E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıLNG pazarını 800 milyar dolar yatırım bekliyor---

LNG pazarını 800 milyar dolar yatırım bekliyor

LNG pazarını 800 milyar dolar yatırım bekliyor
22 Aralık 2022 - 12:57 borsagundem.com

ABD, Kanada ve Meksika'nın içinde bulunduğu Kuzey Amerika bölgesindeki yıllık 461 milyon tonluk LNG ihracat kapasitesi artışına yönelik planlar 321,3 milyar dolarlık yatırıma karşılık geliyor.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında derinleşen küresel enerji krizi, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) yatırımlarına ivme kazandırdı. Bu kapsamda, gelecek 5 yıl için planlanan veya inşasına başlanan yaklaşık 800 milyar dolarlık LNG yatırımında ABD'deki LNG ihracat altyapı projeleri başı çekiyor.

Ekonomilerin Kovid-19 salgınının etkilerinden toparlanmasıyla arz-talep dengesinde ortaya çıkan sorunlar, Rusya-Ukrayna savaşının etkileriyle derinleşerek küresel bir enerji krizine dönüştü.

Küresel doğal gaz tedarikinin yaklaşık beşte birini karşılayan Rusya'ya karşı, Avrupa Birliği'nin (AB) Rus gazına bağımlılığı azaltma çabaları ve Rusya'nın yaptırımlara gaz akışını keserek cevap vermesi, LNG ticaretine yeni bir boyut kazandırdı.

AB, Rus gazına bağımlılığı azaltırken, ABD başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden LNG alımını giderek artırıyor.

Savaşla derinleşen enerji krizinin kazananı, yılın ilk yarısı itibarıyla dünyanın en büyük LNG ihracatçısı konumuna gelen ABD olarak öne çıkıyor ve ABD, LNG'deki liderliğini yeni terminal yatırımlarıyla sürdürmek istiyor.

Global Energy Monitor verilerine göre, dünyada hali hazırda planlama veya inşa aşamasında 300'ün üzerinde LNG ihracat ve ithalat projesi bulunuyor.

Planlanan toplam yatırımın yüzde 59,1'i Kuzey Amerika'da

Bu projelerin tahmini yatırım maliyeti 797 milyar dolar seviyesinde bulunurken, projeler yıllık 682 milyon ton LNG ithalatı ve 779 milyon ton LNG ihracatı kapasitesine karşılık geliyor.

ABD, Kanada ve Meksika'nın içinde bulunduğu Kuzey Amerika bölgesi, inşa veya planlama aşamasında olan 321,3 milyar dolarlık LNG projesiyle gelecek 5 yıl için planlanan yatırımların yüzde 59,1'ini oluşturuyor.

Küresel LNG ihracat kapasitesinde öngörülen yıllık 779 milyon ton artışın 461 milyon tonunun Kuzey Amerika bölgesinde devreye gireceği tahmin ediliyor. ABD, söz konusu yeni LNG ihracat kapasitesinin yıllık 322,5 milyon tonunu oluşturarak ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi yıllık 75,6 milyon tonla Kanada ve 62,5 milyon tonla Meksika takip ediyor.

ABD'nin yıllık 73,9 milyon ton kapasiteli faal LNG ihracat terminali bulunuyor.

ABD'deki LNG ihracat projelerinin savaş sonrasında hızlandığı gözlemleniyor. Şubat ayı itibarıyla 2 yeni LNG terminali için nihai yatırım kararı alınırken, 5 yeni LNG terminali için de uzun vadeli alım-satım kontratları güvence altına alınmış durumda.

Rusya'dan 90,1 milyar dolarlık LNG yatırım planı

Rusya, 90,1 milyar dolara denk gelen yıllık 133 milyon tonluk yeni LNG ihracat kapasitesiyle gelecek 5 yılda bu alanda büyüyecek en önemli ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Rusya'nın mevcut LNG ihracat kapasitesi yıllık 30,4 milyon ton seviyesinde bulunuyor.

