E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda 3 yılın rekoru---

Küresel borsalarda 3 yılın rekoru

Küresel borsalarda 3 yılın rekoru
01 Aralık 2023 - 11:14 borsagundem.com

Merkez bankalarının faiz indirimlerinin yaklaştığı beklentisiyle boğalar yeniden piyasalara hakim oldu. Küresel borsalar Kovid-19 aşısının bulunmasından bu yana en yüksek aylık performansını gösterdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel hisse senetleri kasım ayında son üç yılın en yüksek performansını gösterdi. Yatırımcılar ABD Merkez Bankası (FED) ve diğer büyük merkez bankalarının enflasyonla olan mücadelelerini kazanmaya yaklaştığı beklentisiyle riskli varlıklara hücum ediyor.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, geride bıraktığımız ay boyunca yüzde 9 yükselerek Kasım 2020'den bu yana en sert yükselişini gerçekleştirdi. Üç yıl öncesinde kaydedilen yükselişin sebebi ise Kovid-19 aşısının geliştirilmesi yarışına dair olumlu gelişmelerin yaşanmasıydı.

ABD’de Wall Street’in gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ay boyunca sırasıyla %8,9 ve %10,7 yükseldi ve Temmuz 2022’den bu yana en iyi aylık performansını gösterdi.

Borsalardaki yükselişler ABD ve Euro Bölgesi’ndeki faiz oranlarının zirveye ulaştığı ve gelecek yılın ilk yarısından itibaren faiz indirimlerinin başlayacağı beklentisiyle birlikte geldi.

Kasım ayı Euro Bölgesi enflasyonu tahminlerin oldukça altında kaldı ve Temmuz 2021’den bu yana en yavaş hızda artarak %2,4’e geriledi. Ekonomik göstergeler boğalara daha da fazla cesaret verdi Avrupa’nın gösterge endeksi Euro STOXX 600 perşembe günü %0,5 yükseldi.

Financial Times’ın haberine göre yatırım firması Apollo’nun Baş Ekonomisti Torsten Slok, “Piyasalar artık enflasyonun bir sorun olmadığı fikrine kilitlendi. Eğer enflasyon artık bir sorun değilse FED de bir sorun değil. Eğer FED bir sorun değilse riskli varlıklar daha iyi performans göstermeli. Asıl sorun bu düşünce zincirinin doğru olup olmadığı” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED, geçen yılın başından bu yana enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirmek için mücadele ediyor. Tarihin en agresif faiz artışı kampanyalarından birini gerçekleştiren FED’in sıkılaştırma politikaları geçen yıl borsalardaki sancılı ayı piyasasının en önemli sebebiydi.

FT haberine göre Franklin Templeton’ın Baş Yatırım Sorumlusu Wylie Tollette riskli varlıkların üzerinde uzun bir süredir “kara bulutlar” dolaştığını söylüyor. Zira yükselen faiz oranları son dönemde hisse senetlerine yönelik ciddi baskı oluşturuyordu. Faiz getirilerinin artmasıyla yatırımcılar şirketlerin gelecek bilançolarına güvenmek yerine devlet tahvilleri gibi daha güvenli varlıkları tercih ediyordu. Yükselen faizler ayrıca riskli şirket tahvillerinin maliyetini ve şirketlerin temerrüt riskini de artırıyordu.

Tollette şimdiyse kendileri dahil olmak üzere birçok piyasa katılımcısının FED’in işinin bittiğine inandığını söyledi. Borsa uzmanı FED’in ekonomiyi acı verici bir resesyona düşürmeden enflasyonu kontrol altına almakta başarılı olduğunu düşünüyor.

Bu hafta, FED’in en şahin üyelerinden biri olan Christopher Waller, para politikasının doğru yerde olduğundan "giderek daha fazla emin olduğunu" ve enflasyon düşmeye devam ederse, "enflasyon daha düşük olduğu için politika faizini düşürmeye" başlayabileceklerini söyledi. Vadeli işlem piyasaları, mayıs ayına kadar ilk çeyrek puanlık faiz indiriminin gerçekleşebileceğini fiyatlıyor.

Yatırımcıların bu öngörüsü, genel ekonomik faaliyet sağlam kalsa bile, fiyat artışlarının yavaşladığını ve istihdam piyasasının soğuduğunu gösteren son ekonomik verileri yansıtıyor.

T Rowe Price'ın Çoklu Varlık Stratejisti Tim Murray'e göre bu kombinasyon "Goldilocks tipi bir ortam" resmini çiziyor. Murray, "Bir resesyon yaşamıyoruz, ancak enflasyonun geri dönüşünü durdurmak için FED’in frene basması gerekecek kadar hızlı bir ekonomik toparlanma da görmüyoruz" dedi.

Borsalarda yeniden ortaya çıkan risk iştahı kurumsal tahvil piyasalarına da yansıyor. EPFR verilerine göre kasım ayında kurumsal tahvil fonlarına yaklaşık 17 milyar dolar aktı. Bu rakam Temmuz 2020’den bu yana kurumsal tahvil piyasasına en keskin aylık nakit girişini ifade ediyor.

Söz konusu talep en riskli şirketler için borçlanma maliyetlerini düşürdü. ICE BofA Endeksi’ne göre çürük tahvillerin ortalama getirisi ekim sonunda %9,5 seviyesinden perşembe günü itibariyle %8,56’ya geriledi ve Temmuz 2022’den bu yana en büyük aylık düşüşü kaydetti.

Wall Street’in korku endeksi olarak bilinen VIX Volatilite Endeksi ise pandemi öncesindeki en düşük seviyesine yakın seyrediyor. Bu da yatırımcıların piyasalara dair iyimserliğini gösteriyor.

Avrupa’da yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek yılın başlarından itibaren faiz indirimine başlayacağını tahmin ediyor. Ancak yetkililer yine de zafer ilan etme konusunda temkinli davranıyor ve enflasyonun önümüzdeki aylarda bir miktar yükselebileceği konusunda uyarıyor.

S&P 500 Endeksi geçen yılın başında ulaştığı tüm zamanların en yüksek kapanış seviyesinden sadece %5 uzakta. Birçok analist ve yatırımcı 2024’te bu seviyenin kırılacağını tahmin ediyor.

Bununla birlikte piyasalardaki bazı önemli isimler rallinin fazla ileri gittiğinden endişe duyuyor. Vanguard ve Robeco gibi büyük varlık yöneticileri son dönemde hisse değerlemelerinin fazla gerildiği konusunda uyardı.

Analistler, gelecek yıl yüzde 10'dan fazla kurumsal bilanço büyümesi bekliyorlar, ancak beklenenden daha zayıf ekonomik büyüme, bilançoları vurabilir ve hisse senedi değerlemelerini düşürebilir. Aynı zamanda, Apollo'dan Slok, tahmin edilenden daha güçlü ekonomik verilerin, FED’in faizleri daha uzun süre daha yüksek tutması gerekeceğine dair korkuları canlandırabileceğini mevcut ralliye bir çelme takabileceği konusunda uyardı.

Slok, “Piyasanın bu denli yükselmesi için henüz erken. Kesinlikle henüz kritik safhayı aşmış değiliz” dedi.

Gözler Powell'a çevrildi

 

S&P 500'den ikinci en iyi kasım ayı

 

Fed yetkilisinden faiz mesajı: Faizler çok iyi yerde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)