Şubat 2022 11:30

    Akdem gyo ya baksinlar %26 neymiş

  • Zeki05 Şubat 2022 10:35

    Bizim ülkemizde kent denen şirket borsada 500 yüz liradan 150 liraya düştü biriside cıkıp haber bile yapmadı. Amerika'daki şirket %25 kayıp vermiş haber yapılıyor.

  • İzzet BAŞ05 Şubat 2022 14:10

     Kent gıda olması gereken yere gelmiş...  Ter zamanda alış yapmışsın...

  • ALİ KODUŞ04 Şubat 2022 20:30

    Bunun pisliği yakında BİST bulaşabilir dikkatli olmak lazım.