E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKüresel askeri harcamalar rekor kırdı---

Küresel askeri harcamalar rekor kırdı

Küresel askeri harcamalar rekor kırdı
24 Nisan 2023 - 09:50 borsagundem.com

Küresel askeri harcamalar, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın etkisiyle 2022'de 2,24 trilyon dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Merkezi Stokholm'de bulunan bağımsız araştırma kuruluşu Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre, küresel askeri harcamalar, geçen yıl rekor seviyeye ulaşmasına karşın enflasyon nedeniyle yavaşlama gösterdi.

Küresel askeri harcamaların 2,24 trilyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğü 2022'deki artışta, Avrupa'da askeri harcamalardaki yüzde 13'lük keskin büyüme etkili oldu.

Avrupa'nın 345 milyar dolarlık askeri harcamaları ilk kez, 1989'da soğuk savaşın bittiği dönemdeki harcamayı geçti. Avrupa'da Finlandiya'nın askeri harcamaları yüzde 36, Litvanya'nın yüzde 27, İsveç'in yüzde 12 ve Polonya'nın yüzde 11 arttı.

Rusya'nın askeri harcamaları 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 9,2 artışla 86,4 milyar dolar oldu. Bu rakam, Rusya'nın GSYH'sinin yüzde 4,1'ini oluşturdu.

Ukrayna'nın askeri harcamaları, 44 milyar dolarla SIPRI kayıtlarındaki en yüksek yıllık harcama olarak hesaplandı ve yüzde 640 artış gösterdi. Ukrayna ekonomisinin savaş nedeniyle aldığı hasar sonucu bu miktar, ülkenin 2022'deki GSYH'sinin yüzde 34'ünü oluşturdu.

ABD, dünyanın en büyük askeri harcama yapan ülkesi

ABD'nin askeri harcamaları ise geçen yıl artan enflasyona rağmen yüzde 0,7 artışla 877 milyar dolar oldu. Küresel askeri harcamanın yüzde 39'unu oluşturan ABD, bu kapsamda ilk sırada yer aldı.

ABD'nin 2022'de askeri harcamalarındaki artışta Ukrayna'ya sağladığı 19,9 milyar dolarlık finansal askeri destek de etkili oldu.

Asya bölgesinde Çin ve Japonya askeri harcamaların lideri

Dünyanın en büyük ikinci askeri harcama yapan ülkesi konumundaki Çin, geçen yıl askeri harcamalara 292 milyar dolar ayırdı.

Çin'in askeri harcamaları, 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 4,2 arttı ve 28 yıldır üst üste büyüme gösterdi.

Japonya 2022'de 46 milyar dolarlık askeri harcama gerçekleştirdi. Bir önceki yıla göre yüzde 5,9 artan rakam, Japonya'nın GSYH'sinin yüzde 1,1'ini oluşturdu. Ülkenin 2022'deki askeri harcamaları, 1960'dan beri görülen en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.

Hindistan, 81,4 milyar dolarla 2022'de en fazla askeri harcama yapan dördüncü ülke oldu. Hindistan'ın bu alandaki harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 6 arttı.

Suudi Arabistan, 75 milyar dolarlık askeri harcamayla beşinci sırada yer aldı.

NATO üyelerinin askeri harcamaları 1,23 trilyon dolar

NATO üyelerinin askeri harcamaları, geçen yıl yüzde 0,9 artışla 1,23 trilyon dolara ulaştı.

Orta ve Doğu Avrupa'da en yüksek askeri harcama yapan ülke 68,5 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu. Bu rakamın tahmini 2,5 milyar dolarını Ukrayna'ya sağlanan finansal askeri destek oluşturdu.

Türkiye'nin askeri harcamaları ise geçen yıl 2021'e göre yüzde 26 azalışla 10,6 milyar dolar oldu. Türkiye, geçen yıl en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında 23'üncü sırada yer aldı.

SIPRI Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Kıdemli Araştırmacısı Nan Tian, küresel askeri harcamalardaki artışı "giderek daha güvensiz olan bir dünyada yaşadığımızın işareti" olarak değerlendirdi.

Ülkelerin kötüleşen güvenlik ortamına karşı askeri harcamalarını artırdığını belirten Tian, "Ülkeler yakın gelecekte bu ortamın iyileşeceğini öngörmüyor." ifadesini kullandı.

Dünyanın en fazla askeri harcama yapan 25 ülkesi

 

2020'de en fazla askeri harcama yapan ülkeler açıklandı

 

Askeri harcamalar 17.7 milyar dolara geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN24 Nisan 2023 12:25

    Bu hükümet eğer bir daha seçilemez ise  bir daha bunları bize ürettirmezler birde bütün silah fabrikalarına dokunular ise ne olacak.

  • ALİ KODUŞ24 Nisan 2023 10:18

    Bizim muhalefet de biz silah fabrikalarını devletleştirip ve kapatalım patates ve soğan üretelim diyor.bir tane savaş uçağı satsan 100 000 ton patates ve soğan alırsın ama bunları hesaplayabilecek kapasite ve vizyon nerede.

  • HASAN HÜSEYİN KIZILIRMAK24 Nisan 2023 12:27

    M.D.Edep. Edep BU ÜLKE OLMAZ İSE BAĞIMSIZ OLMAZ İSEK SEN BIRAK BUNLARI SOĞAN VE PATETES ÜRETECEK TOPRAK BULAMAYACAKSIN Kİ.BUNLARI ÜRETİLMEMESİ İSTEMEK VATAN HAİNLİĞİNDEN BAŞKA BİRİSİ OLAMAZ.

  • ALİ KODUŞ24 Nisan 2023 12:24

    M.D.Edep. Edep bunları senin dostlarından alınca hoşunamı gidiyor hadsiz seni.Biz üretince zoruna gidiyor ama bunları bunları üretenlerden alınca alkışlıyorsunuz kuş kaldıran seni.

  • M.D.Edep. Edep.24 Nisan 2023 11:57

    Ya editör kardeşim adam toplumu kin ve nefrete sevk ediyor, ayrıştırıyor, yalan söylüyor, gerçeği gizliyor bu tip yorumlarla tahrik ediyor. Ya kardeşim sen biryerlere yaranacaksın diye sen trollük yapacaksın diye benim sinirlerimi bozmaya mecburmusun..  Daha en temel gıda maddelerini dahi planlayamayan, tarımda ve ziraatte sanayileşmeye doğru dürüst geçmemiş adam, kalkmış biz şöyle yapıyoruz da böyle uçuyoruz muhabbeti yapıyor.. aloo toplumun yarası asgari ücretle çalışıyor, emeklileri daha saymadım.. Lütfen pislik yapmayalım..

  • M.D.Edep. Edep.24 Nisan 2023 11:43

    Kod...ş  gibi yorum yapmışsın trol kardeşim.. Öğle mi demiş ben hiç duymadım da..  Len çakal sizin hiç mi kafanız çalışmıyor be.. ASELSAN, TAİ, ROKETSAN, HAVELSAN vb. tesisleri kuranlar kim.. Bak kardeşim sinir bozuyorsun, ayıp ediyorsun.. O soğanı ve patatesi kafana kafana atmak istiyorum.. Len sizin yüzünüzden eve et alamıyoruz be..