E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKoalisyon pazarlıklarında yaşanan büyük düşüşler---

Koalisyon pazarlıklarında yaşanan büyük düşüşler

Koalisyon pazarlıklarında yaşanan büyük düşüşler
09 Haziran 2015 - 15:59 borsagundem.com

1991, 1995 ve 1999 seçimlerinden sonra piyasalar % 8’den % 22’ye kadar düşüşlerle kapanmış. Şimdi gözler yeni hükümet arayışlarında, piyasalarda...

BORSAGUNDEM.COM
 
7 Haziran 2015 Genel Seçimleri bitti, tartışmalar başladı. ‘Tek başına’ iktidarı kimseye vermeyen sandık, koalisyona ışık tuttu. Bir çıkış yolu da erken seçim. Ancak 24 saat bitmeden ikili, üçlü koalisyon formülleri konuşulmaya başlandı bile. Şu anda hükümet kurmaya yakın bazı ‘buluşmalar’ uzak gibi görünse bile uzlaşma zemini her zaman mevcut.
Koalisyonu gören piyasalar ilk darbeyi dün yedi. Borsa seçim sonrası haftanın ilk gününü yüzde 5 kayıpla kapadı.  Bu sabah toparlansa da koalisyon tedirginliğini hemen atması beklenmiyor.

Zaten bugüne kadar piyasalara moral veren, doping yapan bir koalisyon pazarlığı görülmemiş. Son 24 yılın manzarasına bakılacak olursa (Ak Parti’nin tek başına iktidarının başladığı yıla kadar) , 1991’deki düşüş yüzde 7. 1995’te sandıktan çıkan koalisyon beklentisi endekste yüzde 12 kayba yol açmış. Rekor ise 1999’da yaşanmış. Genel seçimlerin ertesi günü yüzde 6 kayba uğrayan piyasaların koalisyon pazarlıkları yürütülürken 1 haftada uğradığı zarar yüzde 22. Yani çok büyük bir düşüş…

Şimdi gözler 7 Haziran sonrası ortaya çıkan tabloda. Koalisyon pazarlık turları başlarsa, piyasalar bu zirveleri nasıl fiyatlayacak hep birlikte göreceğiz… Umarız, yeni bir rekora ev sahipliği yapmayız…
 
 
 
1991 SEÇİMLERİ
ANAP tek parti döneminden sonra oluşan ilk seçimde koalisyon beklentisi ile endeks uzun süre düşüyor ve 1991 Genel Seçimlerinde endeks sandıktan koalisyon çıkması ile % 7 düşüyor. 15. Koalisyon hükümetine (DYP-SHP) giden yolda, bu sıkıntılı tablo pazarlık süresi boyunca piyasalarda olumsuz rüzgar estiriyor.


 
1995 SEÇİMLERİ
Seçimde koalisyon beklentisi ile endeks uzun süre düşüyor ve 1995 Genel Seçimleri’nde endeks sandıktan koalisyon çıkması ile %12 düşüyor. Bu sıkıntımı tablo 16. Refahyol Hükümetine (Refah-DYP) giden yolda, pazarlık süresi boyunca piyasalarda olumsuz rüzgar estiriyor.
 


1999 SEÇİMLERİ
1999 Genel Seçimleri’nde sandıktan koalisyon çıkınca seçimin ertesi günü piyasalar yüzde 6 kayıpla tanıştı. 17. Koalisyon hükümetini  (DSP-ANAP-MHP)  giden yolda,  bir haftada endeks yüzde 22 düşüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HAYDİ GÜLE GÜLE.10 Haziran 2015 00:18

    Şenol yalnış yazılar yazmışsınbirileri kasadaki 122 milyar dolar diyorsun sen demekki MRKZ bankasındaki parayı bilmiyorsun yada gazete okumuyorsun şuanda 101 yada 103 milyar dolar para var faizden bahsediyorsun senin hükümetin 2003 vede 2013 süresine kadar 390milyar lira faiz ödedi bunuda biliyormuydun hani faizleri düşürmüştü nasıl oluyorda 10 sene içinde eski paraya göre 390 katrilyon faiz ödemiş demekki kendi adamlarına borçlanırken onlara el altında yüksek faizler bağlatmış ama bunlarında hesapları sorulacaktır.birileride sana inanmış o paralar süratli bir şekilde eriyecek şüpheni,z olmasın diye yazmış bırakın bu cahil laflarıda ya biraz gazwete okuyun yada TV yonlardan haberleri izleyin tabiki yandaş medyanınkini değil işte ozaman gerçekleri öğrenmiş olursunuz.

