E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası politika faizini yüzde 25'e çıkardı---

Merkez Bankası politika faizini yüzde 25'e çıkardı

Merkez Bankası politika faizini yüzde 25'e çıkardı
24 Ağustos 2023 - 14:00 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini yüzde 25'e yükseltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 750 baz puan artırarak, yüzde 17,50 seviyesinden yüzde 25 seviyesine çıkardı. Ekonomistlerin medyan beklentisi TCMB'nin faizde 250 baz puan artırıma gideceği yönündeydi.

Merkez Bankası bu toplantısında, Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan'ın da katıldığı yenilenen kadrosuyla ilk faiz kararını açıklamış oldu.

Ayrıca banka, hafta sonu 125 milyar dolara yaklaşan kur korumalı mevduat hesaplarının (KKM) azaltılmasına yönelik yeni bir düzenlemeye gitmişti. Düzenlenin ilk etkileri önümüzdeki hafta görülmeye başlanacak. KKM düzenlemesi sonrası faiz beklentisi farklılık göstermişti.

PPK sonrası yapılan açıklama şöyle:

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar, hizmet enflasyonundaki katılık ve vergi düzenlemeleri belirleyici olmaktadır. Bu unsurlara ek olarak, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulma, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğini öngörmektedir. 

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. 

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecektir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edecektir. 

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (33)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum25 Ağustos 2023 00:17

    Dövizde ki düşüş merkez bankasının attığı kararlı adım ve ekonomiyi yönetenlere yabancının teveccühü yabancılar sert Bi giriş yaptı devamında gelir güven arttıkça bu katlanarak devam eder yabancı fonlar ve yatırımcılar türkiyede doğru işler yapıldıkça bu adrese gelirler ve hala borsada oranı düşük bu düşük oran kısa zamanda artacaktır adres tahvil ve Borsa olur bu dövizi boşa getirip bozdurmazlar

  • Milenyum Zangoç24 Ağustos 2023 23:25

    RTE YILLAR ÖNCE NE DEMİŞ İDİ BU CAN BU TENDE OLDUKCA HİÇ KİMSE FAİZ ARTIRAMAZ DEMİŞ İDİ.Ne oldu da şimdi bu faiz böyle sert arttı.Naci Ağbal bunu 3 sene önce yapmak istedi RTE engelleri döviz % 337 artı halk fakirleşti yapılması o zamanlar bu idi.Sonra diyorki RTE benden ekonomyi bilen yoktur diye.Bunu zamanın yapsa dolar kuru şimdi 10-15 TL geçmek konut ve arsa emlak fiyatları patlamaz enflasyon patlamaz idi bir grup zümreye KKM adı altında yıllarca % 50 faiz verince nasıl oluyor.Nurettin Nebati ekonominin içine iyice etti bizleri mahvetti doları patlattı şimdi de o zenginler bugün doları bir daha sattı zengin yine zengin oldu şimdi de yüksek faize paraları yatırıp bir daha zengin olacaklar.MB bundan sonrada bir daha böyle faiz artırsın döviz 15-18 TL olur borsa falan kalmaz çoğu şirkette riskli duruma düşecektir.

  • YUSUF KALEKAPISI24 Ağustos 2023 23:24

    Bundan sonra ne olacak biliyormusunuz şöyle olacak, yabancılar bir kaç senedir borsada 150 kata kadar borsada hisse senetlerinden para kazandılar şimdi hisse senetlerini KY döşeyecekler ve hisse senetlerinden aldıkları TL ucuz dövize çevirip birde burdan vurgunu vurup ülkelerine döneceklerdir.

