E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası faizi indirecek---

Merkez Bankası faizi indirecek

Merkez Bankası faizi indirecek
23 Mart 2016 - 14:28 borsagundem.com

Merkez Bankası bu PPK toplantısını pas geçerek diğer toplantıda faiz koridorunun üst bandını indirecektir

Finans Yatırım'dan Baş Ekonomist Burak Kanlı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Başkan Erdem Başçı'nın görev süresinin dolması nedeniyle bu ayki toplantıda değişikliğe gitmeyeceğini,
önümüzdeki dönemde faiz koridorunun üst bandını indireceği tahmininde bulundu.

Baş Ekonomist Burak Kanlı Foreks'e yaptığı açıklamada, kısa dönemdeki oynaklıkların bir yana bırakıldığında, genel olarak faizin denge seviyesinin belirleyicisi yatırım ve tasarrufların seviyesi
olduğunu vurguladı.

Burak Kanlı, ekonomiye giriş derslerinde anlatıldığı gibi, faizin, yatırım ve tasarruf eğrilerinin kesiştiği yerde oluştuğunu belirterek, şu şekilde konuştu:

"2016 yılında küresel yatırımlar zayıf kalmaya devam ederken, IMF tahminlerine göre, küresel tasarruflar son yıllardaki yüksek seviyesini 2016 yılında da koruyacak. Yani, tüm dünyada düşük faiz ortamı devam edecek. Nitekim Fed’den bu yıl beklenen toplam faiz artırım miktarı beklentileri çok aşağılara çekilirken, Merkez Bankası bilançoları da genişlemeye devam ediyor. Gelişmekte olan ülkelere dair kaygıların bir önceki yıla kıyasla azalma eğiliminde olduğunu da göz önünde bulundurursak, önümüzdeki dönemde EM’lerden de gevşeme adımları göreceğiz.

Nitekim, Macaristan ve Endonezya merkez bankaları faiz indirimlerine önceden başladılar bile. Böyle bir ortamda, zaten güvercin bir eğilime sahip olan TCMB de önümüzdeki dönemde faiz koridorunun üst bandını indirecektir."

Burak Kanlı, bu kararın önümüzdeki toplantıda olup olmayacağına  ilişkin soruyu şu şekilde yanıtladı:

"Eğer Erdem Başçı’nın görev süresi dolmuyor olsaydı, kesinlikle faiz indirim kararı çıkardı önümüzdeki toplantıdan. Ancak, görev süresi dolan Başkanların yeni bir politika sürecini başlatmayı sonraki Başkana bırakmaları beklenir. Zira o süreci devam ettirecek, sorumluluğunu alacak ve savunacak olan yeni gelendir. Sadece bu sebepten dolayı, faiz indiriminin bir sonraki toplantıya bırakılması ihtimalini daha yüksek görüyorum."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa Telli24 Mart 2016 04:12

    Faiz indirimi için henüz erken gelecek toplantıya bırakılması iyi olur.Ekonomide daha yeni iyileşme sinyalleri var .Gelecek toplantıya bırakılması daha uygun olur.

  • memo23 Mart 2016 18:48

    acıl ındırım yabancıya dusuk kurdan alma fırsatı verılmesın dunyada faız0000000000i

  • adem garip23 Mart 2016 16:50

    Faiz enflasyondan +3 puan yukarda olmalı. yani yuzde 12-13 civarı .

  • Emre23 Mart 2016 15:54

    Dünyada bu riskler devam ederken indirim değil, artırım yapmalı. Artık para politikasında normalizasyon zamanı. Borçlu olan cezalandırılmalı, birikim teşvik edilmeli. İlk defa geçtiğimiz yıl adam gibi faiz geliri alabildik. Tasarruf sahipleri enflasyona ezdirilmemeli.

  • BENGİN23 Mart 2016 14:51

    MB şok faiz indirimi yapması gerekir. Üst bantı 5,50 alt bantı 2,75 olarak acil indirmesi uygun olur. Başka türlü uygun zaman ortaya çıkmayabilir. Sayın Başçı’nın bu faiz indirimini gece olağanüstü toplantı yaparak açıklaması gerekir. Normal günü beklemeye bile gerek yok.