E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKuzey Irak'ta endişeli bekleyiş---

Kuzey Irak'ta endişeli bekleyiş

Kuzey Irak'ta endişeli bekleyiş
12 Haziran 2014 - 05:34 borsagundem.com

İŞİD'in Musul'u işgalinin ardından Kuzey Irak'ta da tedirgin bekleyiş başladı. Türk yatırımcılar olayların buraya da sarkmasından endişeli

IŞİD militanlarının Irak’ta yarattğı gerginlik sürerken Genel Energy ve Petoil başta olmak üzere Türk girişimlerinin enerji yatırımları olan Kuzey Irak şimdilik sakin.

Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre 2002’den beri Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren Petoil’in Yönetim Kurulu Başkanı Güntekin Köksal, “Musul-Kerkük’te olanların muhakkak bir tesiri olacak. böyle giderse Kuzey Irak’a da sarkacak” dedi.

Çatışmaların Kuzey’e taşınması halinde piyasalara açılamamasına rağmen Türkiye‘ye sevkine devam edilen Kürt petrolünün durumu da belirsizleşecek. Türkiye, 2017’de Kuzey Irak’tan doğalgaz almayı da planlıyor. Bu gazın İran ve Rus gazından ucuza alınması planlanıyordu. Ancak son gelişmelerin ardından Kuzey Irak’da enerji maliyetleri artabilir.

Güntekin Köksal, “Musul-Kerkük’te olanların muhakkak bir tesiri olacak. böyle giderse Kuzey Irak’a da sarkacak. IŞİD’in arkasından kimin çıkacağına bakmak lazım. Türkiye’nin uzak durması lazım. Türkiye de bundan rahatsız olur. Erdoğan hükümeti her şeyi karıştırdı. Başbakan kendi başbakanlığını, bakan kendi bakanlığını yapsın. İşadamlarına da kızıyorum. Aklımızı başımıza almamız gerekiyor. Biz bir bataklığın içendeyiz” dedi.

TİCARETİMİZ OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR

Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nevaf Kılıç da, “İşadamlarını mutlaka ilgilendiriyor. Kuzey Irak’ta şimdilik olumsuz bir şey yok. Ticaretin olumsuz etkilenmesi mümkün. Ama şu anda Kuzey Irak’a gireceklerini sanmıyorum. Sadece Kuzey Irak’ta 1500 küsür Türk şirketi çalışıyor” diye konuştu.

"İHRACATTA KÜÇÜK BİR AZALMA OLUR"

Eyüp Bartık Gaziantep Ticaret Odası Başkanı

“Bildiğiniz gibi olaylar merkezi hükümete bağlı olan Musul’da cereyan etmekte. Irak, Türkiye için de, Gaziantep için de önemli bir pazar. Ancak Irak’a yaptığımız ihracatın yüzde 60’ından fazlasını merkezi hükümet kontrolünde olmayan Kuzey Irak’a gerçekleştiriyoruz. Zaten bu nedenle biz de oda olarak ticaret ofisimizi Erbil’de açtık. Dolayısıyla ihracatın herhangi bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu düşünmüyorum. İvmede küçük bir azalma olsa dahi ihracat hedeflerimizi etkilemeyecektir. Elbette siyasi ilişkiler açısından hassasiyetle yaklaşılması gereken bir durum. Türkiye bu konuda gerekli hassasiyeti gösterecek adımları atacaktır. GTO Erbil ofisimizin faaliyetleri de devam ediyor herhangi bir etkilenme
sözkonusu değil.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)