E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası politika faizini yüzde 30'a çıkardı---

Merkez Bankası politika faizini yüzde 30'a çıkardı

Merkez Bankası politika faizini yüzde 30'a çıkardı
21 Eylül 2023 - 14:00 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 30'a çıkardı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), eylül ayı faiz kararını açıkladı. PPK politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) 500 baz puan artırıma giderek; faizi yüzde 25 seviyesinde yüzde 30'a çekti. Piyasada medyan beklenti, politika fazinin 500 baz puan artırılması yönündeydi.

Enflasyon temmuz ve ağustosta öngörülenin üzerinde gerçekleştiğini bildiren PPK, yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulmanın enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturduğuna dikkat çekti.

PPK sonrası değerlendirme şöyle:

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir. Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlaması fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Karagümrüklü22 Eylül 2023 19:40

    Aç gözlü toplum olduk maalesef doymak bilmeyen bir hükumet var birde bu hükumetin adamları serbest piyasa diye halk,ı ezen bir kesim ve bunu bile bile hükumet hiç bir şey yapmayan veya yapamayan hükumet var

  • Mucise Reis ;)21 Eylül 2023 17:37

    Sat evini 5 milyon tl ye... bas faize... git ucra bir ilçeye  :D onları faiz geliri ile çek krediyi al konutunu... ne oldu ? faiz ile sıfır konut sahibi, depreme dayanıklı konut sahibi olabilirsin... %41 lere kadar faiz veren bankalar var.  tarlanı sat kardeşim  at 2 milyon faize bak kyfine. Türkiye turu yaparsın karavan ile :D parası olana çok güzel para kazancı... fakirsen 7500 tl 11500 tl yada memur diyip 22,000 tl ye sürünürsun :D  ....Hindistanlıların fakirleri bir daha dünyaya gelicne çok zengin hayat yaşayacaklar... inançları bu ... zenginlerde fakir hayatı yapacak inançları bu... kafası çılan bu saçma dine karşı çıkanlarda macera dolu Amerika yolcusu olup  bu dunyada zengın yşaıyor... sen eğer ki sadece onun bunun hayalleri için haftada 60 saat çalışıyorsa :D ve bu düzen için oy veriyorsan bana kızma.. Ben yazarım böyle sende okursun :D eğlen kardeşim. al çocunu  1porsiyon döner ye ailenle 800 tl oldu :D  

  • Rüstem Batumkar21 Eylül 2023 15:56

    Petrolün varili doğru dürüst artmazken sen seçimden sonra iki kat zam yap neden soygun düzeni artık kurumsallaşinca halktan calmanın en bariz yolu bu.Rahmetli Demirel,Ecevit az bi zam yapınca ağıran bu millet oldu illet.

  • azmi21 Eylül 2023 17:54

    Yanlış okumadım veya  dinlemediysem ,Rusya'dan petrolü  38-42 dolardan alıp 80-92 dolardan ülkemde satıyormuşuz. Böyle başa , böyle tıraş o zaman

  • N.D21 Eylül 2023 15:47

    Nas nas diyerek bizi önce içeriden öptüler.Şimdi de dıışarıdan para gelsin diye faizleri yükseltip bizi ayrıca dış güclere de öptürecekler.Bakalım hangisi daha iyi öpecek.Dış gücler mi yoksa iç gücler mi.

  • azmi21 Eylül 2023 15:37

    2021 de sanırım enflasyon % 19-20 lerde , faiz de yakın seviyelerdeydi. MB faizi 500 baz puan arttırıp % 30 yapmış. İyi de bugüne kadarki yanlış politika tercihlerinden dolayı bunca sıkıntıyı neden çektik o zaman. Bunca yanlışlığın sorumlusu olmayacak mı ? Düştüğümüz hale bak , maaşlar enflasyonun çok altında ,alım gücü yok ,çocuklar yeterince beslenemiyor, üstüne milyonlarca kaçak sığınmacı , ne olacak bu böyle... :(  :( 

  • Kaan K…21 Eylül 2023 14:57

    Efendim pahalılık faizin düşük olmasındanmıymış?daha var mı artırmalar,ayvayı yemişiz de bilmiyormuymuşuz durum iyi derken….

  • Ver21 Eylül 2023 14:40

    İnerken sorgulamayan çıkarken sorgulamayanlara gelsin

  • Turkogluturk21 Eylül 2023 14:24

    Hah hah ha sen enerjiye zam yaptigin surece istersen faiz 500 olsun,inmez enflasyon.

  • Sak21 Eylül 2023 14:19

    Hadi ve akit bir başlık. Naci ağlarda 19 idi usd 9 idi şimdi 27 faiz 30 geçmiş olsun alkışlayan halkima

  • Pala21 Eylül 2023 14:14

    Çok hazin bir durum. Ekonomistlikten faiz lobisi uşaklığına giden bir çöküş

  • Ahmak grup sizi 21 Eylül 2023 14:53

    Ekonomistim diye aniranlars sormak lazım ne oldu diye

  • Nas21 Eylül 2023 14:10

    Buda nas diyenlere gelsin.

  • zülfikar iloğlu21 Eylül 2023 14:06

    parası olanın parası katladı olmayana allah yardım etsin :'(  :'(  :'(  :'( 

  • ALİ KODUŞ21 Eylül 2023 14:05

    Beklenti gerçekleşti borsada sert satışlara hazırlıklı olun.

  • okiman0721 Eylül 2023 14:05

    NAAAAAAAAAAAAASSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

  • AHMET ÖZBİLEN21 Eylül 2023 14:04

    Borsada kapanışa doğru dikkat edin arkadaşlar.