  • Yusuf24 Ağustos 2023 23:12

    Yazıklar olsun size millet 2 ayda 15 puan faiz arttirin diyemi oy verdi.Bankaları memmun etmek için tüm ekonomo sekteye ugrayacak.uretim yerine herkes parasını yüksek faize koyacak.Dü nyaya resesyon gelmeden biz durgunluga gereceğiz Böyle ekonomi yönetilmez.iki kişinin elinde tek yaptıkları faiz arttır vergi arttır nasıda unutturmak için hemen emekli maaşı ike ilgil haberler devreye giriyor.bu seçimlerde oyumu degiştiriyorum.yeter artık

  • Para Babası24 Ağustos 2023 21:29

    Bankalar mevduat faizlerini ne zaman yükseltecek dersiniz? TL karşılığı KKM ye önerilen faiz %17.5, TCMB politika faizi ise %25. Bir an önce KKM den  ayrılıp alternatif yatırım araçlarına dönmek en mantıklısı galiba. Ekonomi yönetiminin attığı adımlar son derece doğru olmasına rağmen, üretim dibe vuracak ve işsizlik tavan yapacak, TL deki inanılmaz değer kaybı dar gelirli vatandaşlarımız için gerçek bir kabusa dönüşecektir. Allah ülkemize her türlü güzelliği verme konusunda çok cömert davranmasına rağmen, halkımıza verdiği beyin konusunda oldukça cimri davranmış maalesef.

  • baran24 Ağustos 2023 20:54

    Nas var nas nidaları ile yeri göğü inletenler nerede. Emin olun sizin bu dini kullanmanız yetti artık. Allah'ın gücüne giden işler yapıyorsunuz. Emin olun bunun sonu toplumların helakı ile sonuçlanır. Biraz olsun Allahtan korkun. Kork Allahtan korkmayandan boşuna dememişler.

  • Yola devam 24 Ağustos 2023 19:16

    Ekonomi benim işim dedi, ustalık dönemim ekonomide ustaca işler yapacağım dedi, ben başta oldukça faiz artanaz dedi, ustalık eseri harebe eser olunca da sesiz sesiz piyonları seyrediyor

  • Ses24 Ağustos 2023 19:13

    Bu kardeniş başta oldukça faiz asla yükselmez hep düşecektir. Asrın büyğk dünya ekonomisti niye bu faize ses çıkarmıyor.

  • Yorum24 Ağustos 2023 19:05

    Ayrıca faiz artarken doların euro nun yükseliş değilde düşüş yaşaması ekonomiye güvenin göstergesidir bu arttıkça enflasyonda gerileme olacak Mehmet Şimşek bu işi bilir ama ben ekonomistim demez

  • Yorum24 Ağustos 2023 19:02

    Anlamadınız şimdi gelecek ay Bi 3 ardından 2 sonraki ay 1 ardından iki üç ay bekler sonra indirim başlar yerel seçimlere indirim başlamış hatta ikinci indirimiyle cumhurbaşkanı halka seslenecek tekrar herşey yoluna giriyor diyecek faizler düşüyor enflasyon durdu diyecek o sebeple bu agrasif yükseliş şarttı herşey yerel seçimlerde Hükümet kanadının elinin güçlü olması

  • yorum24 Ağustos 2023 18:36

    faiz seven şirketler işi garantiye almak için satışa başladı faiz getirileri 20 yılın ziresine oturdu borsa risk işi zengin adam risk sevmez faizden temiz para gelir kkmf de bitmeye başladı faiz artışlarına devam kur baskısı artacak 21 seviyeleri muhtemel

  • Ver24 Ağustos 2023 18:12

    Naci başkan 17 de gönderildi şimdi 25 emeği geçenleri Allah ıslah etsin

  • Git24 Ağustos 2023 21:06

    Bekleyen en bundan etkilenmedimi

  • baran24 Ağustos 2023 18:11

    Gaye hanım hiç ama hiç Ben Ekonomistim diyen Reis den ders almamış. Hem Gaye hanıma ne oluyorki ortada Nas var Nas. Yıllarca yüzde 52 yüzünden bu millet sömürüldü. Ama en çok sömürülen ve istismar edilende yüzde 52 oldu.

