E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKritik FED toplantısında piyasalar neye odaklanacak?---

Kritik FED toplantısında piyasalar neye odaklanacak?

Kritik FED toplantısında piyasalar neye odaklanacak?
03 Mayıs 2023 - 11:23 borsagundem.com

ABD mayıs ayı faiz kararını TSİ 21:00’da açıklayacak. Piyasalar 25 baz puanlık faiz artışına ikna olsalar da asıl beklenti açıklamalarda. Zira yatırımcılar bunun son faiz artışı olacağında dair işaretler bekliyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) mayıs ayı para politikası toplantısı sonrasında gün içerisinde 25 baz puanlık bir faiz artışı açıklaması bekleniyor. Ancak piyasalar için en önemli beklenti FED’in agresif faiz artışı kampanyasında duraklama sinyalleri vermesi. Zira finansal piyasalarda hakim olan kargaşanın FED yönetimini geri adım atmaya zorlayacağı öngörülüyor.

FED yorumcuları sıkılaşan kredi koşulları ve yavaşlama işaretleri gösteren ekonomi nedeniyle Amerikan merkez bankasının son faiz artışını bugün açıklayacağını belirtiyor. Uzmanlara göre ekonomik göstergeler ABD enflasyonunun da önümüzdeki aylarda önemli ölçüde düşeceğine işaret ediyor. FED’in yüksek ABD enflasyonunu kontrol etmek amacıyla gerçekleştireceği son 25 bazlık faiz artışıyla birlikte merkez bankasının politika faizleri 2007’den bu yana ilk kez %5 ila %5,25 aralığına yükselecek.

Bu haftanın başlarında First Republic Bank’in çöküşünün ardından bölgesel bankaların hisselerindeki düşüş, FED’in faiz artışlarında bu hafta itibariyle duraklamaya başlayacağı yönündeki bazı bahisleri artırdı. Ancak FED yöneticilerinin bankacılık sektörünü desteklemek için kullandığı araçlarla faiz artışı politikasını ayrı tuttuğu görülüyor.

Bloomberg’ün haberine göre JPMorgan Chase Baş ABD Ekonomisti Michael Feroli, “Faiz artışını gerçekleştirecekleri çok açık görünüyor. Aynı zamanda duraklama hakkında her geçen gün daha fazla şey duyuyorsunuz. Dolayısıyla, evet, gerçekten de faiz artışlarını durdurmak istiyorlar ancak enflasyon görevinin burada bitmediğini de biliyorlar” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Federal Açık Piyasa Toplantısı’nın (FOMC) sonuçları bugün Türkiye saati ile 21:00’da açıklanacak. Yarım saat sonrasında ise FED Başkanı Jerome Powell basın toplantısında kameraların karşısına geçecek.

Çeyrek puanlık bir artış, bu büyüklükte üst üste üçüncü faiz artışı anlamına geliyor. FED’in bu son faiz artışıyla birlikte 109 yıllık tarihindeki en hızlı sıkılaştırma kampanyalarından birini sona erdireceği öngörülüyor.

ABD senatörleri Elizabeth Warren ve Bernie Sanders da dahil olmak üzere birçok önde gelen siyasi isim Powell’ı faiz oranlarını yükseltmeyi bırakmaya çağırdı. Salı günü ABD Kongresi üyelerinden gelen uyarıda banka krizi ve kümülatif faiz artışları nedeniyle ABD ekonomisinin ‘FED’in aşırı tepkisine karşı daha savunmasız bıraktığı’ belirtildi.

ABD enflasyonu yüzde 2 hedefinin üzerinde seyretmeye devam etse de ABD ekonomisinin yavaşladığına dair tüketici harcamaları ve hizmet enflasyonu gibi göstergeler yılın ikinci yarısında fiyatlarda bir miktar rahatlama olacağını işaret ediyor. Uzmanlar ayrıca son banka iflasları nedeniyle kredilerdeki geri çekilmeyi ekonomik faaliyetlere ağırlık verecek bir faktör olarak işaret etti.

