E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlar haftaya yeni zirvelerle başladı---

Kurlar haftaya yeni zirvelerle başladı

Kurlar haftaya yeni zirvelerle başladı
20 Aralık 2021 - 15:30 borsagundem.com

Döviz kurları, oldukça hareketli olmaya aday haftanın ilk gününde yine yukarı yönlü. Dolar 17,74 seviyesini görürken, Euro/TL 20 seviyesine ulaştı.

Döviz kurları son haftalarda olduğu gibi yükselişlerini sürdürüyor. Dolar/TL, cuma günkü kapanışına göre yüzde 7'nin üzerinde artışla 17,74 seviyesini test ederken Euro/TL de yüzde 7'yi aşan artışla 20 düzeyine çıktı.

Aralık ayı başından bu yana 5 kez doğrudan satış yöntemiyle piyasaya müdahale eden Merkez Bankası, yaklaşık 6 milyar dolarlık satış yaptı. Merkez'in müdahaleleri gün içerisinde kurda düşüş sağlasa da aşağı yönlü hareketler sınırlı kaldı. TCMB'nin bugünkü hareket sonrasında bir aksiyonu şu an için yansımadı.

Faizler ve CDS yükseliyor

Öte yandan Türkiye'nin risk primi de yükselmeye devam ediyor. CDS'ler 596 puan ile 600 puana dayandı. 10 yıllık tahvil faizleri de ilk kez yüzde 23'ün üzerine çıktı. Bugün 23.63 seviyesi görüldü.

Borsada oynaklık arttı

Borsa da yeni hafaya oldukça hareketli başladı. Sabah açılış sonrası yüzde 5 düşüşle 1987 puanı gören BIST 100 Endeksi ardından alımlarla yüzde 2'ye yakın yükseldi ve 2149 seviyesine çıktı. Borsa öğleden sonra dar bantta dalgalı seyrini sürdürüyor.

Bu arada borsada cuma günü yaşanan yüzde 8.5 kaybın ardından, BIST50 Endeksinde bugün geçerli olmak üzere açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının (up-tick rule) uygulanması kararlaştırıldı.

BIST'ten konu ile ilgili yapılan açıklamada, Sermaye Piyasası Kurulunun 11/02/2021 tarih ve 7/211 sayılı kararı uyarınca BIST 50 Endeksinde yer alan paylarda açığa satış işlemi yapılabildiği hatırlatıldı.

Küresel piyasalarda dolar yükselişte

Dolar, bir Fed yetkilisinin salgın hastalık döneminde Mart ayından itibaren ilk faiz artırımının gerçekleşeceğine işaret etmesiyle diğer başlıca para birimleri karşısında Temmuz 2020'den bu yana görülen en yüksek seviyelere yükseldi. Avrupa'da Omicron varyantı yayılmaya devam ederken İngiltere sağlık bakanının Noel tatili öncesinde kısıtlamaların sıkılaşabileceğine açık kapı bırakmasıyla gerileyen sterlinin yanı sıra euro da Hollanda'nın dün yeniden tecrit uygulamaya başlamasıyla sert düşüş kaydetti. Dolar endeksi 96.629 seviyesinin ardından yükselerek geçen ay gördüğü yılın zirve seviyesi olan 96.938'e yaklaştı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Cumartesi günü Omicron kaynaklı vaka sayısının toplu bulaşın görüldüğü bölgelerde bir buçuk-üç gün içerisinde iki katına çıktığını açıkladı, ancak varyantın
neden olduğu hastalıkların ne kadar ağır geçirildiği de dahil olmak üzere yeni varyanta dair
birçok konunun henüz bilinmediğini belirtti.

Cuma günü Fed yetkililerinden Chris Waller, faiz artırımının büyük ihtimalle Fed'in Mart
ayında tahvil alımları programını sonlandırmasından kısa bir süre sonra gerçekleştirileceğini
söyledi.

Yine Cuma günü erken saatlerde ise New York Fed başkanı John Williams CNBC'ye, Fed'in Mart
ayında tahvil alımları programını durdurarak 2022 yılında faiz artırımı gerçekleştirme imkanı
elde edeceğini söylemişti.

