E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaLarry Summers: Yumuşak iniş ihtimali düşük, hisse senetleri risk altında---

Larry Summers: Yumuşak iniş ihtimali düşük, hisse senetleri risk altında

Larry Summers: Yumuşak iniş ihtimali düşük, hisse senetleri risk altında
14 Eylül 2023 - 12:25 borsagundem.com

ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, ABD ekonomisi için ‘yumuşak iniş’ şansının yüzde 33 olduğunu ve bunun da hisse senetlerini risk altına soktuğunu ifade ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de enflasyon verileri sonrası resesyon tartışmaları yeniden alevleniyor. Enflasyondaki yavaş düşüş yatırımcıları kaygılandırırken uzmanlar hisse senetlerinin tehlike altında olduğunu ifade ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, ABD ekonomisi içinde ‘yumuşak iniş’ şansının sadece yüzde 33 olduğunu ve bunun hisse senetleri için risk anlamına geldiğini söylüyor.

Fed faiz oranlarını yeniden artıracak

Bloomberg’den Chris Anstey'nin haberine göre, ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, ABD'nin ekonomik bir gerileme olmadan enflasyonu bastırabileceği konusunda süregiden aşırı iyimserliğe karşı uyarıda bulunuyor ve Fed'in muhtemelen faiz oranlarını daha da artırması gerekeceğini yineliyor.

Summers, “Bu yumuşak inişe ulaşmak için çok dar bir zaman aralığı var ve bu noktada, bunun yüzde 2 enflasyonlu bir ekonomi olduğuna dair hiçbir işaret yok. Fed politikasını belirlerken verilere bağımlı olmakta haklı” şeklinde konuşuyor.

Üç senaryo

Üç senaryonun her birinin eşit ihtimalli olduğunu söyleyen Summers söz konusu senaryoları şu şekilde sıralıyor: “Yumuşak iniş, enflasyonun asla yüzde 3'ün altına inmediği iniş yok ve Fed'in kümülatif faiz artırımlarının ekonomiyi vurduğu sert iniş.”

Harvard Üniversitesi profesörü Summers, “İnsanların zafer ilan ederken, özellikle borsadaki bazı varlıklar konusunda çok dikkatli olmaları gerekiyor. Fiyatlandırmalar mükemmel senaryoya uygun yapılıyor olabilir” diyor.

Faiz oranı vadeli işlemleri, yatırımcıların yıl sonuna kadar başka bir 25 baz puanlık faiz artışını tam olarak fiyatlandırmadığını gösteriyor. 2 yıllık Hazine tahvil getirileri, değişken gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutan çekirdek tüketici fiyat endeksinde tahminlerden daha büyük bir artış olduğunu gösteren verilere rağmen dün itibariyle düştü. Çekirdek TÜFE ise Ağustos ayında bir önceki yıla göre yüzde 4,3 oranında arttı.

Enflasyon düşse de…

Fed'e atıfta bulunan Summers, “Bu noktada en iyi tahminim, enflasyonun biraz güçlü kalacağı ve Fed’in yeniden hareket etmesi gerekeceği yönünde. Birden fazla kez hareket etmek zorunda kalmaları da kesinlikle mümkün” şeklinde konuşuyor.

Eski Hazine Bakanı ayrıca, enflasyon düşerse Fed'in otomatik olarak faiz oranlarını düşürmeye başlaması gerekeceği düşüncesine karşı da uyarıda bulunuyor. Summersi “Bir düşünce ekolü, fiyat artışlarının yavaşlaması halinde bunun daha sıkı bir Fed para politikası anlamına geleceğini, çünkü reel faiz oranlarının daha yüksek olacağını ileri sürüyor. Bunun fazla basit bir iddia olduğunu düşünüyorum” diyor.

Summers, sorunun şu anda enflasyonun büyük ölçüde hizmet sektöründe bir problem haline gelmesi olduğunu ifade ediyor ve ekliyor: “Fiyat artışlarındaki yavaşlama harcamalarda pek fazla daralma etkisi yaratmayacaktır. Dolayısıyla politikanın otomatik olarak kısıtlamaya doğru ilerlediğini gösteren argümanın biraz abartıldığını düşünüyorum. Gelecek hafta yayınlanacak güncellenmiş tahminlerde, Fed politika yapıcılarının gelecek yıl faiz oranlarının düşeceğine dair aşırı sinyal vermemelerini umuyorum.”

Finansal zorluk

Ayrıca Summers, Fed’in genişleyen mali açığın ekonomiye getireceği teşvik edici etkiye yeterince dikkat edilmediğini de yineliyor ve ekliyor: “Fed Başkanı Jerome Powell 2021'deki mali teşvikin ölçeği konusunda olması gerektiği kadar endişeli değildi. Ve onun, içine girdiğimiz mali durum hakkında daha fazla endişe duyduğunu görmeyi tercih ederim.”

Summers ayrıca, Birleşik Otomotiv İşçileri ile otomobil üreticileri arasında tazminat artışı konusunda yapılan görüşmeleri takip etmenin önemli olduğunun altını çiziyor. Summers, “Bu tüm ekonomi için bir nesil öncesine göre daha az baskın bir alan olsa da, bunun hâlâ önemli bir mesele olduğunu düşünüyorum ve bunun daha geniş anlamda bir şablon oluşturabileceğini görüyorum” şeklinde konuşuyor.

ABD'de tahminleri aşan enflasyona Fed nasıl yanıt verecek?

 

Fon yöneticilerine göre Fed'in faiz artırımları sona erdi

 

Forbes: FED faiz indirmeyecek

 

Hisse senetleri için enflasyon raporunun en kötü yanı

 

Enflasyon teğet geçti

 

JPMorgan: Yatırımcılar ‘yumuşak iniş’ten emin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)