E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda aşı rallisi momentum kaybetti---

Küresel borsalarda aşı rallisi momentum kaybetti

Küresel borsalarda aşı rallisi momentum kaybetti
08 Aralık 2020 - 12:48 borsagundem.com

Aşı haberleriyle birlikte yükselişe geçen küresel borsalar bir süredir rekor seviyelerde dolaşıyordu. Ancak pazartesi günü Avrupa ve ABD borsalarında ralliden geri dönüş sinyalleri ortaya çıkmaya başladı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz haftalarda küresel hisse senetlerini rekor seviyelere ulaştıran ralli pazartesi günü momentum kaybetti.

Çok sayıda potansiyel Kovid-19 aşısına ilişkin iyimserlik ve büyük petrol üreticileri arasında yapılan petrol tedarik anlaşması, geçen hafta borsaların yeni zirvelere yükselmesine yardımcı olmuştu. Ancak hem ABD’de hem de Avrupa’da endeksler pazartesi günü düşüş gösterdi. Pazartesi günü S&P 500 %0,2, Avrupa endeksi STOXX 600 %0,3 oranında aşağı yönlü hareket etti.

Düşüşlerdeki en belirgin sektörler finans ve enerji hisseleri dahil olmak üzere piyasanın ekonomik açıdan hassas olan bölümlerinde gerçekleşti.

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

Financial Times’ın haberine göre yatırım danışmanlığı firması Principal Global Investors’ın Baş Stratejisti Seema Shah, aşı dağıtımının lojistiğini büyük bir risk olarak tanımlayarak küresel borsaların "aşıyla ilgili hala çok fazla belirsizlik olduğu için biraz nefes aldığını" söyledi.

Seema Shah, daha dik bir toparlanma yerine "Aralık ayında ve ocak ayına kadar daha yavaş bir ralli" beklediğini söyledi.

Merkez bankacılarının bankası olarak da bilinen Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), politika belirleyiciler arasındaki artan endişenin bir işareti olarak pazartesi günü yaptığı açıklamada, yüksek değerlemelerle sürekli belirsiz ekonomik koşullar arasındaki "boşluk" konusunda uyardı.

BIS’in Para ve Ekonomi Birimi Başkanı Claudio Borio, “Piyasalar aşıyla ilgili haberlere yanıt olarak doğru yönde hareket ederken, aşırı değerlenmelerle ilgili soru işaretlerinin zaten mevcut olduğu salgından önceki seviyelerinin üzerinde veya yakınında seyrediyorlar” ifadelerine yer verdi.

Bu ayın başlarında S&P 500’ün döngüsel ayarlanmış fiyat-kazanç oranları dot-com balonunun dışındaki herhangi bir zamandan daha yüksek seviyeyi gösteriyordu.

Yatırımcılar yükselen hisse fiyatlarından endişeli

Petrol cuma günü dokuz ayın zirvesine ulaştıktan sonra pazartesi günü düşüş gösterdi. Brent petrol %1 değer kaybederek varil başına 48,60 dolardan fiyatlandı. ABD petrolleri de aynı oranda değer kaybederek varil başına 45,65 dolardan alıcı buldu.

ABD Kongre üyelerinin arasında yıl sonundan önce yeni bir mali teşvik anlaşmasının geçirilebileceği yönündeki umutların artması üzerine yatırımcılar bu hafta yapılacak müzakereleri yakından izleyecekler.

Cuma günü ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı işsizlik verileri üzerine ABD bankası
Brown Brothers Harriman'in (BBH) Küresel Para Birimi Stratejisi Başkanı Win Thin, kasım ayında ABD’de beklenenden daha zayıf gelen istihdam rakamlarının "büyük olasılıkla ABD Kongresi için aciliyet duygusunu artırdığını" söyledi.
Borsa uzmanı 500 milyar dolardan 900 milyar dolara kadar olan bir "uzlaşma paketinin" pek çok kişinin gerekli olduğunu düşündüğü miktardan daha az olacağı görüşünü paylaşarak, ancak "yıl sonundan önce hiçbir şey olmamasından daha iyi olduğunu" da sözlerine ekledi.

Bazı üst düzey Demokratlar geçen hafta, giderek kötüleşen salgın karşısında uzlaşma sağlamak amacıyla iki partili bir senatör grubunun 908 milyar dolarlık teşvik önerisine destek verdi. Cumhuriyetçi Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell tasarıya destek verilmesinden itibaren bir anlaşmanın "ulaşılabilir" olduğunu belirtiyor.

BIS'nin üç aylık raporunda ayrıca, "Kovid-19 krizi yaşanırken, reel ekonomiye borç vermenin sürdürülmesi için sürekli izleme ve gerekirse destek sağlanmasının kritik önem taşıdığı" da belirtiliyor.

2021’de borsaların en büyük riski enflasyon

 

Goldman Sachs hisse öneri listesini değiştirdi

 

Borsa İstanbul'da yükseliş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)