E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük ölçekli hisse senetlerindeki düşüş ekonomiye dair ne söylüyor?---

Küçük ölçekli hisse senetlerindeki düşüş ekonomiye dair ne söylüyor?

Küçük ölçekli hisse senetlerindeki düşüş ekonomiye dair ne söylüyor?
03 Kasım 2023 - 15:54 borsagundem.com

ABD borsalarında küçük ölçekli hisse senetlerinde değer kaybı sürüyor. Wall Street’e göre bu durum ABD ekonomisinin geleceğiyle ilgili şüphe yaratıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Fed kararı sonrası yükselişe geçti. Ancak bu yükseliş, sene başından yaz aylarına kadar süren rallide olduğu gibi dev teknoloji hisselerinin liderliğinde gerçekleşiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD hisse senedi piyasalarında yaşan yükselişe rağmen, küçük ölçekli hisse senetlerinde değer kaybı ise sürüyor. Uzmanlar, bunun ekonomiye dair kötü işaret olduğu görüşünde.

Wall Street ekonomiden endişe ediyor

Cnn’den Krystal Hur’un haberine göre, yatırımcılar, Fed'in Çarşamba günkü toplantısında art arda ikinci kez ara vermesinin ardından faiz artırmayı bitirdiğine inanıyor gibi görünüyor. Ancak küçük ölçekli hisse senetlerindeki düşüşler, ABD ekonomisinin sağlığına ilişkin endişelerin Wall Street'te hâlâ devam ettiğini gösteriyor.

ABD'nin küçük ölçekli hisse senetlerinin performansını izleyen Russell 2000 Endeksi, Ekim ayının başında yıllık bazda negatife döndükten sonra geçen Cuma, Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Endeks, yıl genelinde yüzde 5 kayıpla, S&P 500 Endeksi’nin yüzde 10'luk kazancının altında performans gösteriyor.

Yatırımcılarda güvenli liman arayışı

Küçük ölçekli hisse senetleri baharda yükseldi. Bu durum piyasadaki yükselişin ‘Büyük Teknoloji’ ağır sikletlerinin ötesine geçmesine yardımcı oldu ve yatırımcılar arasında o zamanlar gelişen boğa piyasasının kalıcı güce sahip olduğuna dair umutları artırdı. Küçük sermayeli hisselerin büyük bir kısmı, bazılarının toparlanmasını sürdürülebilir bir toparlanma için anahtar olarak gördüğü finansal hisselerden oluşuyor. Bu durumun da, güçlü bankaların güçlü bir ekonomiyi ve borsayı desteklediği düşüncesine yol açtığı görülüyor.

Ancak hisse senedi rallisinin yaz ortasında hızının kesildiği görülüyor ve o zamandan beri zemin bulmakta zorlanıyor. İsrail-Hamas savaşı yatırımcıların altın gibi güvenli limanlar aramasına yol açarken artan tahvil getirileri de nakit tutmayı yıllardır görülen en çekici hale getirmiş durumda.

Homestead Funds özsermaye yatırımları başkanı Jim Polk, yatırımcıların yüksek faiz oranları ve jeopolitik çekişmelerle boğuştuğu bir dönemde küçük ölçekli hisse senetlerindeki bu düşüşün, ekonominin sağlığı hakkındaki kötümserliği yansıttığını söylüyor.

Ekonomi, para politikasının yükünü hissetmedi

İş gücü piyasası ve genel olarak ekonomi, Fed'in agresif enflasyonla mücadele kampanyasına başlamasından bu yana oldukça dirençli kalırken bazı ekonomistler ve yatırımcılar, ekonominin merkez bankasının para politikası sıkılaştırmasının yükünü henüz hissetmediği konusunda uyarıyor.

Küçük ölçekli hisse senetleri, gelirlerinin çoğunu yurt içinde elde ettikleri için ekonomik gücün bir göstergesi olma eğiliminde oluyor. Küçük şirketler aynı zamanda sermayeye erişimi zorlaştıran artan faiz oranlarına ve işçilik gibi kalemlerin artan maliyetlerine karşı daha duyarlı olabiliyor. Buradaki endişe, zorlu ekonomik koşulların küçük şirketlerin bilançolarını aşındırması ve bu sorunun sonunda daha büyük şirketleri de yakalayacak olması.

Edward Jones kıdemli yatırım stratejisti Mona Mahajan, “Russell Endeksi’nin bu tür bir ortamda toparlanması veya liderlik göstermesi muhtemelen zor olacak” diyor.

Krizlerin ardından kazanç

Fed Çarşamba günü, enflasyonun henüz merkez bankasının yüzde 2 hedefine düşmemesi nedeniyle gelecekteki faiz artışlarını masada tuttu. Fed Başkanı Jerome Powell da Fed yetkililerinin henüz faiz indirimini düşünmediğini söyledi.

Yine de Mahajan, özellikle ekonominin gelecek yıl yeniden büyümesi durumunda, küçük çaplı hisse senetlerinin bir yükseliş için hazırlanabileceğini söylüyor.

Tarih, küçük ölçekli hisse senetlerinin daha geniş piyasa krizlerinin ardından kazanma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Penn Capital Management verilerine göre iShares Russell 2000 borsa yatırım fonu, 2007'den 2020'ye kadar altı ayı piyasasından dördünü takip eden iki yıl boyunca S&P 500'den daha iyi performans gösterdi.

Polk, düşen enerji ve finans hisselerindeki fırsatları gördüğünü ancak bu fırsatların henüz tam olarak bir ‘alım fırsatı’ anlamına gelmediğini söylüyor.

Boğa piyasasını küçük sermayeli hisseler başlatacak

 

Yüksek nakit akışına sahip şirket hisselerinde balon endişesi

 

Faizler ekonomiyi sarsamıyor, hisse senetleri güvende

 

ABD ekonomisi resesyonsuz toparlanamaz

 

ABD ekonomisi iki savaşı birden kaldırabilir mi?

 

ABD ekonomisindeki büyüme, resesyon başlangıcının bir işareti mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)