Aracı Kurum Değerlendirmeleri

İnfo Yatırım forex bülteninde, "Son dönemlerde TL kanadında yoğun gündem takip ediliyor. Geçtiğimiz hafta TCMB para politikası kurulu toplantısını gerçekleştirdi ve bu toplantısı sonrasında banka politika faizinde 100 baz puanlık faiz indirim yoluna gitti. Karar metninde ise arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar verildiği belirtildi. Diğer yandan geçtiğimiz hafta TCMB beşinci defa piyasalara doğrudan satış yöntemi ile müdahale etti. USDTRY paritesi günbegün tarihi zirvelerini kırarken parite geçtiğimiz hafta da 17 seviyelerini aştı ve haftayı 16.32 seviyelerinde kapattı. Yeni haftaya 16.60 seviyelerinde başlayan paritede yukarı yönlü hareketlenmeler devam etti ve parite 17.50’lerin üzerini görerek tarihi zirvesini yeniledi. Aralık ayının sonlarına yaklaşırken, TL Kasım ayında dolar karşısında yaklaşık olarak yüzde 40’a yakın değer kaybı yaşamıştı. TL’nin yıllık performansına baktığımızda ise dolar karşısında yaklaşık yüzde 50 üzerinde değer kaybı yaşadığı görülüyor. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise piyasalar 17:30’da yurtiçinden gelecek olan Merkezi Hükümet Borç Stoku verisini takip edecek. USDTRY paritesini yeni haftanın ilk işlem gününde teknik olarak incelediğimizde 17.50 ve 17.75 seviyeleri psikolojik direnç noktaları olarak; 16.22 – 15.60 – 14.81 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir." deniliyor.

Şeker Yatırım viop günlük bültende, "Güne yükselişle başlangıç yapan Aralık vade Dolar/TL kontratı günü %5,72 yükselişle 16,733’den kapattı. Kontrat kısa vadede 16,40 üzerinde tutundukça kar satışları yaşansa da alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve yükselişin 17,80’lere kadar devam etmesi beklenmektedir. Kontratın 16,73 altında 16,40’lara kadar geri çekilmesi beklenirken, yükselişin momentum kaybetmesi için bu seviye altında kapanış yapması gerekiyor. Bu seviye altında ilk hedef 15,87 olmak üzere kar satışlarının güçlenmesi beklenir. Teknik göstergelerdeki güçlü pozitif görünüm kar satışları yaşansa da alım fırsatı olacağına ve yükseliş trendinin devam edeceğine işaret ediyor. Kontratın güne güçlü yükselişle başlaması ve gün içinde volatilitenin yükselerek devam etmesi bekleniyor." deniliyor.

GCM Yatırım günlük viop analizi bülteninde, "Güne yükselişle başlangıç yapan Aralık vade Dolar/TL kontratı günü %5,72 yükselişle 16,733’den kapattı. Kontrat kısa vadede 16,40 üzerinde tutundukça kar satışları yaşansa da alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve yükselişin 17,80’lere kadar devam etmesi beklenmektedir. Kontratın 16,73 altında 16,40’lara kadar geri çekilmesi beklenirken, yükselişin momentum kaybetmesi için bu seviye altında kapanış yapması gerekiyor. Bu seviye altında ilk hedef 15,87 olmak üzere kar satışlarının güçlenmesi beklenir. Teknik göstergelerdeki güçlü pozitif görünüm kar satışları yaşansa da alım fırsatı olacağına ve yükseliş trendinin devam edeceğine işaret ediyor. Kontratın güne güçlü yükselişle başlaması ve gün içinde volatilitenin yükselerek devam etmesi bekleniyor." deniliyor.

Borsada sert düşüşün ardından toparlanma çabaları

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (37)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali20 Aralık 2021 19:29

    itibardan taviz verilmez ama Türk Lirasının itibarından taviz verilebilirmiş bunu da öğrenmiş olduk. Ayrıca Dolara takılan yaya kalmaz Türk Lirasına takılan yaya kalırmış bunu da çok acı bir şekilde öğrenmiş olduk. Türk halkına dolarlarınızı bozun diye YATIRIM TAVSİYESİNDE BULUNANLARIN çok kötü oyununa geldik

  • Ali20 Aralık 2021 19:22

    Yıllarca köle gibi çalışıp biriktirdiğimiz 3 kuruşumuzu eritenlerin Allah 1000 türlü belasını versin. 1 kuruş hakkımı dahi helal etmiyorum. kendileri servetlerine servet katarken bizim kıt kanaat kazandığımız birikimlerimizi hiç ettiler. Allah tüm bunların hesabını bunlardan çıkarır inşAllah. AMİN

  • Cello20 Aralık 2021 18:51

    Reis 20 yıllık kazancı 20 günde bitirdi...sözün bittiği yer..diyeceği olan içini döksün.