FOMC açıklaması

FOMC açıklamasında veya Powell’ın basın toplantısında FED’in duraklayacağına dair herhangi bir sinyal muhtemelen yetkililerin enflasyonla mücadelenin henüz bitmediğini öne süren bir dille karşılanacak.

Citigroup Ekonomisti Veronica Clark, “FED hâlâ enflasyona 1 numaralı gündem olarak odaklanmayı sürdürüyor. Finansal istikrar sorunlarıyla başa çıkmak için tüm bu diğer araçlara sahipler, ancak enflasyon veya fiyat istikrarı hâlâ bir sorun” dedi.

FED yetkilileri mart ayındaki toplantı sonrası açıklamalarında "bazı ek politika sıkılaştırmalarının uygun olabileceğini" söylemek için değiştirdiler ve "devam eden artışlara" ihtiyaç duyulacağına dair önceki dili yumuşattılar. Feroli, daha fazla faiz artışının ‘ekonomik verilerin nasıl geliştiğine bağlı olacağını’ belirten yeni bir söylemle tekrar güncelleyebileceklerini söyledi.

Feroli, basın toplantısının "Powell'a ne düşündüklerini biraz daha açıklayabilmesi için gereken fırsatı vereceğini" de sözlerine ekledi. Ancak FED’in misyonunu yerine getirdiği algısından uzaklaşmak isteyen Powell için bu çok zorlu bir görev olabilir.

 

Basın toplantısı

First Republic Bank’in çöküşünün ardından FED yöneticilerinin faizleri artırmaktan vazgeçeceği düşünülmüyor. Ancak FED Başkanı iflasların diğer bankalara yayılması ihtimali ile ilgili soruları yayınlayacak.

Evercore ISI’den Krishna Guha bu hafta müşterileriyle paylaştığı notta banka iflaslarına ilişkin “Kronik fazın çok erken aşamalarında olduğumuzu düşünüyoruz. Bununla birlikte First Republic veya Silicon Valley Bank (SVB) gibi her isim için yüzlerce daha küçük ve orta ölçekli ABD bankası önümüzdeki aylarda kredilerinde daha muhafazakar davranacak” dedi.

FED’in SVB’yi yeterince denetlemediğini gösteren cuma günkü raporun ardından ilk kez bir FED yetkilisi konuyla ilgili açıklamalarda bulunacak. Bankacılık sektöründeki gelişmeler ve kredilerin ne ölçüde sıkılaşacağı, önümüzdeki birkaç ay içinde para politikasının olası dalgalı seyrine katkıda bulunacaktır. Yine de, Mart ayı toplantısında hiçbir FED yetkilisi ekonomik projeksiyonlarını sunduklarında bu yıl için bir faiz indirimi öngörmedi.

Muhalifler kanat güçleniyor

Ekonomik ortamdaki nüanslar FED yetkilileri arasındaki oybirliği dönemine son verebilir. Aynı zamanda FOMC’nin en yeni üyesi olan ve bu yıl oy hakkına sahip olan Chicago FED Başkanı Austan Goolsbee, bankacılık sektöründeki stresin ekonomide nasıl görüldüğünü değerlendirmek için FED yetkililerinin önümüzdeki aylarda “sabırla ve ihtiyatlılıkla” hareket etmesi gerekiyor.

Diğer FED yöneticileri bu ay çeyrek puanlık faiz artışını destekliyor. Ancak Goolsbee destek vermekten kaçındı ve bu ayki toplantıda veya yakın gelecekteki bir toplantıda bankaya muhalif görüşlerin seslendirilmesinin önünü açtı.

ABD’de borç tavanının yaklaşması da ilgili piyasalarda daha sıkı mali koşullara katkıda bulunduğundan FED’i zor durumda bırakabilir. Powell'ın borç limitinin yükseltilmesi çağrılarını tekrarlaması bekleniyor.

Piyasalar Fed'in "şahin" politikalarını sonlandıracağını fiyatlıyor

 

Bugün Günlerden 'Fed'

 

Altın yatırımcısı Fed kararını bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)