E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMarmara Denizi'nde salyadan kurtuluş reçetesi---

Marmara Denizi'nde salyadan kurtuluş reçetesi

Marmara Denizi'nde salyadan kurtuluş reçetesi
06 Haziran 2021 - 08:58 borsagundem.com

Türkiye aylardır Marmara’yı saran deniz salyasını (müsilaj) konuşuyor. İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, müsilajın 4 maddelik kurtuluş reçetesini açıkladı

Marmara Denizi’nde aylardır etkisini gösteren müsilaj, deniz ortamındaki mikroorganizmaların aşırı artış göstererek ortama salgıladıkları organik bileşikler sonucunda oluşuyor. Erdek, Yalova, Mudanya, Gemlik, Gebze, Gelibolu, İstanbul ve Adalar sahillerini kaplayan deniz salyası, iklim değişikliği ve denize yönlendirilen atıklar nedeniyle meydana geliyor, deniz altındaki hayatı olumsuz etkiliyor. Giderek yayılan salyalar, Karadeniz’i bile tehdit ediyor.


Peki denizaltındaki canlı hayatı bitirme riski olan bu sorundan kurtulmak mümkün mü? İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, bu yöntemleri anlattı. 4 maddede Marmara’nın kurtuluş reçetesi:

1- DENİZ SIYIRICILARI 7/24 ÇALIŞMALI
Şu anda ölüm başlamış durumda. Ölüm oldu ve sonuçlarını görüyoruz. Müsilaj, denizin dibine oksijenin geniş gitmesini engelliyor. Öncelikle 7-24 müsilajın oluştuğu bölgelerde deniz sıyırıcılarının çalışması gerekiyor. Bu müsilajın buradan mutlaka toplanması gerekiyor.

2- TOPLANAN MÜSİLAJ TESİSLERDE ARITILMALI
Oluştuğu her yerde müsilajın toplanması ve doğaya bırakılmaması, bunların ileri biyolojik arıtma tesislerine götürülüp arıtmasının sağlanması gerekiyor.

3- MÜSİLAJI YİYECEK BAKTERİ TÜRLERİ KULLANILMALI
Bütün bunların yanında şu anda bazı üniversiteler çalışma yapıyor. Bu müsilajın genetik kodları belirlenmeye çalışılıyor. Hangi canlı türlerinden ortaya çıktığı tespit edilmeye çalışılıyor. Bu karakter belirlendikten sonra da bu müsilajı çözecek olan farkı bakteri türleriyle beraber spreyleme yöntemiyle çalışmaların yapılması gerekiyor. Krizin yönetilmesi açısından acil olarak yapılması gereken bu.

4- MARMARA’YA AKAN KİRLİ ATIK SULAR ÖNLENMELİ
Eksik olan yatırımların vakit kaybetmeden toparlanması gerek. Ancak ne yazık ki Türkiye’de atık su arıtma tesisleri göz ardı ediliyor. Ülkemizde içme su arıtma tesisine bir hassasiyet vardır; çünkü musluğumuzdan akan su herkesin önüne gelen bir mesele. Ama atık su arıtma tesisleri kentten uzaklaştıktan sonra vatandaşlarımız görmüyor ve dikkate almıyor. Atık su arıtma tesislerinin artık göz önüne alınması gerekiyor. Nasıl yüzey sularımız kirleniyorsa şu anda Marmara Denizi de kirleniyor. Bir de yayılımsal kirlilik var. Tarımsal alanlardan hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklı atıklar. Bunlar da büyük bir organik kirlilik yaratır. Marmara Denizi’nin çeperinde tarımsal alanların mutlaka incelenmesi ve buradan gelen atık suların önlenmesi gerekiyor. Hiçbir şey için geç değil.”

‘ANCAK 5 YILDA TEMİZLENİR’
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Marmara Denizi’nin kendisine gelmesinin en az 5 yıl alacağını söyledi: “İstanbul, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, İznik gibi Marmara Denizi etrafındaki nüfus 25 milyon civarında. Yapılan çalışmalara göre 1 gün içinde Marmara’ya bırakılan atık su miktarı, ortalama 2.1 milyon metreküp. Bunların hepsi organik ve inorganik maddeler.

