E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel para yöneticileri nakde kaçıyor---

Küresel para yöneticileri nakde kaçıyor

Küresel para yöneticileri nakde kaçıyor
16 Şubat 2022 - 16:34 borsagundem.com

Enflasyon endişeleri ve küresel merkez bankalarının kur artışları ile ilgili beklentiler yatırımcıları nakit biriktirmeye yöneltiyor. Yatırımcılar piyasa dalgalanmalarından korunmak için düşük getirili para piyasası fonlarını tercih ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda türbülanslara hazırlanmak isteyen para yöneticileri nakit biriktirmeye başladı.
Bank of America’nın fon yöneticileriyle yaptığı bir anket ortalama nakit varlıklarının Ocak ayındaki %5’ten bu ay %5,3’e yükseldiğini gösterdi. Ankete katılan yatırımcıların yönetimi altında olan toplam varlıkları 1 trilyon doları buluyor. Salı günü yayınlanan raporda, bu oranın Mayıs 2020'deki korona virüs krizinin ilk günlerinden bu yana en yüksek seviye olduğu görüldü.

Financial Times’ın haberine göre nakde geçiş birçok önde gelen varlık sınıfının yeni yıla çalkantılı bir başlangıç yapmasının ardından gerçekleşti. Dünya çapındaki hisse senetleri endekslerini izleyen MSCI Dünya Endeksi 2022 yılının başından bu yana neredeyse %6 oranında düştü. Devlet ve şirket tahvillerini izleyen Bloomberg Multiverse Endeksi ise aynı dönemde %3,5 oranında düşüş gösterdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yatırımcı duyarlılığındaki bu değişimin en önemli sebebi merkez bankalarından beklenen kur artışları oldu. Yükselen enflasyonu kontrol altına almak isteyen dünyanın en büyük merkez bankaları sıkı para politikalarına geçeceklerinin sinyallerini verdi. Bazı yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) fiyatlardaki yoğun artışların dizginlenmesi için daha ani davranması gerekebileceğinden endişe ediyor. FED’in yapacağı aşırı bir hamle ABD’deki ekonomik toparlanmanın yönünü değiştirebilir ve riskli varlıkları zorlu bir konuma getirebilir.

Goldman Sachs analistleri konuyla ilgili paylaştıkları piyasa notunda, “2022'nin başlangıcı, gelişmiş piyasaların büyük merkez bankalarında benzeri görülmemiş bir şahin duruşunun hakimiyetindeydi” ifadelerine yer verdi. Wall Street bankası müşterilerine portföylerinde daha fazla nakit tutmalarını ve şirket tahvillerini düşürmelerini tavsiye etti.

Goldman, piyasalara ilişkin görüşlerinin "daha zorlayıcı bir ekonomik büyüme ve enflasyon karışımını” ve aynı zamanda “nakdin kendi başına daha rekabetçi bir varlık sınıfı haline gelmesini" yansıttığını söyledi.

Yatırımcılar şu sıralarda, genellikle olağanüstü derecede düşük riskli, kısa vadeli varlıklara sahip bir piyasa aracı olan ABD para piyasası fonlarında sakladıkları nakitten neredeyse hiç getiri elde edemiyorlar. Ancak borsa araştırması şirketi Crane Data'ya göre bu ürünler, FED'in korona virüs krizine yanıt olarak faiz oranlarını düşürmesinden önce, 2019'da yüzde 2'nin üzerinde getiri sağladı.

Ancak para piyasası fonlarındaki salgın öncesi sağlanan getiri bile ABD'deki enflasyon oranından çok daha düşük seviyede. ABD Ticaret Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta paylaştığı verilere göre ülkede Ocak ayı enflasyonu yüzde 7,5'e ulaştı. Yine de yatırımcılar bu araçları tutarak diğer varlıklardaki karmaşadan kaçınmayı talep ediyor.

Londra merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Kuros Associates’in Kurucusu Tancredi Cordero, son dönemde birçok fon yöneticisinin piyasa hareketlerinden şiddetli bir şekilde yaralandığını belirtiyor. Cordero Facebook’un çatı şirketi Meta gibi ‘yatırımcıların sevgilisi’ isimlerde görülen hayal kırıklıklarının ardından FED’in kritik Mart toplantısı öncesinde nakde döndüklerini söyledi.

Borsa uzmanı aynı zamanda bu rotasyonun kısa vadeli olabileceğini de sözlerine ekledi. Cordero, “Faiz oranlarının yönünü daha iyi anladığımızda bu deste yeniden karışacaktır” ifadelerine yer verdi. Borsa uzmanı yatırımcıların ellerinde olan bu nakit gücünü düşük fiyatlı görülen hisseleri kapmak için harcamaya teşvik edileceklerini öngörüyor.

Faiz artışları kripto paraları nasıl etkiler?

 

Borsa yatırımcılarının en büyük 5 hatası

 

Borsa yatırımcıları için resesyonlar fırsat mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)