  • Küçük yatırım ci20 Aralık 2021 18:23

    Bu işin tek çözüm var oda Yolda dolardan 💯 18 vergi almak başka yolu yok Yok Yok

  • Ali20 Aralık 2021 19:25

    adamlar kurun daha da yükselmesini istiyor o yüzden vergi almazlar.

  • Türkoğlutúrk20 Aralık 2021 19:02

    Her birde kurda makas yarat emi.padisahlar suçluyu Osmanlı yıkılırken ama suçu kabul etmezler vezir degistirirlerdi.ha birde Dolmabahçe sarayı nasıl yapildi

  • : )20 Aralık 2021 18:49

    yabancı sitelerde dolar komisyonsuz. btc sisteminde her yerde komisyonsuz. Bilmiyorsun galba. Hem firmaların usd borçları var. bunları ödemek için usd lazım firmalara. firmalar batar usd borçlarını öderken. Yollar köprüler yapıldı devlet borçları usd. bide kdv tahsil edecekler bizden ?

  • Vertikal20 Aralık 2021 17:20

    Ülke batıyor diye sevinen mallara saman verin.

  • Türkoğlutúrk20 Aralık 2021 18:56

    Ülkeyi batıran belli.

  • Ahmet Otzbir Vekili20 Aralık 2021 18:05

    kım batırıyor ? ona soylen saman ver

  • Hepiniz gelin20 Aralık 2021 17:18

    Ülkede ekonomik hiçbir olumsuzluk yokken dolar borsa algısıyla milleti yönlendirecek lerini sanan saman kafalılar var.

  • Türkoğlutúrk20 Aralık 2021 19:05

    Heeee,saman bile ithal.egitim de Sürünüyoruz.hukukta ilk yüzde değiliz düşerken uçtuğumuzu söyleyenler yere inince önce dış gucler

  • Gercekler 20 Aralık 2021 16:34

    Kaynakları tüketilmiş ülkenin sırtına inanılmaz borç ve borç faizleri bindirilmiş, fşnans sistrmin iflah olması zor bu anlayışla. Adam devletin sopasını almış eline kendi peogramını yöntemini beğenneyen bütün kurum kişilere en sert sözler ike tehditlerle saldırıyor. Oysa ülke kaynaklarını sömürüp kısa sürece ülkenin en zengini olanlar da kendi çevreleri, hemde ülkede hiç bir ciddi sanayi veya tarım üretim tesisleri olmadan sadece devletin malı denizden faydalanıp her biri kısa sürede milyarlarca servete ulaştı. . Deniz tükenince devlet gücüyle herkese orantısız saldırıyla denizin neden tükendiğini örtme, başarısız savyrgan sistemini görünmez yapma!

  • Öneri güleni20 Aralık 2021 16:30

    Çok basit formül ahada işte formül; Döviz hesaplarına (bir hafta müsade edilerek bozdurulması için) %100 oranında vergi uygulanır . İşkem tamamlanır. 😉 tabi vergi hangi dövizde ise ona göre uygulanır dolar ise dolar diyetleri ise diğerleri. İşlem sağlaması da tamam 😉 hammadde ithalatı hariçbu formüle devam edilir . Böylelikle FED den habersiz dolar basamaz kimse 😡😉👌 ceryanlı ortamda da döviz alımları yasaklanır . Profesörü olmak lazım gelmez ekoNoMinin di mi ama 😡😉👌

  • İmdat20 Aralık 2021 15:55

    Göz göre göre batıyoruz imdat

  • selim20 Aralık 2021 15:44

    iki hafta önce merkez bankası kasada 128 milyar dolar artık yok kasa boş dedi ama kimse haber yapmadı. ondan sonra doları kimse durduramadı.

  • ASTOR20 Aralık 2021 15:38

    bu neki daha cok zirveler görürüz.

