E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel ölçüde borsalar faiz tehdidiyle karşı karşıya---

Küresel ölçüde borsalar faiz tehdidiyle karşı karşıya

Küresel ölçüde borsalar faiz tehdidiyle karşı karşıya
18 Ağustos 2023 - 10:08 borsagundem.com

Phillip Capital: Ay başından beri S&P 500 endeksi %5’e yakın değer kaybederken altının ons fiyatı mart ayından beri ilk defa 1.900 doların altına sarktı.

ABD 10 yıllık faizleri %4,20 üzerine yerleşmiş durumda. Faizlerdeki bu yüksek seyir başta ABD hisse endeksleri ve değerli metaller olmak üzere tüm riskli varlıklar için risk oluşturmaya devam ediyor. Nitekim ay başından beri S&P 500 endeksi %5’e yakın değer kaybederken altının ons fiyatı mart ayından beri ilk defa 1.900 doların altına sarktı. Geçen haftanın ikinci yarısında ABD’de açıklanan TÜFE aylık bazda %0,2 oranında artış kaydetti ve yıllık TÜFE %3,0’dan %3,2 seviyesine yükseldi. Manşet enflasyon aylık bazda beklentilere paralel açıklanırken, yıllık bazda %3,3 olan piyasa beklentisinin hafif altında kaldı. Çekirdek TÜFE genel beklentilerle uyumlu olarak aylık bazda %0,2 artış kaydetti ve yıllık bazda %4,8’den %4,7 seviyesine geriledi. Yıllık TÜFE’nin beklentilerin hafif altında gerçekleşmesi ve çekirdek enflasyonda devam eden ılımlaşma eğilimi Fed’in ekonomiyi resesyona sokmadan enflasyonu dizginlemeyi başarabileceğine dair iyimserliği arttırdı. Bu veriye karşın ABD tahvil faizlerindeki yükseliş tedirginlik oluşturmaya devam ediyor. Geçen hafta bir ara %3,95’e kadar gerileyen ABD 10 yıllıkları bu hafta %4,20’nin de üzerine çıktı. 10 yıllıklarda yeniden %4 altına düşüş olmadığı sürece hisse senetleri ve değerli metaller başta olmak üzere riskli varlıklar için tehlike oluşmaya devam ediyor. Bu nedenle küresel ölçüde başlayabilecek bir riskli varlıklardan kaçışa karşı hazır olmak gerekiyor.

İçeride ise kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen açıklamalar takip edildi. Kredi derecelendirme kuruluşları uzun yıllardır Türkiye’nin ve dolayısıyla Türk şirketlerinin notlarında sürekli olarak aşağı yönlü güncellemeler gerçekleştiriyorlardı. Düşen kredi notları yabancı yatırımcının Türkiye’ye ve Türk şirketlerine bakış açısını olumsuz etkiliyor zaman zaman ortaya çıkan fırsatları değerlendirme konusunda da isteksiz kalıyorlardı. Bu bakış açısının temel sebebi ülkede uygulamaya geçen ekonomi politikalarını anlamakta zorlanmalarıydı. Seçimlerden sonra ekonomi yönetiminde ve ekonomi politikalarında yapılan değişiklikler onların da aşina olduğu, sonuçlarını öngörebildikleri bir hal almaya başlayınca Türkiye’ye yönelik bakış açısı da değişmeye başladı. Bunun ilk etkilerini düşen CDS primlerinde gördük. İyileşmenin devam etmesi kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye’ye bakış açısını etkilemeye başladı. Kredi notu ve görünümünde devam eden sürekli düşüş trendin terse dönmeye başlaması yabancı yatırımcının da buradaki hikaye değişimini fark etmeleri açısından pozitif olacaktır. Günlük fiyatlamalar üzerindeki etkisi sınırlı kalsa da yabancının orta vadeli bakış açısını pozitife döndürmesi açısından olumlu bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz

BIST 100’de teknik olarak takip ettiğimiz en önemli seviye olan son yükselen trend bu haftayı 7.480 civarından tamamlıyor. Bu hafta bu trendin altında olacak bir kapanış son yükselişin ivme kaybetmesine ve teknik satış baskısının şiddetlenmesine neden olabilir. Buna karşın bu seviye üzerinde kalındığı sürece mevcut pozisyonların korunabileceğini düşünüyoruz. Ancak yeni alım yani bu seviyelerden yeni maliyet oluşturmanın da artık oldukça riskli bir hal aldığını değerlendiriyoruz. Bu nedenle sadece mevcutta pozisyonu olanlar için bir kar stopu belirleyerek pozisyonlarını devam ettirmelerini tavsiye ediyoruz. Stop seviyesi olarak da bahsettiğimiz bu son yükselen trendi takip ediyoruz.

PhillipCapital’de hesap açarak Üzeyir Doğan yönetimindeki size özel atanan uzman danışmalarımızdan destek almak isterseniz linkteki formu doldurun sizi arayalım. https://t.co/7ic5QPa8IQ

Endekste teknik kırılım nerede başlar?

Küresel hisse piyasaları ABD faizleri tehdidiyle karşı karşıya

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)