  • serkan09 Haziran 2015 21:09

    Ben vatandaş olarak daha iyi günler için varsın 3 öğün 2 çeşit yerine, bazen bir bazen hiç olan öğüne razıyım...YETERKİ FİKRİMİ SAVUNAYIM. Herkes cebini düşünecekse nerde kaldı milli güç.Birde Eğer ekonomimiz güçlüydü hani ne oldu... yandaş pay sahipleri büyük şirketlerin işine gelmiyo tabi

  • Algı Yönetimi Başladı09 Haziran 2015 20:27

    Hani ekonomi çok güçlüydü her şey mükemmeldi bir seçimle alt üst oldu dağıldı piyasalar demek ki o kadar da güçlü ekonomimiz yokmuş:)) Algı yönetimi iş başında belli ama halk artık kendini aptal yerine koyanlara cevap veriyor bence dikkatli olun :)) Avrupa da birçok ülke koalisyonla yönetiliyor bu demokrasinin bir gereğidir zamanla sizlerde bunu içinize sindireceksiniz mecburen!!

  • Algı tellalları iş başında09 Haziran 2015 19:57

    Söylediğine gülüyorum ya gerçekten ookumuş cahiller. Grafik bile okuyamiyorlar. Bu tüm dünyada böyledir secimde düşer sonra iki kati yükselir.ki grafikte düşüşlersadece iki hhaftalık veya kısa sureler içindir.

  • ekrem eren09 Haziran 2015 17:50

    akp den önce bu ülkede pil fabrikasıda vardı,cep telefonu fabrikasıda,ampül fabrikasıda.bir geldi bu 3 alanda ithalata girdi.otomobil yapacakmış,zaten linea yapılıyor niye almıyorsun.

  • Kaçan Grup09 Haziran 2015 17:42

    Bu şirketler kaç kriz gördü, kaç koalisyon gördü, düşerse alım fırsatı olur. Kaçırmam ben.

  • haydar09 Haziran 2015 16:47

    biri de yazmış kriz varmış gibi diye katılıyorum henüz daha kriz yok bir koalisyon kurulsun bakalım acele etme borsagündem :)

  • fatih09 Haziran 2015 16:46

    Bunlar değil miydi üçüncü havalimanı istemiyoruz diye gezide basbas bağıran ve onları desteklemeye gidenlere bir bak bdp ve hdp li millet vekilleri! bak koalisyon kurulsun ne havalimanı ne tanap ne mavi akım yemin ederim bir tane proje bitirirlerse bunlar dişimi kırarım. alman ve ingiliz bu koalisyonla havalimanı sıkıntısını çözecek o zaman bu millet ne diyecek bu koalisyonu destekleyen bu millet acaba?

  • Serdar09 Haziran 2015 16:40

    Ya kriz varmış gibi haber yapıyorsunuz. Gerçekten gülüyorum.Gerilimden prim yapan RTE dir şu anki durumumuzun tek sorumlusu.Bu arada Türkiye 20 sene önceki Türkiye değil. Çok daha güçlü herşeyiyle.Koalisyon görmüş kişiler o zamanki dinamiklerle şimdikini kıyaslıyor ve analiz yapıyor peh peh. Olacağı söylüyorum CHP MHP HDP ( dışardan içerden fark etmez ) koalisyonu geliyor. olmaz atma mümkün değil. duyuyor gibiyim sizleri. Gelince görürsünüz. Kaçacak delik arayacaklar bazıları. ama önce önüne yatılanlara sıfırlanamayan paralara , 700 binlik saatlere ,matematik basit 132+80+80 le kanun hükmünde kararnameler düzenleyerek önce kaçak saray boşaltılacak. başka yolu yok.

  • ERMAN09 Haziran 2015 16:36

    SU AKAR YOLUNU BULUR. HALK AKP Yİ İSTEMEDİ TEK BAŞINA.CHP-HDP DE İSTEÖİYOR AKP İLE KOALİSYONU. MHP İSE YOLSUZLUK SORUŞTURMALARI VE BARIŞ SÜRECİNİN ÖNE SÜRÜYOR. TÜRKİYE'YE BİŞEY OLMAZ. ZATEN CB MERKEZ BANKASI'NA KARIŞMASA İDİ DOLAR KURU BURALARA GELMEZDİ. 1 YILDA % 50 ARTMIŞ. ADAM HERŞEYE KARIŞIYOR BİLİP BİLMEDEN. ZARARI ÜLKE GÖRÜYOR

  • hakikat09 Haziran 2015 16:26

    evet kardeşim doğru söylüyorsun eğer chp-hdp-mhp bir koalisyon yada azınlık hükümeti kurarsa merkez bankasındaki parayı kimlere peşkeş çekecekler görmek lazım.o para süratli bir şekilde eriyecek onda hiç şüphe olmasın

  • şenol09 Haziran 2015 16:14

    alın size koalisyon! inş 10bin olur endex faizler de %10 değil %100 olur da bir daha koalisyon adını anmazsınız! Bakın o zaman ülke nasıl satın alınıyor kim satıyor kim alıyor görürsünüz! yazıklar olsun geçmişinizden de mi ders almazsınız! birileri kasadaki 122milyar doları talan etmeye çalışıyor siz hala takım tutar gibi parti tutuyorsunuz! paralar faize gittiğinde imf gelip borç veririm ama şunu yapma bunu yapma dediğinde ülkenin eskiden olduğu gibi anası ağlamış olacak bu şekle sokmaya kim kayret gösterdiyse kimlerin emeği varsa Allaha havale ediyorum!