E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMaskede büyük uyanıklık! ---

Maskede büyük uyanıklık!

Maskede büyük uyanıklık!
17 Mayıs 2020 - 09:45 borsagundem.com

Cerrahi maskede 1 TL’lik tavan fiyat delindi. Maskeyi dezenfektanla satan fırsatçılar fiyatı da katladı.

Geçtiğimiz hafta Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından satışı serbest hale getirilen, Ticaret Bakanlığı tarafından da tavan fiyatı 1 TL olarak belirlenen cerrahi maske satışında uyanıklar arkadan dolanmaya başladı. Cerrahi maskelerin yanına başka bir ürün ekleyerek paket haline getiren bazı firmalar, bu paketle maske fiyatını da ikiye katladı. Bazı eczanelerin de maskede tavan fiyatı deldiğini belirten vatandaşlar, 2 TL'den satış yapılmasına isyan etti. Tüketicilerin bilinçli olması gerektiği yönünde uyarıda bulunan sektör temsilcileri, 1 TL olarak belirlenen tavan fiyatın üstünde satışın hem hukuki hem de ahlaki olmadığını vurguluyor. 1 TL'nin satıcıya kazandırdığını aktaran üreticiler, "Üretim o kadar çok ki önümüzdeki dönemde maske fiyatları 1 TL'nin de altına düşecek. Şu anda uyanıklık yapıp cerrahi maskeyi afaki fiyata satmaya kalkanın da ürünler elinde kalacak" diyor.

Hastaneler için normalleşme takvimi belli oldu

ARKADAN DOLANIYORLAR

Cerrahi maskede 1 TL olarak belirlenen fiyatları arkadan dolanarak delen mağazalar bu kadar da olmaz dedirtiyor. Dezenfektanın yanına maske ekleyerek paket yapan uyanıklar maske fiyatını da katlıyor. Örneğin bir litrelik dezenfektan ve 50'lik pakete 132 TL fiyat koyarken, aynı dezenfektanın tekli satışındaki etiket fiyatı 50 TL. Bu durumda 50'lik maskenin fiyatı 82 liraya gelirken bir adet maske de 1.60 liradan satılarak tavan fiyat deliniyor.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Sabah'ın haberine göre; Bbenzer bir tavan fiyat delme işlemi bazı eczanelerde de uygulanıyor. Tanesine 2 TL fiyat koyan eczanelere vatandaşlar ise tepkili... Konuyla ilgili şikâyet sitelerinde tepkilerini dile getiren vatandaşlar, şunları anlatıyor: "Eczaneye 1 liradan fazlaya satamazsınız dediğimizde 'Almazsan alma kardeşim biz 1 liraya alıyoruz, git kime şikâyet edersen et' diye tepki gösteriyorlar. Aynı eczaneler devletin vatandaşına verdiği ücretsiz maskeyi de vermiyor, 'kod gelmedi, ismin çıkmadı' şeklinde bahaneler uyduruyorlar."

Salgında sıcak hava umudu

ÜRETiM ÇOK, BU FİYATIN ALTINA DÜŞECEK

Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, "Türkiye genelinde 1 TL fiyat oturdu. Bazı firmalar bunu deliyor olabilir. Ancak bu hem hukuka hem de ahlaka aykırı çünkü 1 TL sınırı satıcıya zaten kazandırır. Tüketici burada bilinçli olmalı ve 'dur' demeli" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin ocakta günlük 5 milyon adet cerrahi maske üretiminin olduğunu belirten Demir, bu sayının şu anda günlük 40-50 milyon adete çıktığını söyledi. Demir, "Piyasada mal çok. Ürün konusunda sıkıntı yok. Hatta ben önümüzdeki dönemde fiyatın 1 TL'nin de altına düşeceğini düşünüyorum. 1 TL'nin üzerinde satmaya çalışanların malları ellerinde patlayacak" dedi.

