E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKısasa kısas dönemi---

Kısasa kısas dönemi

Kısasa kısas dönemi
27 Aralık 2014 - 05:55 borsagundem.com

ABD'nin Türk çeliğine engeline ABD pamuğuna damping soruşturmasıyla karşılık verdiklerini belirten Bakan Zeybekçi, yerli üretimin korunacağını söyledi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yerli üretimin uluslararası arenada haksız rekabete uğramaması için harekete geçtiklerini belirterek, “Halen ABD menşeli pamuk ithalatı için bir damping soruşturması, cep telefonları içinse bir korunma önlemi soruşturması başlatmış bulunuyoruz” dedi. Başka Amerikan firmalarına da soruşturma gelebileceğini belirten Zeybekci, ABD’nin Türk doğalgaz ve petrol taşımacılığında kullanılan çelik borulara antidamping soruşturması açtığını anımsattı.

Oyak’a ABD’de yapılan “devlet desteği” suçlamasının zorlama olduğunu belirten Zeybekci, müttefik ülkelere Türkiye’nin, “dostumuz, stratejik ortağımız” diye idare edilecek bir ülke olmadığını söylediklerini anlattı.
Zeybekci, elektrikli ev aletleri, el aletleri, cep telefonu, tablet ve bilgisayarda yerli üretim için hareket ettiklerini, popüler markaları üretim yapmak için Türkiye’ye davet ettiklerini açıkladı.

İÇ ÜRETİM KORUNACAK

Zeybekci, dün düzenlediği basın toplantısında, yıl sonu ya da gelecek yılın ilk ayı itibarıyla Rusya ile ticaretin önündeki engelleri kaldırmayı hedeflediklerini belirterek, “Hiç kimse kıyıdan uzaklaşmayı göze almadan yeni okyanuslar keşfedemez” diye konuştu.
Zeybekci, ithalatta yerli üretimi korumak, yerli üretimin uluslararası arenada haksız rekabete uğrayarak zarar görmesini engellemek için harekete geçtiklerini belirterek, “Bugüne kadar 54 ürün grubunda 117 adet damping veya telafi edici vergi uygulaması başlattık. Toplam 13 ürün grubunun ithalatında da korunma önlemini aldık. Halen ABD menşeli pamuk ithalatı için bir damping soruşturması, cep telefonları içinse bir korunma önlemi soruşturması başlatmış bulunuyoruz” dedi.
Türkiye’de yıllar itibariyle ithalat artışı yaşandığını ifade eden Zeybekci, “Önümüzdeki dönemlerde Türkiye’de üretilen veya üretilmesi mümkün olan eşyaların ithalatının azaltılarak içeride üretimin korunması yolunu tercih edeceğiz. Önümüzdeki günlerde kamuoyunda da paylaştığımız, elektrikli ev aletleri, el aletleri, cep telefonu, tablet ve bilgisayarlarla ilgili çok yakın süreçte bir sonuç mutlaka ortaya çıkacak” dedi.

12 milyon ithal cep

Zeybekci, Türkiye’nin geçen sene 12 milyon cep telefonunu ithal ettiğini, bu rakamın Türkiye’de üretim yapmak için yeterli bir rakam olduğunu söyledi. Zeybekci, şu anda bildikleri popüler markaların hepsini üretim yapmak  için Türkiye’ye davet ettiklerini belirterek, “Türkiye’ye mobil telefon girişiyle ilgili çok kısa bir sürede arkadaşlarımız bu soruşturmaları tamamlayacaklar” diye konuştu.

Olumsuzluklarda 2014 rekor yılı

Nihat Zeybekci, Türkiye’nin büyük ihracat pazarlarının neredeyse tamamında bu yıl farklı sebepli sıkıntılar olduğunu, ancak yaşanabilecek olumsuzluklarda daha kötü bir durumun meydana gelemeyeceğini ve 2015’te dış ticaretin daha iyi olacağını söyledi. Zeybekci, Avrupa Birliği, Rusya, Irak ve çevre bölgelerde makro ekonomik, siyasi ve jeopolitik sıkıntıların yıl boyu devam ettiğini, buna rağmen 10 aylık dönemde ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.6 artışla 131.4 milyar dolar olduğunu belirtti.

Tartışma çelik boruyla başladı

ABD’nin Türk doğalgaz ve petrol taşımacılığında kullanılan çelik borulara antidamping soruşturması açtığını anımsatan Zeybekci, şunları kaydetti:
“Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olan bir ülkenin, ABD de üyedir, Türkiye de üyedir, ‘Böyle ben sana 1 yaptım, ben sana 3 yaparım’ şeklinde bir yaklaşım sergilemesi mümkün değildir. Türk çelik ürünlerine birinci, ikinci soruşturmada sıfır çıkması, üçüncü soruşturmada Ereğli Demir Çelik’ten ürün alan Türk firması, OYAK’ın Ereğli Demir Çelik’in hisselerine sahip olmasından dolayı, Oyak’ın bir devlet kuruluşu olması bundan dolayı devlet desteği varmış gibi, zorlanmış, zorlanmanın da ötesinde çok ilave edilmiş bir karar bu...
ABD’nin Türk çelik sektörü hakkında verdiği antidamping kararından dolayı Türk ekonomi çevrelerinin de bizim üzerimize baskı kuracağını, Amerikan ürünleriyle ilgili yoğun şikayetler olacağını ve yoğun soruşturmalar olabileceğini söylemiştim. Sonuçta korktuğumuz oldu. Amerikan ürünlerine karşı şikayetler başladı. Bu takip eder. Başka Amerikan ürünlerine de gelebilir. Bakanlığımıza başvurular var. Bunlar değerlendirilecek, ‘soruşturmaya gerek vardır’ kararından sonra sizinle paylaşayım.”

Yüksek teknolojiye 3.5 milyar $ destek

Bugüne kadar teşvik kapsamında olmayan demir-çelik sektörüne yönelik mevzuat çalışmalarının devam ettiğini belirten Zeybekci, “Tarihimiz boyunca demir çelik yatırımlarına destek vermedik. Ama hükümetimizin almış olduğu son kararla, Türkiye’nin metalurji sektörünü yaratması gerektiği inancıyla, bu alanda bu teşviki hayata geçiriyoruz. Son noktaya geldik. Önümüzdeki günlerde detaylarını paylaşacağız” dedi. Yüksek teknoloji ihracatının doğrudan desteklenmesi amacıyla yeni bir programı da hayata geçireceklerini belirten Zeybekci, şunu söyledi:
“Yaklaşık olarak 3.5 milyar dolarlık bir destek. Orada da son noktaya geldik. Birkaç haftalık bir sürede bu, uygulamaya girecek.”
Yüksek teknolojili ürünlerin toplam ihracat içindeki payının yüzde 4 oluğunu kaydeden Zeybekci amaçlarının bu oranı yüzde 15’lere çıkartmak olduğunu da söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)