E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar Powell’la karıştı---

Küresel piyasalar Powell’la karıştı

Küresel piyasalar Powell’la karıştı
28 Ağustos 2023 - 13:05 borsagundem.com

Powell’ın cuma günkü Jackson Hole konuşmasının ardından faiz indirimi beklentileri rafa kalktı. Piyasalar Powell’ın %2 hedefine ulaşmak için gerekirse faiz artıracağı açıklamasını değerlendiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Hazinesi tahvil getirileri ve dolar ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları sonrası küresel piyasalarda yükselişe geçti. FED Başkanı’nın açıklamalarında yeni bir faiz artışı ihtimalinin vurgulanması ve enflasyonun kontrol altına alınması için sıkı para politikasının korunacağının bildirilmesi piyasalardaki son gelişmelerin en önemli sebebiydi.

Powell cuma günü Jackson Hole’da yaptığı açıklamalarda Amerikan enflasyonunun hâlâ “çok yüksek” olduğuna işaret etti. FED Başkanı merkez bankasının enflasyonu %2 hedefine indirebilmek için faizleri yüksek seviyede tutmanın veya yeni bir faiz artışı gerçekleştirmenin gerekli olabileceğini belirtti.

Yatırımcılarsa FED’in eylül ayı toplantısında faizlerin 22 yılın en yüksek seviyesinde sabit tutulmasını bekliyor. Ancak Powell’ın açıklamaları sonrasında vadeli piyasalarda FED’in politika faizlerini Haizran 2024’e kadar indirmeye başlayacağına dair beklentiler sert bir biçimde baskılandı.

Geçtiğimiz hafta 16 yılın en yüksek seviyesine yükselen uzun vadeli Amerikan devlet tahvilindeki satışlar yeni haftada da etkilerini hissettiriyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %4,225 seviyesinde işlem görüyor. 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %5,072’den değerleniyor. Tahvil faizlerindeki yükseliş tahvil piyasasındaki satış dalgasını vurgular nitelikte. Zira tahvil piyasalarında getirilerle fiyatlar ters orantılı hareket eder.

Wall Street borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi cuma günü %0,7 düşse de haftayı %8’lik yükselişle tamamladı. Teknoloji odaklı Nasdaq Bileşik Endeksi de aynı şekilde cuma günü %0,9 düşse de haftalık bazda %2,3 yükseldi. Haftalık yükselişler iki endekste de üç haftadır görülen düşüş serisini sona erdirdi.

Yüksek faiz beklentilerine göre genellikle yükseliş ivmesi gösteren dolar Powell’ın açıklamaları sonrasında rakibi para birimlerine karşı %0,2 değer kazanmış ve 31 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyesine tırmanmıştı. ICE Dolar Endeksi yeni günde de %0,07 yükseliyor.

Financial Times’ın haberine göre yatırım firması Franklin Templeton’ın Baş Yatırım Sorumlusu Wylie Tollette, “Powell enflasyonun yüzde 2’lere ve nihayetinde de yüzde 2’ye inmesini hedefledikleri konusunda oldukça tutarlı davrandı. Henüz açık bir şekilde bu noktada olmadığımızı çok net bir biçimde ifade etti” açıklamasında bulundu.

Yakın zamana kadar piyasa katılımcılarının büyük çoğunluğu FED’in politika faiz artışlarını bitirdiğine inanıyordu. FED’in politika faizleri yüzde 5,25-5,5 aralığında bulunsa da son ekonomik veriler istihdam piyasasının sıkı kalmaya devam ettiğini ve tüketici harcamalarının hâlâ güçlü olduğunu gösteriyor.

FT haberinde Morgan Stanley Yatırım Yönetimi Geniş Çaplı Sabit Gelir Piyasaları Eş Başkanı Vishal Khanduja sağlam ekonomik verilerin yavaşlama eğilimi göstereceğine zira tüketiciler ve iş verenler üzerlerinde yüksek borçlanma maliyetlerinin baskılarını hissedeceğini söyledi.

Khanduja, “Tüketiciler acıyı kesinlikle hissetmeye başladı. İzlediğimiz bazı tüketici grupları halihazırda Kovid öncesi borçluluk seviyelerine geri dönüyor” açıklamasında bulundu. Borsa uzmanına göre bu tüketicilerin pandemi sıralarında sağladığı hükümet destekleri ve artan tasarruf oranları yavaşlamaya başladı.

Khanduja, “Bana kalırsa önümüzdeki altı ayda Amerikan ekonomisi verilerinde aşağı yönlü sürprizler görmeye başlayabilirsiniz” dedi.

 

Jackson Hole sonrası piyasaları zorlu bir hafta bekliyor

 

Piyasalarda Powell iyimserliği

 

Powell’ın konuşması gerçek bir sürpriz yaratmadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ28 Ağustos 2023 15:21

    Bizi alakadar etmez.Bizim Z kuşağı yatırımcımız var.Hepsi profesyonel ve kültürlü, paralı.