  • İmf 20 Aralık 2021 15:37

    Valla imf bunlardan daha Türk dostu

  • ver20 Aralık 2021 15:27

    Emeği geçenleri...........

  • KERİM20 Aralık 2021 12:26

    HERKES GÖREVİNİ İŞİNİ YAPSA İYİ OLUR DİYECEM ANCAK İTFAİYE YUKARDAN EMİR BEKLİYOR..MİLLET ANCA EMİR ALINCA ÇALIŞIYOR

  • Mucise Reis ;)20 Aralık 2021 11:12

    ya bu saldırıalr ainana varmı ? ahahaha. yahu adam saldıracka olsa petrol ambargoso yapar. Benzim, mazot, bu vergilerle sen ayaktasın. adamalr neden saldırsın ? bedava evleri, arsaları, toprakları , villaları, firmaları alıyor. adam enayimi seni çökersin :D ne güzel sömürüyor. Kapitilasyon neydi ? fransaya ingilize verilen ? şuan bütün para birimleri farklı oranlardan aynını yapıyor. herkes iktisad ile saldırıyorsa, iktisad ile önlem alıp atak yapabilirsin. Öyle mucizevi ilahi bişe bekleme. eksidendi yağmur yağmadı , hoca tutun dua edelim diye... şimdi meteorolojı var... geliş yahu 19 yılda öğrenmedın mı bişi ?

  • EY AKIL!!!20 Aralık 2021 10:24

    Yeter!!! düşün yakamızdan, ülke bu  haldeyken hangi vicdanla rahat uyuyabiliyosunuz?

  • okiman0720 Aralık 2021 10:59

    onların ipindemi ki...sen 128 miyar dolares kaç para yapıyır bi hesapla

  • Bika20 Aralık 2021 10:10

    Kuru inat, Türkiye ekonomisine kamikaze yaptırıyor.

  • osmanlı torunu20 Aralık 2021 09:59

    mecliste menüye baktım bugün, "sovan egmeg"  kalmamış, dana antrikot, kremalı mantar sote, zeytinyağlı enginar var. anlaşılan milletvekilleri erken başlamış sovan egmeg yimeye

  • pala20 Aralık 2021 10:21

    itibardan tasarruf, domuzun yeminden eksiltme olmaz

  • Ahmet Özbir20 Aralık 2021 09:56

    17.25 aşıldı, +18 gösterimi başlıyor

  • okiman0720 Aralık 2021 11:00

    4 bir yandan da talan ediliyor. bulgarlar, gürcüler, iranlılar ve azeriler

  • Mahmut20 Aralık 2021 10:18

    Türkiye'nin itibarı kalmadı

  • okiman0720 Aralık 2021 09:41

    eğleniiiizmiii

  • Türkoğlutúrk20 Aralık 2021 09:40

    Dolmabahçe sarayı hangi para ile hangi tarihte kim tarafından yapıldı.cografya dersini hangi padişah yasakladı.mahalle mektebinibitirme sınavı hangi soru ile yapılıyordu.avrupa rönesans neden nasıl başladı sonucu ne oldu.kolelik kim tarafından yasaklandı.

  • Padişahım çok yaşa20 Aralık 2021 09:38

    Bas gaza Padişahım. Seni kşmse tutamaz.

  • BORSACI20 Aralık 2021 09:31

    ALLAH BU ÜLKEYİ AKIL NOKSANARINDAN KORUSUN BATIYORUZ.

  • Mucise Reis ;)20 Aralık 2021 09:27

    7 düzel değil dünaya devletleri paraları ile saldırıyor. Tl her para  karşısın da eriyor. neden acaba ?... Osmanlı ne güzel nas ile parasını dunyaya hakım kıldı. neden çöktü ? dış güçlerin ekonımık saldırıları ile. hadi bakalım 1 hafta tv lerde tartışın şahane konu buldum :D tarafsız bölge yaşadın iyisin : ))

  • kralll20 Aralık 2021 09:26

    allah bu halkı böyle fakirleştirenleri ve destekcilerinin belasını versin. çoluk çocuklarından çıkarsın acısını. amin

  • ASTOR20 Aralık 2021 15:40

    amin iaşallah.

  • SAIT20 Aralık 2021 12:42

    KIRMIZIYA BASANLAR HERHALDE HALKI FAKİRLEŞTİRENLER