Bu miktar günümüzde yıllara göre nüfus ve yerleşim alanlarının artmasıyla birlikte sadece 1 günde 3 milyon metreküpün üzerine çıkıyor. Eğer bir an önce tedbir alırsak, deniz 5 yıla kadar ancak temizlenir. Normale döndürülmesi için ilk önce dinlendirilmeli ve hiçbir şekilde atık su verilmemeli. Gerekli önlemler alınır ve hızlı bir şekilde başlanırsa 5 yıl içinde kokusuz bir Marmara Denizi’ni yeniden görebiliriz. 10 yıla kadar da biyoçeşitliliği artar.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi06 Haziran 2021 22:39

    Heh heh, hangisini toplayacaksınız, alttakini mi , üsttekini mi ? Toplayacaklarınızı arıtıp tekrar denize salacağız diyeceğinize kirliliğe sebep olan atıklara yönelmek şart. 

  • Ben Orduya Gidiyom!!! 06 Haziran 2021 17:27

    Herşey çok güzel olacak!!!!! HERŞEY SALYA SÜMÜK OLDU

  • manyak herif06 Haziran 2021 15:42

    Bu salyayı bitirmek için 4 maddeye gerek yok.bir madde yeterlidir o da bu müsibeti denizlere musallat eden imamınoğlu istifa etsin yeter.Bakın  nasıl düzeliyor.Bu zamana kadar var mıydı böyle bişey.Eski sol parti SHP zamanında iski genel müdürü ergun gökneli z kuşağı bilmez lakin eskiler  bu zatı muhteremi  çok iyi bilirler.Bunlar geldi barajlar kurudu,çeşmelerden su yerine tıss sesi geldi.günde 23 saat su kesildi.3 gün su  verilmediği günler oldu.millet kıçını yıkayacak su bulamadı.Bunlar varken müsibetin gelmesine gerek yok kendileri müsibet zaten müsibet bunları görünce başka kapıya gider bana gerek yok der.

  • Kurum 06 Haziran 2021 13:49

    Türkiyede doğaya en büyük tehdit Çevre ve şehircilik bakanlığı ve yönetim zihniyetinden kaynaklı. Doğayı yok etmek için yemin etmiş bir zat var başında.

  • hedef kızılelma06 Haziran 2021 22:16

    evet haklısın tam kazım.itin uğursuzun 7 mahalleye zararı olur.istanbulda başlayan müsibet izmite vardıysa bu akdenize inmeyecek demek değildir.sen de bu müsibetin izmitte olduğunu istanbulla alakası olmadığını  aklın sıra istanbul belediye başkanının bir kusuru olmadığını demek istemişsin ama becerememişsin.demekki beynin kapasitesi o kadar.sana da beyin cerrahisinden randevu alabilirim.

  • Tam Kazım06 Haziran 2021 18:38

    Elma kardeş senin beyine göre izmit körfezinede imam gelmiş demek ki ?

  • hedef kızılelma06 Haziran 2021 15:58

    imamoğlu gelmeden var mıydı böyle bişey.Resmen sıçtı batırdı pırıl pırıl denizi.Git bir gözlerinİ muayene ettir.Daha sonra beyin cerrahisine uğra.Randevu almayı bilmiyorsan yardımcı olurum.

  • murat06 Haziran 2021 15:03

    yaw hani arıtma tesisini iptal eden zatı yapraklar alkışlıyordu....deniz alkışlamıyor mu 

  • Bandırmalı06 Haziran 2021 13:45

    Bandırma körfezi de başta BAGFAŞ olmak üzere  diğer fabrikalar ve sanayi   tesisleri tarafından hiç bir önlem almadan pervasızca kirletiliyor. Durum felaket

  • Kafkas06 Haziran 2021 12:27

    Yorumlara bakıyorum Herşey cehape dış gucler yüzünden dimi 6 ay önce kuraklık vardı cehape marmarada salya var cehape ekonomik sıkıntı var dış güçler gelişmiş ülkeler hepsi asi oldu maske atıyor biz hala asi bekliyoruz cehape dis gucler yuzunden 20 yıllık yönetimdeki akların hiç suçu yok herşey cehape dış güçler yuzunden dimi allah akıl fikir versin hepinize yahu biraz oz elestiri yapın