İtalya normalleşme sürecini hızlandırıyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Düzce li 19 Mayıs 2020 12:11

    Türk milleti olarak hiçbir zaman iş ahlakını öğrenemeyeceğiz. Rezillik.

  • mucize reis ; )18 Mayıs 2020 09:29

    Bizim bazı arkadaşlar mahkemeye gidiyor. 1 TL öncesinden önce, maske alan, elektronık fatura ile satına lanlar, mahkemeye gidecek. faiş fiyatla satın aldıkları kurumu şikayet edecek. Türk kanunlarımızda faiş fiat ve fırsatçılık adı altında para iadesi düşünüyorlar. Ben buradan yazıyorum , başka avukat ve kişilerde aynını deneyebilir. Amaç, bu tip oluşan durumlarda aynı olayların tekrar etmemsi, ülkemizde fırsatçılığın cezasının olması. belki başkalarıda yapar ve TV ye çıkanlar da olur. fırsatçılıkla pahalıya faiş fiyata satılan maskelerin mahkemesi başlıyor.... cooming soon

  • 50 kuruş18 Mayıs 2020 00:30

    Maske 50 kuruş olsun. Halen yakmayan lar var. Kendini düşünmüyor düşüncesizler, bari bulaştırma ya karşı önlem olarak takmalılar. Ne o onlar kendini süper biri mi zannediyor. Saygısızlık yapıyorlar o kadar. İstanbul'da MASKE TAKMAK ZORUNLU OLMALI, yakmayan 1000 TL ceza olmalı bakalım Corona bulaşması azalıyor mu? yüzde 60 hasta İstanbul'da birİstanbul'da maske takma zorunluluğu yok neden acaba merak ettim . Bulaşma fazla olacaktır tabii bu mu isteniyor. İSTANBUL!! MASKENİ TAK Kİ BULAŞMASIN, BULAŞTIRMASIN

  • Burak17 Mayıs 2020 21:25

    3 ay once 100 luk paketi 15 tl ye aldim. Demekki 15 kurus bile kar icin yeterli.

  • İçeriden biri17 Mayıs 2020 14:37

    Satıcılara getirilen 1 maskenin parayla 1 maskenin ücretsiz verilmesi zorunluluğundan neden bahsetmiyorsunuz?

  • Cingöz17 Mayıs 2020 12:01

    Devlet aciz, halk ahlaksız. Sonuç da bu işte, daha fazlasını niye bekliyorsunuz ki?

  • misafir18 Mayıs 2020 08:29

    sizin gibi kişilik sizler olduktan sonra...

  • Çoki doki17 Mayıs 2020 22:07

    İlla devlete çakarım diyon ahlaksız...

  • Müslümanız vay be17 Mayıs 2020 11:35

    Netten çocuğa birşeyler alayım dedim %30-50 arası zam gelmiş. Ne fırsatçı ahlaksız insanlar diyecem bunlar insan değil. Maaşlılar daima eziliyor, esnaf tüccar zammı yapıştırıyor o da enflasyonun, döviz artışının çok üzerinde zamlar. Sonra bu ahlaksızlar malikanede oturuyor, milyonluk araçlara biniyor, bir de utanmadan vergi kaçırıyor. Bizim ahlaklı donanımlı çocuklarımız yarın aslında kafası çalışmayan sadece hırsızlığı normal gören güruhun yine donanımsız, ahlaksız çocuklarına kölelik mi yapacak? Biz vatan millet diyecez bunlar her nesil bizi soyacak. Bu ülkeden göç etmek lazım hak adalet bilen denetim mekanizması, kanunu iyi işleyen bir ülkeye. Bizden geçti ama belki çocuklar kurtulur, mutlu olur.

  • KÜÇÜK YATIRIMCI17 Mayıs 2020 22:01

    BU YAZIYA KATILMIYORUM DİYENLER HAİNDİR MÜSLÜMANLIKLARINDAN DA ŞÜPHE EDERİM. O KADAR.

