E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel yatırımcılar temettü hisselerine yöneldi---

Küresel yatırımcılar temettü hisselerine yöneldi

Küresel yatırımcılar temettü hisselerine yöneldi
09 Şubat 2022 - 14:48 borsagundem.com

Küresel borsalardaki çalkantılı seyir yatırımcıları güven arayışına sevk etti. Tahvil piyasalarındaki getiri oranlarını hala görece düşük olarak kabul eden yatırımcılar yüksek temettü ödeyen hisselere odaklandı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yıl başında görülen çalkantılı sürecin ardından yatırımcıların genellikle sıkıcı olarak tabir edilen şirketlere yatırımlarını kaydırdı. Yatırımcılar Wall Street endekslerindeki büyüme odaklı teknoloji hisselerinden güçlü temettü ödemeleri yapan bankacılık, enerji şirketleri ve telekomünikasyon şirketleri gibi alanlardaki hisselere yöneldi.

Wall Street Journal’ın haberine göre S&P 500 endeksindeki en fazla temettü veren 80 şirketin hissesinden oluşan S&P 500 Yüksek Getirili Temettü Endeksi Pazartesi gününe kadar temettüler dahil %2,6 oranında yükseldi. S&P 500 Endeksi ise bu süreçte %5,8’lik negatif getiri kaydetti. S&P 500 Endeksi’ndeki temettü ödeyen hisseler Ocak ayında temettü ödemeyen hisselere göre %6,6 oranında daha fazla yükseldi. S&P Dow Jones endekslerinde söz konusu fark son 17 yıldır görülmüyordu.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre ABD’de son 40 yılın en hızlı ivmesiyle yükselen enflasyon ve ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımına ilişkin beklentiler ekonominin dayanıklılığı konusunda soru işaretlerine yol açtı. WSJ haberine göre analistler temettü hisselerinin bu endişeler karşısında güvenli liman olarak görüldüğünü belirtiyor. Yatırımcıların kazananları ve kaybedenleri tercih etmesiyle bir zamanlar yatırımcıların favori tercihi olan yüksek değerlemeli teknoloji hisseleri ise düşük performanslar gösteriyor.

S&P 500 ve Nasdaq endeksleri büyük teknoloji hisseleri değer kaybettikçe on yıldan uzun bir süredir en kötü Ocak aylarını geçirdiler. Endeksler bu yıl sırasıyla %5,1 ve %9,3 düştü. Dow Jones Endeksi ise aynı dönemde %2,4 düşüş gösterdi. Bu arada enerji devi Exxon Mobil ve bölgesel banka People’s United Financial hisseleri çift haneli yükselişler gerçekleştirdi. Her iki hisse de S&P 500 ortalamasının neredeyse üç katı olacak şekilde en az %3,4 temettü verimine sahip.

2,4 milyar dolarlık varlığı yöneten servet yönetimi firması Villere’in Hisse Senedleri ve Sabit Getirili Yatırımlar Strateji Başkanı Sandy Villere bu yıl müşterilerine daha fazla Chevron hissesi aldığını ve aynı zamanda tüketici ürünleri şirketi Newell Brands ve PepsiCo şirketlerine daha fazla yöneldiğini söyledi. Yaklaşık %4,2 temettü getirisi olan Newell bu yıl şu ana kadar %0,6 yükseldi. %2,5'lik bir ödemeye sahip PepsiCo ise %1,1 geriledi. Petrol devi Chevron ise % 3,8 temettü verime sahip; hisseleri %18 arttı.

Villere açıklamasında, “Bu ortamda, piyasadaki türbülansı ezecek olan temettü odaklı şirketlerden bazıları, saklanmak için iyi bir yer olacaktır” dedi.

Refinitiv Lipper'ın verilerine göre, yatırımcılar Ocak ayında temettü ödeyen hisse senetleri satın alan fonlara 7,5 milyar dolar yatırdı. Araştırma şirketinin verilerine göre 2 Şubat'ta sona eren hafta boyunca söz konusu fonlara 2 milyar dolardan fazla giriş oldu.

Federated Hermes'in Çoklu Varlıklar Çözüm Başkanı Steve Chiavarone, temettü ödeyen birkaç şirketin fiyatlandırma gücüne sahip ve ucuz olduğunu, aynı zamanda da yüklü ödemeler sunduğunu söyledi. Fon şirketinin Stratejik Değer Hisseleri Temettü Fonu bu yıl %5,3 oranında yükseliş gösterdi.

880 milyon dolarlık varlığı yöneten Wealth Alliance’ın Başkanı ve Genel Müdürü Eric Diton, “Bir rotasyon bekliyorduk ve bu rotasyon şu anda gerçekleşiyor” diyerek yatırımlarının %14’ünü temettü odaklı stratejilere yönlendirdiğine dikkat çekti.

Temettü hisselerinin cazipliği kısmen tahvil piyasalarındaki getiri oranlarından kaynaklanıyor. Zira yatırımcılar genellikle tahvil getirileri hisse senetlerinin temettü getirilerinden daha düşük olduğunda tahvilleri hisse senetlerine alternatif olarak görmezler. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri Salı günü %1,96 seviyesinden işlem gördü. Bu oran Pazartesi günü itibariyle S&P 500 Endeksi’ndeki %1,3 ortalama temettü verimlerinden daha yüksek. Bununla birlikte, enflasyona göre ayarlı reel tahvil getirileri (TIPS) ise eksi %0,5 civarında kalıyor. Bu da Hisse senetlerini birçok yatırımcı için daha cazip bir seçenek haline getiriyor.

Yatırımcılar, kötüleşen ekonomik koşullar nedeniyle temettü ödemelerinin kesilmesi durumunda bu hisselere olan ilgisini kaybedebilir. 2020 yılındaki yüksek volatiliteli piyasa ortamında S&P 500 endeksindeki 298 temettü ödemesi başlattı veya artırdı bununla birlikte 69 hisse temettü ödemelerini durdurdu veya iptal etti. Hisselerin temettü ödemeleri o zamandan beridir yükseliş gösteriyor.

Temettü yatırımcılarının geleneksel en çok tercih ettiği hisselerden birisi de telekom devi AT&T’nin hisseleridir. Ancak şirket Warnermedia ile birleşmesi sonrasında temettü ödemelerini yaklaşık yarısına kadar düşüreceğini açıkladı. Şirketin hisseleri de %6,1 oranında düştü.

Varlık yönetimi şirketi Toews Asset Management’ın CEO’su ve Ortak Portföy Yöneticisi Philip Toews, “Yatırımcıların düşebilecek bir piyasa ortamına ilişkin acil durum hamleleri yapması gerekiyor. Yatırımlarınızı kayıplardan korumanın bir yolu da temettü hisselerine odaklı yatırımlara sahip olmaktır” dedi.

Ekonomik koşullarla ilgili endişelerini dile getiren Toews'i şu sıralar savunmacı yatırımlara odaklanıyor. Borsa uzmanının yatırım firmasındaki portföyünün %90’lık kısmı hisse senedi ve tahvil yatırımlarından nakde döndü. Toews geri kalan %10’luk yatırımlarını temettü ödeyen düşük volatiliteli hisselere yönelttiğini söyledi.

Federated Hermes’ten Chiavarone yatırımcıların temettü hisseleri tercihini, “2022'nin hikayesi sıkıcı olanların intikamıdır” olarak özetledi.

Cisco hem temettüsüyle, hem bilançosuyla ön plana çıkıyor

 

Popülizm borsalardaki etkinliğini kaybediyor

 

Altın yatırımcıları ABD enflasyon verisine odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)