E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKuzey Irak petrolü gelecek mi?---

Kuzey Irak petrolü gelecek mi?

Kuzey Irak petrolü gelecek mi?
15 Ocak 2014 - 06:53 borsagundem.com

Kuzey Irak'ın Türkiye'de ihraç ettiği petrolde çıkan sorunları Enerji Bakanı Taner Yıldız açıkladı

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ceyhan’a ulaşan petrolün ay sonunda satışına başlamayı, Şubat’tan itibaren daha çok petrol göndermeyi hedefleyen Kuzey Irak Yönetimi’nin (KRG) belirlediği bu takvimde bir aksama olup olmayacağı sorusu üzerine “Petrol gelirse aktarırız. Bu Iraklı kardeşlerimizin iç problemi” dedi. Bağdat, KRG’yi hükümet bütçesinden alacakları payı kesmekle tehdit ediyor. Konuya yakın bir kaynak, KRG yetkililerinin yakında Bağdat’ı ziyaret edeceğini belirterek, “Petrol ihracatına yönelik Bağdat’ın şartlarına karşılık, Kürtler de karşı bir teklif hazırladı. Bağdat’a ilettiler. Irak’ta yaklaşan genel seçim var. Sünnilerle problem yaşayan Maliki’nin, Kürtleri de karşısına alacağını düşünmüyorum. Bir uzlaşma tahmin ediyorum” diye konuştu.

Hürriyet'in haberine göre, K. Irak petrol ve gazının Türkiye’ye gelmesi sürecinde, uzun süredir devam eden karşılıklı açıklama karışıklığı devam ediyor. Bağdat ve Erbil tarafından farklı mesajlar verilirken, Enerji Bakanı Yıldız “Bu anlaşmanın, sözleşmelerin gecikiyor olmasında şu konjonktürde çok daha farklı gerekçelerin olabileceğini ihtimal dâhilinde bulundurun. Irak, Türkiye’nin en fazla petrol aldığı ülke haline gelmiştir. İlişkilerimizin kötü olduğunu söyleyebilir misiniz” değerlendirmesi yaptı. “Bağdat ne kadar ileri gidebilir” diye sorduğumuz Enerji Analisti Shwan Zulal ise “Bağdat, KRG’ye ayırdığı bütçeyi keseceğine yönelik tehditlerde bulunuyor ama bu kadar ileriye gitmesini pek olası görmüyorum. Bu sıfır toplamlı bir oyun ve aynı kişiler veya taraflar karar verici konumunda olduğu sürece çözüm görmüyorum” dedi.

Bakan Yıldız da, Irak’ın kuzeyinde veya güneyinde petrol çıkartılıp piyasalara sunulacaksa bunun en güvenli yolunun Türkiye olduğunu vurguladı ve “İlerleyen günlerde tarafların bir araya gelmesiyle yaşanacak gelişmeleri takip etmekte fayda var” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)