E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez'le birlikte BİST'te 87 bin 500 puan görülebilir---

Merkez'le birlikte BİST'te 87 bin 500 puan görülebilir

Merkez'le birlikte BİST'te 87 bin 500 puan görülebilir
20 Nisan 2016 - 14:52 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın faiz kararını A1 Capitan'den Belgin Maviş yorumladı

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.5 düzeyinde sabit tutarken, marjinal fonlama oranını yüzde 10.50’den yüzde 10’a indirdi.

A1 Capital'den Belgin Maviş faiz indirimini yorumladı. İşte o açıklamalar:

TCMB’nin yeni Başkanı Çetinkaya’nın ilk kararı faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık bir indirim yapılması yönünde oldu…

Piyasaların beklentisi dahilinde olan bu indirim dolarda sert geri çekilmeleri ve buna paralel endekste yukarı yönlü hareketleri de beraberinde getirdi.

Karar öncesinde siyasi kanattan gelen yoğun açıklamalar ve bu yönde oluşan piyasa beklentileri, Merkez'in faiz indirimi adımında elini güçlendiren ana nedenler arasında yer aldı.

Öte yandan üst bantta indirim yapılması özellikle bankacılık sektöründe olumlu havanın yaşanmasına neden olabilir. Bu adım bankaların fonlama maliyetleri üzerinde pozitif bir etki yaratacak olup, kredi risk iştahında artışı beraberinde getirebilir…

Merkez Bankası her ne kadar açıklamasında sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini belirtse de, başta konut sektörü olmak üzere otomotiv sektörü ve tüketici kredilerinde yeniden bir canlanma beklemek mümkün…

Merkez'in üst bantta yapmış olduğu indirimler Mart ayı ile birlikte 75 baz puana ulaştı. Hali hazırda Merkez'in üst bantta indirime gidebileceği (gösterge tahvil faizini baz alarak yapacağımız tahminde); 50 baz puanlık bir marj daha olduğunu hatırlatalım.

Bununla birlikte Merkez bankasının faiz koridorunda alt bantta her hangi bir değişim yapmaması ise; alt bandın politika faizine çok yakınlaşmış olması ve henüz merkezin faiz koridorunu kaldırma gibi bir düşüncesinin olmamasındandır… Merkezin hareket kabiliyetini artıran faiz koridorundan vazgeçmektense yeni seviyelerle olası kur ve faiz hareketlerine karşı gardını korumayı tercih etmesindendir…

Bu durum doların 2.80 seviyesinin altına kayması ve 2.78 seviyesini test etmesine neden olabilir. Önümüzdeki hafta FED toplantısına kadar endekste kısa vadeli 87-87.500 hareketini, dolarda ise 2.82-2.78 hareketini görebiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)