Sahra Altı Afrika bölgesi 88,7 milyar dolarlık ve yıllık 70 milyon ton kapasiteli LNG ihracat yatırımı planlarken, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yıllık 65 milyon tonluk yeni kapasite yatırımı öngörülüyor. Katar, yıllık 49 milyon tonla bu bölgedeki en geniş çaplı LNG ihracat terminali yatırımlarını planlıyor.

LNG ihracat kapasitesi artışına ilişkin planlanan yatırımların kalanını Güney Doğu Asya, Avustralya ve Yeni Zelanda ve Latin Amerika bölgesi oluşturuyor.

LNG ithalat kapasitesi Avrupa ve Asya'dan büyüyor

Küresel LNG ithalat kapasitesinde gelecek 5 yıl için planlanan yıllık 682 milyon tonluk artışın ise 241 milyon tonluk bölümünün 81,3 milyar dolar yatırımla Doğu Asya bölgesinde devreye girmesi planlanıyor. Bu rakam, ithalat kapasitesi için öngörülen toplam artışın yüzde 35,1'ini oluşturuyor.

Çin, 215 milyon tonluk kapasite artışıyla bu bölgede lider konumunda bulunuyor.

Avrupa'da ise 29,5 milyar dolar yatırımla 165 milyon tonluk yeni LNG ithalat kapasitesinin devreye alınması bekleniyor. Avrupa, toplam ithalat kapasitesi artışında yüzde 24,2 paya sahip bulunuyor.

Almanya, yaklaşık 43 milyon tonluk yatırım planıyla Avrupa'da ilk sırada yer alıyor.

Küresel LNG ithalat kapasitesindeki artışın kalanının yüzde 14,8'i Güney Asya, yüzde 14,7'si Güney Doğu Asya, yüzde 8,2'si Latin Amerika ve Karayipler, yüzde 1,3'ü Sahra Altı Afrika'da planlanıyor. Avustralya ve Yeni Zelanda ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgeleri de planlanan yatırımlarda yüzde 0,8'er pay alıyor.

Asya'da LNG fiyatları yükseldi

 

LNG pazarında rekabet kızıştı

 

Savaş Avrupa'yı LNG'ye yönlendirdi

 

ABD 2022'de dünyanın en büyük LNG tedarikçisi olacak

 

Avrupa'ya doğalgaz için 'LNG önerisi'

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • zx28 Aralık 2022 20:51

    bir limonda buraya sıkmısın yoksa hasta olur yataga dusersin olurki

  • Mucise Reis ;)22 Aralık 2022 15:21

    Avrupa Rsuay bu alanda gelişmemeli teknolojı arge vb kullanmamalı diyor ve korkuyor. o bakımdan bizlerin bu işe girmesi daha mantıklı olacaktır.TC olarak bu işlere ciddi yatırım, gemicilikte yatay biçimde değişim ve son teknolojı işlemler yapılabilir. dünyada bu tşaımacılıkda çok güzel döviz kazanabiliriz. heryerimiz deniz. ve denizde büyük üstünlüğümüz var. Fransa bu durumu istemiyor Akdeniz benim benden soruluyor diyo. Zaten deniz filolarımız, yeni gemilerimiz deniz altılarımız olduğunda bu taşıma işlerinde akdeniz de dunyada söz sahibi olabiliriz. Bence 3-5-8-10-15 yıllık çalışmalar, düzenlemeler, yatırımlar, pazar arayışları önemli... Enerji öyle böyle lazım. Bazı petrol boru hatları savaşda imha edilebiliyor, kesilebilir. o bakımdan ulusal güvenlik içinde önemli. normal hatların masrafı çok yüksek gemiler bu işlerde ucuz ve kısa sürede randıman sağlıyor. kurulan depolarımız var zaten, bu işe enerjı bakanı arge- teşvik-program yazmalı iş insanları ile