  • ..17 Mayıs 2020 11:07

    devletten hala maskem gelmedi. nede kod. ne zaman gelir ?

  • berk18 Mayıs 2020 00:58

    4 defa  e devlet üüzerinden maske talep ettim kotta gelmedi  maskede birilerine her hal çok geliyor   

  • Oğuzhan18 Mayıs 2020 00:22

    Çünkü adını doğru dürüst yazmayı beceremiyorsun da ondan. Devlet ne yapsın?

  • ORHAN IRMAK 17 Mayıs 2020 11:47

    sen zahten MASKE stokladın burada niyecıyakdıyon

  • Uyan17 Mayıs 2020 11:03

    dunyanin her yerine dağıttığımiz ücretsiz maskenin bedeli turkiyede 1 tl dır....neden. ....

  • Canlıcı17 Mayıs 2020 11:14

    Canlı var canlı.

  • Vb17 Mayıs 2020 10:05

    ilaç firması , medikal firması , eczane ya da ne haltsa , mikrofon tutsan kamu hizmeti , halk  sağlığı, fedakar sağlıkçılar....cart curt ....arkanı dönersen bunlara kazığı yersin.... Türkiye'de sektör farketmeksizin esnaf yada işadamlarının  çoğu ahlaksızdır, iş ahlakı falan demiyorum artık direkt ahlaksız

  • Okka17 Mayıs 2020 22:11

    Doğru tesbit tebrikler... Ticaret ahlakı yerlerde. Nasıl daha fazla çarparım zihniyeti hakim birçok esnaf ve firmada. Buna büyük holding ve bankaları dahil...

  • Pala17 Mayıs 2020 10:01

    Dedikodu yapmayın, bu eczaneleri direkt tespit edip kapatın. Helali ile çalışan eczanelerin önünü açın

  • Akape'nin17 Mayıs 2020 09:54

    kurmuş olduğu düzene,uyum sağlamışlar

  • Hırsız güruh17 Mayıs 2020 09:53

    5 sene hapis cezası geldi atın içeriye. İngiliz alman ahlaksız kafir, bizimkiler melek müslüman

  • Belki Bir Gün17 Mayıs 2020 09:52

    Müslüman ülkemden manzaralar demiş yazıda aslında lafa geldimi mangalda kül bırakmayız,yalana,iftiraya,kazıklamaya,soyguna en önde giden halkız,yeter ki sonunda çıkar olsun,yazıklar olsun böyle insanlara.

  • Boğaçhan18 Mayıs 2020 02:35

    Ahlaklı adam her kanunda yaşar, ahlaksız insan şeriatte de yaşayamaz. Zengin çalar,fakirin eli kesilir. Güçlülerin suçu örtbas edilir, yalancı şahitler, hulleciler sarar her yeri. Allah İsrailoğullarına der ki madem benim kanunlarıma uymuyorsunuz bari kendi yaptığınız kanunlarda adil olun. Buradaki mevzu şeriat, laiklik, sosyalizm değil insan ahlakı. İsveç de laik ama dürüstler. Senin ahlaklı olman için insanlığın yetmiyorsa İslam'ı da sömürürsün o da seni ahlaklı yapmaz. Ben sizin gibileri İsrailoğullarına benzetiyorum. Laikliğin imkanlarından en çok faydalanıp şeriatla yonetilmiyoruz deyip şikayet eden. Sizde şeriate uyacak büzük yok bilader, siz zaten laikiz deyip herşeyi yapıyorsunuz

  • Metehan18 Mayıs 2020 00:27

    Dostum, bu bahsettiğin kişilerden kaçı namazını kılıp zekatını doğru dürüst veriyor. Niye sahtekarlıkları Müslümanlığa bağlıyorsun. Türkiye laik bir ülke. Şeriatla yönetilse bütün bunlar olmaz.