E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMaliki, ABD desteğini kaybediyor---

Maliki, ABD desteğini kaybediyor

Maliki, ABD desteğini kaybediyor
20 Haziran 2014 - 12:54 borsagundem.com

Obama, Irak'a 300 askeri danışman gönderme planlarını açıkladığı konuşmasında Maliki'ye mesaj verdi

ABD yetkilileri yıllarca Irak Başbakanı Nuri El-Maliki’nin kapsayıcı bir liderlik ortaya koyma şansını tartıştılar. Son olaylar bu şansın ortadan kalktığını göstermişe benziyor.

Başkan Barack Obama dünkü açıklamasında Maliki’yi açıktan desteklemekten kaçınarak  “Sorumluluk Maliki ve diğer Irak’lı liderlerin omuzlarında. Irak’taki azınlıkların siyasi süreçler sonunda kendi çıkarlarını gözetebileceklerini hissetmeleri gerekiyor.’’ dedi.

ABD yıllardır Maliki’nin eski aidiyetlerini bir kenara bırakarak kucaklayıcı bir lider olmasını bekliyordu. Ancak son gelişmelerin ardından Washington’ın Irak’ta bir lider değişikliğine sıcak baktığı anlaşılıyor.

Washington merkezli Brookings Institution’dan öğretim görevlisi Kenneth Pollack Irak’ın bugünkü noktaya nasıl geldiğini “Bu krizin sorumlusu başta Maliki olmak üzere Irak’lı liderlerdir. Maliki kendine yakın isimleri kayırarak devlet kademelerinde gücünü pekiştirdi. Bu politikalar da Irak’taki azınlıkları dışladı.”  sözleri ile anlattı.

-Maliki daha fazlasını yapabilirdi

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki ise çatışmalardan bazı Iraklı güvenlik güçlerinin kaçmasıyla ilgili olarak gerçekleştirdiği konuşmasında "Son günlerdeki olaylar alarm verici. Yapısal bir kırılma olduğu açık. Bazı güvenlik güçlerinin attığı adımlardan ve tepkilerinden hayal kırıklığı duyuyoruz ama Irak'a yönelik taahhüdümüz uzun vadeli" diye konuşmuş; ardından Maliki'nin ulusal birlik oluşturma konusunda yeterli çaba harcayıp harcamadığına yönelik bir soruya ise "Maliki daha fazlasını yapabilirdi" diye yanıtlamıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)