E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa Kurumsal yatırımcılar Wall Street’ten kaçıyor---

 Kurumsal yatırımcılar Wall Street’ten kaçıyor

  Kurumsal yatırımcılar Wall Street’ten kaçıyor
12 Temmuz 2023 - 13:51 borsagundem.com

Wall Street’te yılın ilk yarısında görülen güçlü boğa piyasası hedge fonu yöneticilerini endişelendiriyor. Milyar dolarları yöneten yatırımcılar ABD borsaları yerine Avrupa borsalarını tercih ediyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki bu yıl teknoloji hisseleri görülen olağanüstü yükselişlerin ardından hedge fonları Wall Street’teki yatırımlarını en az on yılın en düşük seviyesine indirdi. Rallinin geleceğinden endişe duyan kurumsal yatırımcılar Avrupa borsalarına yöneldi.

Financial Times’ın haberine göre Goldman Sachs’in prime aracılık göstergesi verilerin tutulmaya başlandığı 2013 yılından bu yana hedge fonlarının ABD borsalarına en düşük ağırlıkla yatırım yaptığını ortaya koydu. Göstergeye göre Avrupa hisse senetlerine yönelik hedge fonu yatırımları da en yüksek seviyesine ulaştı.

Habere göre, Avustralya merkezli Antipodes Partners’ın Baş Yatırım Sorumlusu Alison Savas, Wall Street’te Nvidia, Apple ve Amazon gibi teknoloji hisseleri liderliğindeki rallinin hisselerin bilanço potansiyeline göre aşırı değerlendiğini belirtiyor.

10 milyar dolarlık barlığı yöneten ve varlıklarının yüzde 30’unu Avrupa’da bulunduran firmanın yatırım direktörü Savas, “ABD teknoloji işletmelerinin çoğunun fiyat kazanç katlarını haklı görmek zor. Nvidia’nın iyi bir işletme olduğuna katılıyoruz. Ancak değer yatırımcıları olarak bu katlar üzerinden çalışmamız zor” dedi.

Savas, “Yanlış fiyatlandırılmış çok uluslu şirketlere yatırım yapıyoruz. Avrupa’daki gibi piyasalarda ABD borsalarındaki şirketlere benzer şirketlerin hisseleri daha ucuza fiyatlanıyor” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre Nasdaq Bileşik Endeksi 2023’ün ilk altı ayında son kırk yılın en iyi ilk yarı performansını ortaya koyarak yüzde 31’in üzerinde yükseldi. Aynı dönemde S&P 500 Endeksi de yüzde 15’lik bir yükseliş yakaladı. Ancak ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonla mücadele edebilmek için politika faizlerini daha fazla artıracağına dair beklentilerin yükselmesi ve Amerikan ekonomisinin faiz artışları nedeniyle yavaşlayacağı öngörülerinin güçlenmesi, bazı para yöneticilerinin bu kısa boğa piyasasının tersine döneceği tahminlerine yol açtı.

Avrupa borsaları ise yılın ilk yarısında Wall Street’in gerisinde kaldı. Bölgeyi kapsayan borsa endeksi STOXX 600 ilk yarıda sadece yüzde 5 yükseldi. İngiltere borsası FTSE 100 ise aynı dönemdeki performansında düşüş gösterdi.

Goldman Analisti Vincent Lin konuyla ilgili açıklamasında, “Hedge fonları ABD hisse senetleri için aşağı yönlü harekete göre pozisyonlanmaya başladı” diyor.

Man FRM’in Yatırım Araştırmaları Başkanı Samantha Rosenstock fonların kazanan ve kaybeden hisseleri tek tek seçerek kâr elde etmeye çalıştığını hatırlattı. Rosenstock yüksek fiyatlı hisse senetlerinin borsalardaki kârların büyük bir kısmını yönlendirdiği ABD pazarında yatırımcıların yeteri kadar fırsat bulamadığının altını çiziyor:

“Long-short yöneticileri bölgedeki şirketler arasında çok fazla dağılım görmüyor. Aksine Avrupa’da ise değerlemeler daha düşük ve bu sebeple daha cazipler.”

Bununla birlikte söz konusu fikrin tam tersini savunan yatırımcılar da mevcut. Örneğin bir piyasa duyarlılığı göstergesi olan alım opsiyonları verileri yatırımcıların AB’deki önde gelen şirketlerini barındıran Euro STOXX 50 Endeksi’ne özellikle ilgi duymadığını gösteriyor.

BNP Paribas Hisse Senetleri ve Türev Ürünleri Avrupa Başkanı Ankit Gheedia, faiz artışlarıyla birlikte değerinin altındaki hisselerin büyüme odaklı hisselerden daha iyi performans göstereceğini ve bu tür hisselerin daha çok Avrupa genelinde bulunduğunu söyledi. Ancak Gheedia, “ABD teknoloji ve Nasdaq hisselerini satmakta oldukça temkinli davranırdım” diyor.

FT haberinde büyük bir Wall Street bankasının ana hizmetlerinden birinde bulunan bir yönetici ABD ekonomisinin yükselen faiz oranlarına rağmen bugüne dek dayanıklı olduğuna işaret etti. İsmi verilmeyen yönetici ABD’ye karşı Avrupa borsalarına yatırım yapanlara karşı uyardı:

“İnsanların büyük çoğunluğu bir resesyon yaşanmasını ve ABD’deki hisse değerlerinin gerçeklikten koptuğunu düşünüyordu. Ancak sonrasında hisse senetleri geçtiğimiz bir ila iki ay içerisinde kabaca yüzde 10 yükseldi.”

Enflasyon FED’in kararını değiştirmeyecek

 

Tarihin en nefret edilen boğa piyasası mı?

 

Borsa yükseliyor, risk primi düşüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)