  • Sabır06 Haziran 2021 11:55

    Yıllarca fabrikalara tanınan töleransların neticesi. Bilim insanları defalarca çevre bakanlığını ve yetkilileri uyarmış. Her şeyi devletten beklemek çok yanlış. Açılan fabrikalarda tüm tedbiri almak işletmenin görevi. Avrupa ülkelerinde oyarlar adamı. Arıtma tesisini bir zahmet şu bedava kredi alanlar, işletmelerinde kar edenler yaptırsın. Sorumluluk alsınlar. Milletin yükünü çeksinler. Yüz yıldır biz onların yükünü çekiyoruz. Büyüyelim geliselim yeterki üretelim dedik. 42000 km2 lik hollanda üretimde dünya 2.si oldu. Ülkem onun kaç katı. Ben bu tabloyu beklemiyordum. Susmak bizi kemirin anlamına gelmiş anlaşılan. İmamoglu sizi niye rahatsız ediyor. Varsa hatası oda bedelini öder. Ben BY kazanamadığı için çok üzülmüştüm. Allahında yeryüzünde adaleti var. Demekki o tecelli etmiş.Boşuna iftira atmayın adamlara, en dogrusunu hakikatin gerçegi mutlak güç sahibi Allah (C.C) bilir.

  • DD06 Haziran 2021 11:48

    su arıtma tesisi için temel atmama töreni ile "duyuyorum yapraklar beni alkışlıyor" diyen bir kafa var bu şehirde...  

  • rıza06 Haziran 2021 11:45

    Kabahat devlette.İmamoğlunun 1 gr.hatası yok.Algı yapmayın

  • RAMO CANCAN06 Haziran 2021 11:25

    Alın size chp belediyecilikleri.ancak showlar ile halkı yanıltılar.taş üzerin taş dahi koymadılar.şapkalarını koydu bediyelerinde binlerce işçi kıyımı yaptılar.tv lerde chp tutan eğitimli donamlı hukcusu olsun bilim adamı olsun.prof.doç .olsun kim olursa olsun chp leri dinliyorum bir tane elle tutulur bir şeyleri yoktur.eğer bunlar bu ülkeyi yönetecekler ise vay geldi bu ülkenin haline vay.yine eski yıllardaki yönettilkleri ülke yokluklar ülkesi kesin olur.bana 3 sene bu ülkeyi aya kaldırır deme sayın öztırak nasıl yapacaksın ne yapacaksınız bu kaynakları nerelerden bulacaksınız.pkk lar ile ne yapacaksınız.suriye irak libya akdeniz de ne işimiz var diyen sen diyen değilmi idin iktidar geldiğin zaman buraları pkk önderliğinde ülkemizide katarak kürdistan kurulmasına nasıl engelleyeceksin bize bunları söyle.

  • Murat06 Haziran 2021 16:21

    O bankalar ( devlet bankaları) akp döneminde kâra geçti zaten, eskiden hep görev zararı yazarlardı, son 15 yıldır yıllık 2-4 milyar kâr ediyor her biri....ha bir de Ecevit döneminde batan 15 banka var....yaaa

  • Ali06 Haziran 2021 12:13

    Mesele muhalefet meselesi değil. Duymuyormusunuz adamın biri zbank tan yüklü kredi almış. Geri ödememiş. Devlet affetmiş. Bana kul hakkı ile gelmeyin diyen Allah değil mi? Öyle ise devlet dahi olsa bu milletin hakkı olan bir kuruşu hibe etmemeli. Parayı tahsil etmeli. Özelliklle vergileri silmemeli. Var mı yeryüzünde bunun örneği.Hani biz müslüman devletiz ya ondan soruyorum. Ülkem ve milletim için hayırlı olan olsun. Hak doğrunun yardımcısıdır.

  • Fhr06 Haziran 2021 10:19

    İlk tasarruf arıtma tesislerinde yapılmış demek ki..

  • Mehmet 06 Haziran 2021 10:06

    Imamoglu geldi denizler bile kirlendi hani hizmet öyle palavra seçim vaatleri ile olmuyor