  • azmi24 Ağustos 2023 17:54

    Faiz yükselirse kur aşağı gider , MB de düşük ! fiyattan dolar toplar. Seçimlere kadar dolar satıp kur yükselişi engeller. Borsa düzeltmeye bahane arıyordu...Sonrası Allah Kerim...

  • fafa24 Ağustos 2023 17:40

    Benim dediğim olacak politikasından dönüş.Çok pahalıya mal oldu,her şey allak pullak oldu.

  • Rz24 Ağustos 2023 15:47

    5 yıl artık dolarları nereye koysanız koyun 2002 2008 arası aynen böyle olmuştu

  • fahri24 Ağustos 2023 17:47

    Bu faizle kimse dolarını bozdurmaz.Yaşayıp göreceğiz,çünkü yarın kim ne karar verir belli olmaz,her şey alt üst olur.Bakarsın nas yeniden doğar.

  • Turkogluturk24 Ağustos 2023 16:16

    Faiz almak icin tefecilerle anlasana kadar param dovizde kafam rahat.gece yarisi gorevden alinirsa nolur derdi yok.

  • Hoca24 Ağustos 2023 15:17

    Nas bitti baz geldi

  • Hulusi24 Ağustos 2023 15:05

    NASS tatile çıkmış anlaşılan

  • kaportacı salim usta sanayiden24 Ağustos 2023 14:31

    auhahahu pıyasalar şok şok şok .yasasınnnnn faizler artıyo hauhauhauhauhau 

  • Kadir24 Ağustos 2023 14:19

    Hırsız şirketler yine 1 lerde, Spk görevlileri neyi bekliyorsunuz, Allahdan korkun.

  • Ahmet24 Ağustos 2023 15:51

    Satanda onlar, alanda.Bizim borsa rulet masasına dönmüş hep kasa kazanıyor.

  • Yorum24 Ağustos 2023 14:15

    İlk geldiklerinde de bunu yapabilirler di ama piyasayı durgunluğa sokmamak adına agrasif olarak giriş yapmadılar faizler bana göre maximum 32 lere kadar gider ardından 3~6 ay bekler ve yavaş yavaş geriler

  • Yorum24 Ağustos 2023 14:11

    Dolar euro düşüş trendine girer borsa ve mevduat faizi de yükseliş olur yatırımcı açışından sayı olarak eflasyonist ortam durulur

  • Geyik24 Ağustos 2023 15:38

    Nah olur.bu balayi 3 ay.hukuk reformu olmadan ne yaparsan bosssss.

  • HASAN HÜSEYİN KIZILIRMAK24 Ağustos 2023 14:11

    RTE zamanında bu şekilde naci ağbal ın faiz artırımlarına izin verse idi şimdi kur 15 TL asla geçmez idi.Ama karsısında basiretsiz muhalefet milletvekilleri parti liderleri olur ise bizler halk olarak çok sopa yeriz.

  • fahri24 Ağustos 2023 17:43

    Bir inat uğruna ülke mahvoldu.

  • Turkogluturk24 Ağustos 2023 15:40

    He vslla dogru.herkes suclu ama ekonomiyi bildigini soyleyen sucsiz.

  • ALİ KODUŞ24 Ağustos 2023 14:09

    Faz artınca eskiden borsalar sert düşer iken şimdi genetikleri bozuldu şimdi ise tam tersi oluyor.

  • YUSUF KALEKAPISI24 Ağustos 2023 14:08

    MB beklentilerin aksine uzmanlar faizlerin 250 baz puan bekliyor iken benim tahminim üç kart artırıp 750 baz puan artıracak piyasaları ters köşe yapacak bu da borsaya sert satışlar getirecektir.

  • Ottoman Empire24 Ağustos 2023 19:28

    İşte burası böyle boş beleslerle dolu .. mesajı yazdığı saatte faiz açıklanmış.. şimdi bizde diyeceğiz ki vay bee adama bak tam 750 puanı bildi.. wgonunu tatmin ediyorsun birader