E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKiyosaki: Küresel ekonomi dev bir balon---

Kiyosaki: Küresel ekonomi dev bir balon

Kiyosaki: Küresel ekonomi dev bir balon
21 Şubat 2023 - 14:05 borsagundem.com

Ünlü borsa yazarı Robert Kiyosaki ekonomiyi dünya tarihinin ‘en büyük balonu’ olarak tanımladı. Kiyosaki “Tanrı hepimize merhamet etsin” diyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar için 2022 oldukça zorlu geçmişti. Aynı yıl içerisinde hem hisse senetleri hem tahviller hem de kripto paralar çökmüştü. Ancak yatırımcılar için en kötü senaryo henüz gelmemiş olabilir.

Moneywise’ın haberinde ‘Zengin Baba Yoksul Baba’ kitabının yazarı ünlü finans uzmanı Robert Kiyosaki’nin piyasalara ilişkin görüşlerine dikkat çekiliyor. Kiyosaki yakın zamanda paylaştığı bir Twitter mesajında, “Ekonominin dünya tarihinin en büyük balonu olduğuna inanıyorum. Tanrı hepimize merhamet etsin” ifadelerine yer vermişti.

Borsalar düşerken birçok finansal varlığın ucuzlaması nedeniyle dipten alım cazip bir seçenek gibi görünebilir. Ama Kiyosaki bunu yapmıyor.

Borsa uzmanı, “Birçoğunuz hisse senetlerine, tahvillere, ETF veya ortaklık fonlarına yatırım yapmadığımı biliyorsunuz. Lütfen bundan sonra ne söyleyeceğimi ASLA dinlemeyin: Ben olsam tahvil varlıklardan kurtulurdum" açıklamasında bulundu. Kiyosaki dünya ekonomisinin “bir ‘pazar’ olmadığını” da sözlerine ekledi.

Kiyosaki’nin hisse senetleri yerine koruma yatırımı için tercih ettiği üç reel varlık bulunuyor. Moneywise’ın haberinde bu üç yatırım seçeneğine dikkat çekildi:

Altın ve gümüş

Özellikle altın ve gümüş olmak üzere değerli metaller enflasyon ve piyasalardaki belirsizlik ortamlarında portföy değerini korumanın popüler bir yoludur.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre fiat para birimlerinin aksine emtia varlıklarının basılmasının mümkün olmaması bu varlıkların değerlerinin dünyadaki ekonomik gelişmelerden daha az etkilenmesini sağlar. Ancak emtiaların yatırım getirisinin olmaması da en önemli dezavantajlarıdır.

Kiyosaki uzun bir süredir altın yatırımlarını tercih ediyor. Borsa uzmanı ilk altın alımını 1972 yılında gerçekleştirdi.

Borsa uzmanı geçtiğimiz yıl verdiği bir röportajda, “Altını altın olduğu için satın almıyorum. Altın almamın sebebi FED’e (ABD Merkez Bankası) güvenmiyor olmam” demişti.

Kiyosaki gümüş yatırımlarını da tercih ediyor. Borsa uzmanı konuyla ilgili geçmiş bir Twitter mesajında “Gümüş Ekim 2022’nin en iyi yatırımı. Herkes 20 dolarlık gümüşü karşılayabilir” demişti.

Ancak değerli metaller 2022’deki büyük satış dalgasını zararsız atlatamadı. Bununla birlikte her iki değerli metal de 2023’ün başından itibaren umut vadeden bir seyir izledi. Altın ve gümüş son üç aydır %5 değer kazandı.

Altın ve gümüş yatırımı yapmak için birçok farklı yöntem bulunsa da Kiyosaki değerli metallerin direkt satın alınmasını tercih ediyor. Kiyosaki 2022’de paylaştığı bir Twitter mesajında sadece “reel altın veya gümüş sikke” almayı tercih ettiğini ve ETF’leri sevmediğini yazmıştı.

Borsa uzmanı yakın zamanda gümüşün “kelepir” fiyatta olduğunu yazdı. Moneywise haberinde emtianın fiyatlarının yakından takip edilmesi tavsiye ediliyor.

Bitcoin

Geçtiğimiz yıl Bitcoin yatırımcıları kripto paraların ne kadar değişken olabileceğini zor yoldan öğrendi. Kasım 2021’de 68.990 dolara kadar yükselen Bitcoin fiyatları bugün 24.720 dolar civarında işlem görüyor.

Ancak Kiyosaki kripto paraların düşüşünden çok rahatsız olmamış gibi görünüyor. Borsa uzmanı kasım ayında paylaştığı bir Twitter mesajında, “Bitcoin mi? Endişelenmek mi? Hayır. Ben bir fiziksel altın, gümüş ve gayrimenkul yatırımcısı olduğum kadar aynı zamanda Bir Bitcoin yatırımcısıyım” açıklamasında bulundu.

Kiyosaki değerli metallere olan sevgisiyle aynı sebepten Bitcoin’e inandığını belirtiyor. Borsa uzmanı fiat para birimi sistemine ve hükümetlere güvenmiyor:

“FED, ABD Hazinesi ve Biden’a karşı altın, gümüş ve Bitcoin’e bahse giriyorum.”

Kiyosaki Aralık 2022’de kripto para birimini tercih etmesine yol açan yeni bir sebep daha paylaştı. Borsa uzmanı, “Bitcoin tıpkı altın, gümüş ve petrol gibi emtia sınıfında. Birçok kripto token menkul kıymet olarak sınıflandırılıyor ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) düzenlemeleri birçoğunu çökertecek. Ben daha fazla Bitcoin alıyorum” dedi.

Yatırımcıların Bitcoin yatırımı yapabilmesi oldukça kolay. Birçok yatırım platformu direkt Bitcoin satışı yapıyor. Ancak kripto borsaları %4’e kadar ulaşan komisyonlarla kripto alım satımlarını ücretlendirebiliyor. Moneywise haberinde yatırımcılara düşük veya sıfır komisyonlu yatırım uygulamalarını aramaları tavsiye ediliyor. Kriptoya yönelen yatırımcıların seçtikleri uygulamaların güvenliği konusunda da emin olması gerekiyor.

Türkiye’nin İsviçre’den altın ithalatı rekor kırdı

 

Altın yatırımı yapmanın 5 farklı yolu

 

Zirveye yolculuk yatırımcının nefesini kesebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)