E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiLarry Summers: Fed’in faiz artırımları eskisi kadar işlevsel değil---

Larry Summers: Fed’in faiz artırımları eskisi kadar işlevsel değil

Larry Summers: Fed’in faiz artırımları eskisi kadar işlevsel değil
09 Ekim 2023 - 16:36 borsagundem.com

ABD ekonomisini bir reklamdan esinlenerek 'enerji verici tavşan’a benzeten ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, Fed’in faiz artırımlarının işlevselliğini yitirdiğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi Fed’in faiz artırımlarına rağmen dirençli yapısını sürdürüyor. ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers ise bunu, Fed’in faiz artırım politikasının giderek işlevselliğini yitirmesine bağlıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Larry Summers, 'enerji verici tavşan’ı andıran mevcut ABD ekonomisinin son yayınlanan istihdam raporlarının ardından sert iniş riskini artırdığı konusunda uyarıyor.

Sert iniş riski artıyor

Fortune’dan Christopher Anstey'nin haberine göre, eski Hazine Bakanı Lawrence Summers, geçen ay ABD'de istihdamdaki artışın şimdilik ‘harika bir haber’ olduğunu söylüyor ancak bunun aynı zamanda Fed'in faiz artırımlarının eskisi gibi işe yaramadığını ve bunun ekonomi için sert iniş tehlikesini artırdığını kanıtladığını da öne sürüyor.

Summers, ”Bir tür ‘enerji verici tavşan' ekonomimiz var ancak bu, iş gücü piyasasındaki büyümenin hızlanmasıyla birlikte, sert iniş riskinin belki de ‘biraz daha büyük görünmesini’ sağlıyıor" diyor. Summers, yorumlarını, Cuma günü yayınlanan ve ABD'de maaş bordrolarının ekonomistlerin Eylül ayı için beklediğinin neredeyse iki katı arttığını gösteren verilerden sonra yapıyor. Raporda, önceki iki ayda işe alımlarda yapılan yukarı yönlü revizyonların üzerine 336.000’lik yeni iş artışına işaret ediyor. Ancak rapor aynı zamanda ücret artışlarında bir yavaşlamayı da gösteriyor.

Rakamlar iyi olsa da…

Aynı zamanda Harvard Üniversitesi profesörü de olan Summers, “Bunların iyi rakamlar olduğunu kabul etmelisiniz, ancak yumuşak bir iniş garantisi verdiklerini söyleyemem” diyor.

İşe alımlardaki toparlanma, Fed'in on yıllardır en agresif parasal sıkılaştırma kampanyasını yüzde 5 puandan fazla faiz artırımıyla başlatmasından bir buçuk yıl sonra gerçekleşiyor. Summers, ABD ekonomisinin performansının Fed politikasının etkinliğinde bazı temel değişikliklere işaret ettiğinin altını çiziyor.

Larry Summers: Fed gereğinden fazla iyimser

 

Larry Summers: Yumuşak iniş ihtimali düşük, hisse senetleri risk altında

 

Larry Summers: Borç krizinin borsalara maliyeti 6 trilyon dolar

 

Goldman Sachs, ABD ekonomisinde resesyon beklemiyor

 

ABD resesyona giderken yatırımcılar için 5 strateji

 

Wall Street’in hayalindeki senaryo suya mı düştü?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)